DS – Jakovljević: Ni posle deset godina Kalenić nije u funkciji

Nedopustivo je da ni posle deset godina regionalna deponija Kalenić još nije u funkciji, smatraju valjevske demokrate.

Predsednik GO DS-a u Valjevu Zoran Jakovljević kaže da je deponija u Valjevu privremena, ali je to ujedno i najduže vremenski nešto što je privremeno. „Deponija je formirana 1990 kao privremena i do dananjeg ona traje kao takva što je sigurno najduže nešto privremeno. U medjuvremenu bilo je rezervih varijanti poput Carića , ali su gradjani koji žive u blizini te lokacije bili protiv, što je i očekivano. Još 2006 godine započela je priča vezana za Kalenić , a 2010 godine potpisan je strateški dokument i pismo  o namerama izmedju 11 opština . I to je dokument koji i dalje postoji , ali regionalna deponija nije zaživela“, kaže Jakovljević komentarišući nedavni požar na deponiji.

On navodi da je jasno da aktuelna vlast nema kontinuitet u strateškom razmišljanju jer se i sami strateški dokumenti nedovoljno ažuriraju. „Nigde ne vidimo da se neko bavi ažuriranjem tih dokumenata, a zakoni se menjaju. U medjuvremenu priključili su se i Loznica, Krupanj i Mali Zvornik ovom projektu i obuhvat je sada oko 500 000 stanovnika“, rekao je Jakovljević podsetivši da su upravo demokrate u periodu 2008-2012. godine krenule u realizaciju samog projekta izgradivši reciklažni centar i transfer stanicu koji su preduslovi za priključenje Valjeva regionalnoj deponiji Kalenić.

„Mi smo to uradili uz donaciju Vlade Češke uz minimalno ulaganje grada. Sve je bilo smišljeno strateški . Evo vidimo sad da je Vlada donela obavezujuću odluku da se otpad razdvaja na suvu i vlažnu frakciju , a mi smo to selektiranje otpada predvideli bili čak do 2012. U ovih deset godina se ne vidi šta se dalje dešavalo. Jedino što sam pročitao jeste da je JKP Vidrak iz projekta prekogranične saradnje sa Sarajevom krenulo u podelu kanti za selektiranje otpada , ali šta se dalje dešavalo informacije nema“, kaže Jakovljević podsetivši da je grad svojevremeno dobio projekat sanacije deponije : „Taj projekat i dalje postoji u zgradi Uprave u odeljenju za razvoj , ali pomaka nema. Sad je pitanje da li je i primenljiv kao takav“.

Sve je moralo mnogo brže, smatra Jakovljević  jer problem odlaganja otpada i postojeće deponije neće sam nestati . „Mi imamo ozbiljne probleme zagadjenja, a ne vidimo da neko nešto konkretno radi na ovom planu. Osnovna je stvar da se brže radi. Nacionalne strategije se menjaju kako ko dodje na vlast. Bila je priča da će biti nacionalna strategija izgradnja spalionica , a te 2012. godine strategija je bila da u zemlji postoji 26 regionalnih deponija. Sada koliko vidimo pomaka nema“, zaključio je Jakovljević .

 

8 comments on “DS – Jakovljević: Ni posle deset godina Kalenić nije u funkciji

 1. Miki

  Ova propala stranka jos uvek postoji i ovog propalog bovseg loseg gradonacelnika nije sramota da nesto govori? Koliko je otislo para oko Gerentoloskog centra i zasto je cekalo nove vlasti da se to zavrsi, sto niste zavrsili?

  Reply
  1. Vladimir

   Demokrate nisu na vlasti već deset godina (to je 2 i po puna mandata jedne lokalne vlasti), a Gerontološki centar još nije gotov. Deset godina je prošlo, a za to vreme vlasti nisu zaštitile objekat koji je bio stavljen pod krov i doveden do sive faze. Zašto odmah nisu nastavili izgradnju? Lokalnim vlastima je čak bilo teško da angažuju čuvara da štiti objekat od onih koji su hteli nešto da ukradu, nešto da polome ili nešto da ižvrljaju.
   Kako se još dogodilo i to da je ukupna cena izgradnje Gerontološkog centra sada porasla PET PUTA i iznosi 12 miliona evra (ili 2000 evra po kvadratu).

   Reply
  2. Istina

   Нер причај глупости.
   Умрећеш са сендвичима и у смраду од ђубрета у Србији.

   Reply
 2. Baki

  Samo treba da se pogleda emisija Jovana Memedovića kada je bio u Beču i prikazao kako funkcioniše sakupljanje sekundarnog otpada i ostalih vrsta otpada i kako se sa njima upravlja i šta od njih dobija.

  Reply
 3. Istina

  Zdravlje jedne nacije je najvažnije, ali zdravlja nema bez higijene, a higijene nema bez čišćenja i urednog odlaganja otpada i fekalija…
  Ovo je najvažnija tema u državi, pored socijalnih tema…
  Idemo Demokrate do kraja…

  Reply
 4. Građanin

  Bravo Demokrate ,ubili su sve od Divčibara do Valjeva,Valjevo pale ostao još samo Tešnjar a kada će ne zna se još

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.