Porast broja zaraženih: Kovid pacijenti sa blagim simptomima

Broj pregleda pacijenata sa simptomima korona virusa na dnevnom nivou u Domu zdravlja poslednjih dana se povećao. Direktor DZ dr Bojana Janković kaže da su kliničke slike pacijenata slabije I da umnogome podsećaju na prehladu. Zanimljivo je da ponovo vlada interesovanje za 4 dozu vakcine.

Korona virus koji nikada nije ni odlazio sada se poslednjih dana manifestuje kroz veći broj zaraženih u Valjevu.

“U nekom prethodnom periodu čak je bivalo dana kada je bilo 0 pozitivnih , a broj pregleda se kretao do 120 na dnevnom nivou. Od prethodne sedmice broj kovid pacijenata I onih koji se javljaju se povećao pa I do 250 pregleda dnevno I 72 kovid pozitivna pacijenta. To ipak nije razlog za paniku jer su kliničke slike pacijenata blage, odnosno idu u formi prehlade ili virusa sezonskog gripa . Dan ili dva bude povišena temperature koja ume da bude visoka I do 40 stepeni , ali se da skinuti I u kućnim uslovima I uz savet lekara”, kaže dr Janković I dodaje da se u toj fazi I ne preporučuje uzimanje antibiotika , a nema ni ozbiljnijih upla pluća kao štoje to ranije bio slučaj.

Po njenim rečima, procena lekara je da su čajevi I vitaminska terapija, lekovi za povišenu telesnu temperature , alkoholne obloge u kućnim uslovima  sasvim zadovoljavajući tretman.

“Mi smo po odluci ministarstva vezanoj za kovid ambulante rad produžili do 20h . Do sada je bilo više verzija organizacije rada. Postoji poseban ulaz za trudnice sa simptomima I deo za decu. U kovid ambulanti trenutno radi devet lekara organizovanih u tri smene po tri lekara. Gužvi nema , U ovoj situaciji nije neophodno da se pacijenti odmah javljaju lekaru. Mogu da sačekaju dan dva u kućnim uslovima, a ako je potrebno naravno mogu doći. Mi smo zato I otvorili telefonsko savetovalište za odrasle pacijente gde mogu dobiti sve konsultacije I uputstva”, objašnjava dr Janković.

Interesovanje za prvu dozu vakcine ne postoji , ali je primećeno da je u julu povećan broj pacijenata koji su zainteresovani za četvrtu dozu vakcine.

“Četvrta doza se daje u Dou zdravlja od aprila meseca, ali u prethodnim mesecima nije bilo interesovanja do jula sada kada ponovo ima zainteresovanih. Druga buster doza savetuje se starijima, zdravstvenim radnicima I imunodeficijentnim pacijentima. Raspolažemo kineskom I Fajzer vakcinom. Zamolila bih gradjane I za malo strpljenja jer pakovanje Fajzer vakcine je od 6 doza I mora se potrošiti u toku jednog dana. Zato se malo sačeka da imamo 6 zainteresovanih za Fajzer vakcinu I ljudi se pozivaju.  Za prvu dozu retko je interesovanje, gotovo da ga nema,” zaključuje direktorka Doma zdravlja.

 

 

1 comment on “Porast broja zaraženih: Kovid pacijenti sa blagim simptomima

  1. Slobodan

    Potpuno je neshvatljivo da na dečijoj hirurgiji u valjevskoj bolnici sa operisanom decom leže kovid bolesna deca sa temperaturom od 40 stepeni u potpuno nehumanim uslovima, bez vode i klime.Jel ne postoji bolje rešenje?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.