Grad osniva javno preduzeće

Grad Valjevo osnovaće javno preduzeće kako bi rešilo pitanje  I višegodišnji problem upravljača puta. Pojedinosti vezane za novo preduzeće tek će biti utvrdjene.

Usled izmene Zakona o budžetskom sistemu Srbije  kojom su iz pojma indirektnih budžetskih korisnika brisani : javna preduzeća, fondovi I direkcije osnovani od strane lokalne vlasti koji se finansiraju iz javnih prihoda čija je namena utvrdjena posebnim zakonom I odredjeno da su jedinice lokalne samouprave dužne da do 1.decembra 2016. godine usklade odluke o budžetu sa navedenom izmenom, grad Valjevo je ugasio tadašnju Direkciju za urbanizam . Od tog trenutka grad praktično nema upravljača puta.

Pojedini gradovi problem gašenja Direkcija izbegli su osnivanjem javnih preduzeća jer su u datom trenutku imali sredstva za nabavku mehanizacije ili su istu već posedovali.

Valjevo je birajući izmedju osnivanja novog preduzeća ili pak pripajanja dotadašnje Direkcije nekom postojećem javnom preduzeću praktično izabrao opciju prevodjenja zaposlenih u Gradsku upravu I formiranju odeljenja za infrastrukturu. Neki od problema poput nadzora rešeni su angažovanjem privatnih licenciranih kuća. Ipak upravljača puta grad nije imao.

Ova situacija praktično gledana značila je da svako može bez bilo kakvih dozvola izvoditi radove na našim putevima, a istovremeno grad je ostao uskraćen za sredstva koja je nekadašnja Direkcija ostvarivala po osnovu tehničkih prijema objekata, naknade za korišćenje puteva . Upravo ova naknada bila je dugo vremena prisutna tema u javnosti u slučajevima devastacije puta od strane brojnih kamenoloma čiji teški kamioni neminovno uništavaju putnu mrežu.

Ovaj itekako prisutan I u mnogo čemu ograničavajući problem u narednom periodu trebao bi da bude rešen osnivanjem novog javnog preduzeća.  Na jednoj od sednica Skupštine načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić je obavestio odbornike da je republička inspekcija naložila da se pitaanje upravljača puta mora rešiti u što hitnijem roku.

Na jučerašnjoj  sednici Gradskog veća načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić je rekao da Grad Valjevo pristupa osnivanju novog javnog preduzeća, u cilju trajnijeg rešavanja obavljanja Delatnosti upravljanja putevima, kao delatnosti od opšteg interesa.

“Novo javno preduzeće će organizovati vršenje poslova koji proističu iz Zakona o putevima i podzakonskih akata kojima se uređuje oblast upravljanja putevima i pristupiti rešavanju dugogodišnjih problema u ovoj oblasti. Na ta način očekuje se, između ostalog, značajno popravljanje stanja putne infrastrukture na teritoriji grada Valjeva, koja je u nadležnosti Grada,”rekao je Petronić

Veće je ovu odluku donelo , ali donošenje ključnih odluka tek predstoji , a one se u najmanju ruku tiču same organizacije I strukture preduzeća. Naime, po za sada nezvaničnim saznanjima Vamedie, jedna od realnih mogućnosti jeste I nabavka odredjene mehanizacije kako bi ovo preduzeće moglo samostalno da sanira nastalu štetu manjeg obima na gradskim ulicama I putevima. Istovremeno u toku pripreme akata neophodnih za osnivanje samog preduzeća razmotriće se i mogućnost obavljanja I drugih delatnosti I poslova u okviru nadležnosti novog preduzeća.

Kada bi konačno taj posao mogao biti završen za sada nije poznato I odluka Veća samo je prva u nizu brojnih odluka koje moraju biti donate u skladu sa zakonom.

*Članom 10. stav 4. Zakona o javnim putevima propisano je da delatnost upravljanja opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, koji nisu deo državnog puta I i II reda, može da obavlja javno preduzeće, odnosno društvo kapitala čiji je jedini vlasnik jedinica lokalne samouprave, kao i drugo društvo kapitala i preduzetnik, kome je nadležni organ jedinice lokalne samouprave poverio obavljanje delatnosti upravljanja opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, u skladu sa zakonom kojim se uređuje javno-privatno partnerstvo i koncesije.

5 comments on “Grad osniva javno preduzeće

 1. Valjevac

  Direktor da bude Lule Roletnar. Ako nemože On onda Klomber, a Manda da se pripremi biće i za njega nešto.

  Reply
 2. Radnik

  Jos jedna firma na grbacu naroda, za zaposljavanje p artijskihdrugova. Samo cutinarode i trpi moze i gore???

  Reply
 3. Neimar

  Treba napisati i ovo:
  Delatnost upravljanja

  Član 9

  Upravljanje javnim putevima je delatnost od opšteg interesa.

  Upravljanje javnim putevima obuhvata:

  1) planiranje, projektovanje, izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu javnog puta;

  2) vršenje investitorske funkcije na projektovanju, izgradnji, održavanju i rekonstrukciji javnog puta;

  3) organizovanje i obavljanje stručnih poslova na projektovanju, izgradnji, rekonstrukciji, održavanju i zaštiti javnog puta;

  4) ustupanje radova na projektovanju, izgradnji, održavanju, rekonstrukciji i stručnom nadzoru javnog puta;

  5) organizovanje stručnog nadzora nad izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom javnog puta;

  6) organizovanje naplate i kontrolu naplate naknada za upotrebu javnog puta, vršenje javnih ovlašćenja;

  7) praćenje stanja putne mreže;

  8) zaštitu javnog puta;

  9) označavanje javnog puta i vođenje evidencije o javnim putevima i o saobraćajno-tehničkim podacima za te puteve;

  10) upravljanje saobraćajem i organizovanje i obavljanje brojanja vozila na javnom putu.

  Niste napisali i ovo iz člana 10
  Javno preduzeće, društvo kapitala ili preduzetnik koji obavlja delatnost upravljanja javnim putevima iz člana 9. stav 2. ovog zakona je upravljač javnog puta.

  Ako javno preduzeće, društvo kapitala ili preduzetnik obavlja samo pojedine poslove iz člana 9. stav 2. ovog zakona, ne smatra se upravljačem javnog puta u smislu ovog zakona.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.