Čarapić: Borićemo se za vodu ako treba i blokadom puta

Kako je nedavno obaveštena javnost , novi ekološki problem u Mionici mogao bi dovesti i do blokada puta. „Ukoliko ne dodje dodrugog rešenja moraćemo da blokiramo put. Novi kamenolom ugrozio bi snabdevanje vodom za Mionicu“, kaže Vladimir Čarapić, odbornik u SO Mionica i član Grupe gradjana „Slobodni gradjani iz Mionice. Čarapić je konferenciju za novinare održao u Vajevu u prostorijama Narodne stranke.

„Pojavile su se nepoznate mašine koje su započele istražne radnje na Petrovića brdu. Firma koja u blizini ima kamenolom , a koji je pri kraju je CLC i pošto su jedno brdo već sravnili očigledno sada pokušavaju da nadju novi prostor za kamenolom. Mi ne tvrdimo da CLC radi istražne radnje , ali sve ukazuje na to. Najvećiproblem je što se Petrovića brdo nalazi u zaštićenoj vodoprivrednoj zoni Paštrić i 55% zaliha vode se sliva iz Petrovića brda . Odatle se snabdeva Mionica i sigurno još 10 sela u okolini“, objašnjava Čarapić.

Po njegovim rečima 2016. godine Rudarsko geološki fakulet je napravio opsežan eleborat ujedno naznačivši koja je zaštićena zona i Petrovića brdo se nalazi u toj zoni.

„Samo 4 godine kasnije Opštine Mionica zahteva novi elaborat i njega pravi firma „Gea water work“ koja je osnovana 2010. godine i ima dakle mnogo manje iskustva i lošije reference od Rudarskog instituta. Oni iz zaštite praktično brišu Petrovića brdo. Oni su sve druge tačke prepisali , a samo su izostavili brdo. Naručen eleborat d anamesti tako kote da se Petrovića brdo izostavi i tu napravi novi majdan. Ako to dozvolimo Mionica će ostati i bez to malo vode što imamo“, kaže Čarapić.

Kako Čarapić navodi tada počinje i njihova borba da se dodje do informacija o novim istražnim radnjama , ali i o samom elaboratu. Tvrdi da ne samo on već i desetak gradjana nisu dobili nikakve odgvore. „Tu se sve prebacuje sa jednih na druge i izmišljaju nadležnosti. Pozvali smo i inspekcijske i republičke organe , ali odgovora još uvek nema. Tu je formiran jedan zid ćutanja. Mi smo pozivali i policiju i onisu izašli i napravili zapsinik. Sama mašina koja kopa prvi put kad smo izašli imala je tablice , aonda su nakon toha tablice skinuli “, kaže Čarapić i dodaje da se na brdu za sada isključivo rade istražne radnje: „Ukoliko dodje do toga da tu imamo majdan moraćemo nešto da preduzmemo. Najverovatnije će to biti blokada puta“.

Same parcele na kojima se vrši iskopavanje su privatne , a Čarapić navodi da su meštani to dozvolili za verovatno par stotine evra. „Uveravaju nas da oni tu samo istražuju . Inače nudili su nam ako hoćemokamion šodera, kamione peska da se nasipa i tako. Još nisu krenuli sa kupovinom zemjišta . Sami mštani tu su nam praktično i dojavljivali informacije šta se tu radi dokle se stiglo i slično. Tako smmo dobili i nezvaničnuinformaciju da su te bušotine brzo naišle na vodu . Po zakonu bi u to slučaju sve dalje radnje morale biti obustavljene“, kaže Čarapić  koji navodi i da je zbog svega u Mionici formirano prvo ekološko udruženje pod nazivom  „Ne damo vode Mionice“.

Ovo novoosnovano udruženje već je reagovalo u nedavnom slučaju trovanja ribe u reci Ribnici, a zajedno sa gradjanima Mionice nastaviće borbu da se voda Mionice sačuva.

1 comment on “Čarapić: Borićemo se za vodu ako treba i blokadom puta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.