Bolja energija

      1 коментар на Bolja energija

Kako da privrednici steknu status kupca-proizvođača električne energije, odnosno, kako da iz obnovljivih izvora energije naprave elektranu za sopstvenu firmu, govorilo se na radionici u Regionalnoj privrednoj komori, u sklopu projekta „Bolja energija“ koju u Srbiji finansira USAID.

U Valjevu je održana treća od ukupno šest radionica u regionalnim Privrednim komorama na kojima se zainteresovanim privrednicima objašnjava kako da postanu kupci-proizvođači električne energije, odnosno, kako da izgrade svoju elektranu iz obnovljivih izvora i tako steknu taj status.

„Na bazi prethodne dve radionice koje su održane u Subotici i Somboru, vidimo da interesovanje privrednika postoji, jer svi su svesni energtske krize svuda u svetu, malo su zaplašeni da li će biti nestašica i kolika će uopšte biti cena struje za privredu. Inače, ne zna se dovoljno o novoj regulativi o elektranama za privrednike koja je kompletirana u februaru i zbog toga i održavamo ove radionice kako bi im objasnili pravila i šta mogu da očekuju u finansijskom pogledu, a šta ne. Povratak takve investicije je po sadašnjim cenama struje od 8 do 10 godina, što je sasvim solidno i stimulativno“, kaže Slobodan Ružić, konsultant na ovom projektu.

Po njegovim rečima, kalkulacija za mini solarnu elektranu snage 150 kW za jednu solidnu prvrednu kompaniju iznosi 130.000 evra investicionog ulaganja. Na pitanje kako se potom regulišu odnosi privrednika sa EPS-om, Ružić pojašnjava da kupac-proizvođač proizvodi struju za sopstvene potrebe, on ne prodaje električnu energiju, ali ima pravo da energiju skladišti u sistemu EPS-a, pa da je kasnije iz sistema povuče i koristi bez plaćanja.

Učesnike projektom „Bolja energija“ upoznao je i njegov direktor Danijel Berg, koji je istakao da je zadovoljan dosadašnjim radionicama, „jer je ovo pravi trenutak da se govori o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije u Srbiji, u kojoj će ovaj projekat biti prisutan naredne četiri godine“.

1 comment on “Bolja energija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.