Grad godinama finansira brojne projekte koji su za javnost nevidljivi

Grad Valjevo je u prethodnim meseccima raspisao više konkursa za subvencionisanje odredjenih programa. Iskustvo realizacije dosadašnjih konkursa pokazuje da javnost retko ili češće nikada ne bude upoznata sa samom realizacijom projekata koji se finansiraju iz budžeta.

Kako je moguće videti na internet stranici grada , do sada su raspisani konkursi: za projekte koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija grada Valjeva u 2022. godini, konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi za 2022. godinu, konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa od javnog interesa udruženja građana u 2022. godini. Javnosti je poznato da su sredstva dobili I sportski klubovi , a očekuje se I realizacija sredstava koja se dodeljuju Kultrno umetničkim društvima.

Uz objavljeni poziv za konkurs može se uočiti I da je objavljeno I upustvo za dostavljanje izveštaja o realizaciji projekata izuzev za realizaciju projekata u kulturi.

Grad Valjevo svake godine izdvaja velike sume novca za realizaciju odredjenih programa koje realizuju gradjani. Ti iznosi kreću se od 30 do 50 miliona dinara od godine do godine. Dodatno za sportske klubove grad izdvaja oko 80 miliona godišnje.  Broj programa koji se finansiraju takodje je veliki pa sve ukupno brojevi idu I do 150 programa.

Pred kraj godine svi koji su dobili sredstva iz budžeta imaju obavezu da Gradskoj upravi dostave izveštaje o realizaciji programa za koje su dobili sredstva. Ti izveštaji u najvećoj meri su finansijski izveštaji iz kojih se može videti na koji je način utrošen novac , odnosno da li je novac utrošen na način koji je naveden prilikom samog konkurisanja.

Logično bi bilo da programi koje grad finansira budu predstavljeni I javnosti, da u njima učestvuju I gradjani I o njima budu informisani. Ipak, to nije slučaj. Za najveći broj programa nikada nema informacije gde je nešto održano, ko je održao, koliko je bilo učesnika, niti ima informacije koja bi program najavila.

Ovako nešto moguće je jer ne postoji obveza vidljivosti projekta, odnosno ne postoji obaveza realizatora da putem medija, društvenih mreža ili na nek drugi način realizaciju učini vidljivom gradjanima koji iste programe finansiraju.

Vidljivost projekta , s druge strane, obaveza je koju nameću državni organi, ali u slučaju Valjeva lokalna samouprava to ne praktikuje izuzev u slučaju medija I njihovih programa.

Možda prethodne dve godine nisu reprezentativan primer zbog epidemije korona virusa, ali sve godine unazad realan su dokaz da informacije o onom što je finansirano nema. Zanimljivo je da su u I u godinama korona virusa programi finansirani I realizovani , ali šta javnost zna o tome?

Ako takve informacije izostaju, kako onda znamo da li je nešto realizovano? Kako onda znamo da je neki program realno finansiran?

Desetine manifestacija, programa iz kulture, aktivnosti udruženja I sl navode na realan zaklučak da bismo, manje više, svakog dana, nakon što sredstva budu dodeljena, trebali da imamo bar najave o dešavanjima.

Vrlo brzo za očekivati je da raspisani konkursi budu realizovani , ali da Ii ćemo konačno nakon toga nešto promeniti u pristupu ili sve ostaje po starom, nevidljivo, ostaje da se vidi.

9 comments on “Grad godinama finansira brojne projekte koji su za javnost nevidljivi

 1. Lazaaaaaaa

  Da postoji tužilaštvo u Valjevu,imalo bi posla u narednih godinu dana koliko je para uzeto na fin način.Pare u milionski iznosi a mali broj je opravdo svaki dinar i dali se vraćaju pare ako nisu utrošene ili u svoj džep.Uzeti u zadnjih deset godina ,ali neko treba to da uradi ili da dobije saglasnost.

  Reply
 2. Pirlo

  Ajte malo o sportu i finansiranju. Smatram da veliki broj roditelja bi želeo da vidi koji se npr. fudbalski klubovi finansiraju iz budžeta grada jer se godinama komentariše kako su škole fudbala zapostavljene,itd…pa ajte malo, bar jedan članak o tome, da gradjani našeg grada vide da naš grad izdvaja rekordne sume novca za sportske klubove u svim sportskim granama i da jednom za svagda otklonimo te rekla kazala priče kako se grad ne bavi niti brine razvijanjem sporta za mlada.

  Reply
  1. Maldini

   Je li Pirlo, jesi li ikada igrao lopte? koliko vidim nisi ti nikada ni za autobusom potrčao,da bi fudbal bio kvalitetan mora prvo da se uradi stadion ako ne znaš kakav otidji u Ub pa vidi,pa tek onda klub a ne stadion na Pecini koji je kontra okrenut brz ikakvih uslova za kvalitetan sport

   Reply
 3. Goran Markovic

  Da budemo jasni.Nije to nista novo za dodelu novca u nekom projektu , ali je opasno i kaznjivo za clanove komisija.Zasto?Prvo da bi se dodelio novac za neki projekat mora da se zna da taj koji je aplicirao ako je pre bio korisnik u nekom projektu ispunio sve uslove iz predhodnog .Videcemo sutra ko ce dobiti novac za razno razne manifestacije ili Udruzenja i koliko , da li je neko pokusao ili pokusava da opeljesi kasu grada i iskoristi ,,neznaje ,, komisije .Po mojim saznanjima bice opet neki likovi poznati po ucescima u projektima a nisu ispunili predhodnu pricu.Opet cekamo ko ce da oplejesi nas novac , opet cekamo da li neko ko je samo promenuo ,,dres,, dobice novac krijuci se iza nekih Udruzenja sto ako se obistine moja saznja i sumnje zalosno .Neko je pomenuo da nas grad izdvaja za sport .Tacno i podrzavam .Medjutim ima bakamundi koji koriste pa mozda i bolest neke grupe samo da bi kako kazu deke omastio svoje brke .Pisacemo o tome , a nadam se i ovaj portal koliko vidim prati ova desavanja.

  Reply
 4. dedagaga

  Финансира се и БИД зона у ул. Кнеза Милоша, али је већ годинама НЕМА.

  Reply
  1. Gradjanin

   To se godinama finasira,lepo radno mesto..Rezultati nula,mesto radno dase poželi..Tako godinama.

   Reply
  2. Јоца

   Зона је руинирана, доста локала позатварано. Није ми јасно како неки имају и употребне дозволе. Штета…

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.