U Valjevu se jedni žale na poskupljenja , a drugi kupuju stanove za keš

Dok se u Valjevu jedni žale na poskupljenja ma kolika ona bila , drugi za keš kupuju stanove. Cene nekretnina u Valjevu i dalje rastu.

Već smo naviknuti na činjenicu da nove zgrade „niču“ na sve strane u gradu , a brojni su oni gradjani koji investitorima sami nude svoje kuće i placeve ne bi li upravo na njima izgradili zgrade u kojima kao kompenzaciju mogu dobiti stambenu jedinicu ili dve .

Sve ovo uticalo je na rast cena kvadrta u novogradnji pa se sada cene krećću i do 1500 evra . Zanimljiv je podatak da stanovi u starogradnji takodje postižu visoke cene pa se cena u poslednjih šest meseci kreće od 600 do 1.100 evra, zavisno od lokacije, strukture, amortizacije i spratnosti.

Interesovanje za kupovinu stanova je veliko, kažu u agencijama koje se bave prodajom stanova i lokala. Zanimljiv je i podatak da su i dalje najtraženiji stanovi u starogradnji u Kolubari 2 gde je za manji stan od 30 do 40 kvadrata moguće postići cenu i do 900 evra po kvadratu.

Stambeni krediti i dalje su aktuelni , ali u agencijama kažu da je veliki broj onih koji stanove kupuju za keš. Što se strukture kupaca tiče, kako objašnjavaju agenti za promet nekretnina, uočen je porast broja mladih, visokoobrazovanih ljudi koji rade kod inostranih poslodavaca koji žele da reše svoje stambeno pitanje. Više je, kako navode, i poljoprivrednika koji najčešće za keš kupuju stanove za svoje potomke zbog školovanja u gradu, ulažući na taj način novac zarađen od prodaje maline ili drugog voća.

Interesovanje za kupovinu kuća je manje , ali je primetan I rast cena kad su kuće u pitanju pa sada, pokazuju podaci, u zavisnosti od lokacije , dvorišta, gabarita cene kuća se kreću preko 40 000 evra.

Najveće cene kada je u pitanju novogradnja postižu se na Divčibarama gde se cena kvadrata kreće od 1500 do 2000 evra. Ar gradjevinskog zemljišta na Divčibarama odavno je I više od 4000 evra.

Iako je uvreženo mišljenje da apartmane I stanove na Divčibarama kupuju Novosadjani, Vojvodjani generalno I Beogradjani , medju kupcima je zapažen broj I Valjevaca.

Ovi podaci o kretanju cena nekretnina I povećanoj potražnji sasvim su suprotni činjenici da veliki broj Valjevaca tvrdi da zarade nisu realne I u skladu sa rastom cena . A možda ovaj podatak zapravo ilustruje raslojenost društva. Nekadašnji srednji sloj odavno se izgubio , a podele izmedju onih koji imaju I više nego što im je potrebno I onih koji sastavljaju kraj s krajem  su sve vidljivije .

 

 

6 comments on “U Valjevu se jedni žale na poskupljenja , a drugi kupuju stanove za keš

 1. Дивчибарац

  Можда јесте 2000е квадрат али када се хоће неко да купи може то да се спусти и на 1200е до 1300е по квадрату. Мада ко је луд да на Дивчибарама купује стан, лоша струја, нема канализације, мањак ком, контејнера, улице прљаве и прашњаве, снег се зими слабо чисти итд, итд….

  Reply
 2. Dolazi kraj

  Polako ali sigurno opada potražnja apartmana na Divcibarama,drugi oblik Piramidalne banke je ponovo pukao,nagrabace mnogi od kupaca do investitora crnoga novca

  Reply
 3. Дивчибарац

  Можда опада потражња али се и даље гради на Дивчибарама, чини ми се јаче и брже него пре десет или петнаест година.Ка насељу Филиповић јако велики објекат и брза градња, као да их неко јури и то у делу где су некада биле фекалије од одмаралишта Стеван Филиповић..

  Reply
 4. Istina

  Забранити градњу вишеспратница у ужем центру града, доста више!
  Све сија и букти од аутомобила, више нема куда да се прође. Урадити две три спратне гараже и ширите град ка периферијама…
  Оставите центар да дише и онако се погушисмо у сопственом смраду!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.