Lokalni front: Kako novac građana otiče kroz tekuću budžetsku rezervu?

Lokalni front Valjevo ukazao je na činjenicu da gradsko rukovodstvo ne podnosi izveštaje Skupštini iako je to obaveza . Istovremeno aktivisti Lokalnog fronta postavljaju pitanje –Da li je neko od službenika odgovarao za propuste koji su doveli do milionskih obeštećenja?

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović pismeno je zamolio  predsednicu  Skupštine Snezanu Rakić da u dnevni red prve naredne sednice Skupštine grada uvrsti izveštaj gradonačelnika o trošenju novca građana Valjeva kroz tekuću budžetsku rezervu u proteklih godinu dana.

„Ja, na žalost, ne očekujem da će se traženi izveštaj naći pred odbornicima na bilo kojoj sednici. Predsednica skupštine je u ovom sazivu već mnogo puta pokazala nadmoć partijske discipline nad slovom i Statuta i Poslovnika. Više od godinu dana, na primer, ne stižu odgovori na odbornička pitanja koja je postavio Ljuba Radović. Mnogo puta ste i videli i čuli kako g-đa Rakić zloupotrebljava svoju funkciju ne dopuštajući našem odborniku Trifunoviću da iznese činjenice koje se zbog nečega ne dopadaju skupštinskoj većini. Njen izgovor da te teme nisu na dnevnom redu već se izlizao; bar pet ili šest puta na svakoj sednici ona je svojim stranačkim prijateljima, pa i gradskim službenicima i direktorima javnih preduzeća,  dopuštala da van dnevnog reda satima govore sve i svašta o drugim odbornicima ili strankama“, smatra Ivan Manić.

On je na konferenciji za novinare naveo da „milioni koji cure“ iz gradskog budžeta neće biti tema izveštaja.

„Pre svega zato što je pre neki dan spiskao skoro pola miliona  na pokušaj kontrole štete koju je Srpska napredna stranka u Valjevu pretrpela na aprilskim izborima. Od svega što je platio  „Blicu“ da objavi, tačno je jedno: Valjevo se odista preporodilo od juna 2020. Recimo, buduća većina u skupštini Beograda i u Valjevu je izgubila izbore u gradskom jezgru. Podsećam da su SNS i SPS, uz daleko veću izlaznost nego u junu 2020, zajedno skupili skoro sedam hiljada glasova manje nego tada. Ozbiljan preporod, morate priznati“, rekao je Manić.

Ljubomir Radović je ukazao da je 450 miliona prenetih sredstava iz prošle godine najpre dokaz nedostatka projekata , a taj nedostatak po njegovom mišljenju iskorišćen je za , kako je naveo“ za čerupanje budžeta kroz tekuću budžetsku rezervu“.

„Nas u Lokalnom frontu, međutim,  posebno svrbi pitanje na šta su sve utrošene pare građana Valjeva uz suvoparna obaveštenja da se  radi o izvršenjima, izgubljenim sudskim sporovima, kaznama, penalima, kamatama, troškovima advokata…U godini iza nas na ovo je oteklo 9,6 miliona, malo više od 8% ukupnih isplata iz tekuće budžetske rezerve. Ova, 2022. preti da  obori sve rekorde: samo u gradskom Službenom glasniku od 20. maja zabeležena je cifra od okruglo 12 miliona, skoro 38% sume isplaćene od januara iz tekuće rezerve. Ovde ulaze dva puta po 5 miliona po presudama Privrednog i Apelacionog suda, pola miliona za usluge advokata u jednom slučaju, milion i po u drugom“, rekao je Radović.

Lokalni front osvrnuo se i na izjavu načelnika odeljenja za finansije sa poslednje sednice na kojoj je rekao :„Sve je po zakonu“ i u skladu sa tim postavio pitanje:.Ako je gradska uprava radila sve po zakonu odakle su se odjednom pojavile presude sa milionskim obeštećenjima?

„Naravno, neko je, u nekoj od gradskih službi, ipak počinio greške i propuste koji su dobili sudski epilog i stigli na naplatu. Te greške, propuste, činjenje ili nečinjenje gradskih službenika, kao i uvek do sada, plaćaju svi građani Valjeva! Rad gradske uprave usmerava i usklađuje gradonačelnik. Tako bar piše u Statutu. Gradonačelnik, sem toga, osniva službe budžetske inspekcije i interne revizije Grada. On im je i naredbodavac. Da li je kada i kako ovim službama nešto promaklo? Lokalni front je proučio neke  presude koje se pominju u rešenjima gradonačelnika za isplatu iz tekuće budžetske rezerve. U jednoj od njih Privredni sud je presudio, a Apelacioni sud potvrdio da je nečinjenjem odgovornih u gradskoj upravi oštećen jedan od izvođača radova koji je sada sudskim putem došao do naknade za izgubljenu dobit i još ponešto“, rekao je Radović i upitao : „Da li su službenici koji su vodili ovu javnu nabavku snosili nekakve posledice? Da li se oni, možda, i dalje bave javnim nabavkama?“

Lokalni front je i pismeno upozorio načelnika gradske uprave da pravilnici po kojima se sprovode javne nabavke u Valjevu nisu usklađeni sa Lokalnim antikorupcijskim planom. Kroz nekoliko dana, 10. juna, dospeva rok za kvartalni izveštaj o formiranju tela za sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana koji će gradska uprava dostaviti Agenciji za sprečavanje korupcije. U njemu će, kao i u prethodnih pet ili šest kvartala, stajati da Valjevo još nije formiralo telo za sprovođenje LAP-a, što je inače obaveza preuzeta Revidiranim akcionim planom za Poglavlje 23.

„Gospodine Gojkoviću, tajm-aut ističe. Lopta je u Vašem reketu!“poručio je Lokalni front.

 

 

8 comments on “Lokalni front: Kako novac građana otiče kroz tekuću budžetsku rezervu?

 1. Valjevac

  Nema u Valjevu Tuzioca, ili nezna da radi svoj posao. Hapse se Saricevi saradnici Tajkuni skrivaju secer od naroda budzetlije se mazu narodnim parama, i to sve drugi Tuzioci naredjuju a Valjevski tuzioci pijuckaju kafu i primaju ogromne plate cekaju penzije . Kako ih nije sramota ovolikog KRIMINALA.

  Reply
  1. Jole

   Pa ko je blizak sa tuziocima nego demokrate? Pa blizak je i ovaj front sa njima neka se porazgovaraju malo sa kadrom svojim politickih kolega.

   Reply
  1. OKP

   Nema gorih od socijalista!!!!!!!!! Oni su zlo svake vlasti i svakog rezima, oni su posast. Upropastili su sve cega su se dohvatili u Srbiji. I danas to rade!!!

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.