Mićić: Veliko interesovanje gradjana za mere energetske sanacije

U okviru redovnog izveštavanja javnosti o javnom pozivu za mere energetske sanacije predsednik gradske Komisije Viktor Mićić informisao je javnost da postoji iskazano veliko ineteresovanje, a da su gradjani posebno zainteresovani za ugradnju solarnih panela.

„Pomenuti javni poziv je u toku i prijave se svakodnevno obavljaju. Da napomenem da je obrasce moguće preuzeti sa zvanične stranice grada Valjeva: www.valjevo.rs , ili lično na šalterima 11 i 12 u prizemlju Gradske uprave, kao i na pultu za informacije. Što se tiče nekih dodatnih informacija koje bi mogle da zanimaju građane, postoji i mejl adresa: energetska.sanacija@valjevo.org.rs , ali se mogu obratiti i putem telefona: 014/ 294 – 790. Ovaj javni poziv traje do 15. septembra, interesovanje je prilično veliko, ali s obzirom na to da su velika i sredstva ove godine opredeljena, odnosno za ovih osam mera ukupno 40 miliona, od 60 miliona koja su ove godine u opticaju. Tačnije, 30 miliona od strane lokalne samouprave i 30 miliona od Ministarstva za rudarstvo i energetiku“, naglasio je Viktor Mićić, zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva i predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije.

U toku su još dva javna poziva, jedan od njih je i Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionioh pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote na teritoriji grada Valjeva u 2022. godini.

Komisija je donela preliminarnu listu, 9. septembra ističe rok za primedbe i uvid u dokumentaciju, nakon čega će komisija zasedati i doneti konačnu listu. Po objavljivanju konačne rang liste, sledi raspisivanje javnog poziva za građanstvo.

„Moram da napomenem da je i za ove dve mere veliko interesovanje. Imam utisak i da je najveće, s obzirom na to da se radi o obnovljivim izvorima energije, odnosno solarnim panelima. Naravno, sve u cilju smanjenja emisije štetnih gasova. Takođe, u toku je i Javni poziv za promenu energenta, koji je raspisalo Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine. Ukupna sredstva podsticaja za realizaciju Programa iznose 36.000.000,00 dinara, od kojih Ministarstvo zaštite životne sredine obezbeđuje 28 miliona dinara, a Grad Valjevo 7.5 miliona dinara. Učešće u sufinansiranju od strane lokalne samouprave je 70%, a od strane građana 30%. Svima je jasno da smo u doba energetske krize i da sve ove mere mogu da olakšaju naredni period, odnosno da pomognu u uštedi energenta, s obzirom na to da nas čeka neizvesna zima“, poručio je Mićić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.