„Jedno slovo jedan glas“

Pozorišna lutkarska predstava za decu „Jedno slovo jedan glas“ biće održana u Centru za kulturu 16. aprila u 12.00 h.

Karte su u prodaji na dan igranja predstave od 10-12.00 h. Vesela predstava za decu govori nam o azbuci i Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Kako je Vuk radio na reformi azbuke?

Cela priča je prilagođena deci do 4 razreda osnovne škole.

Kroz predstavu deca dobijaju i recept za lako učenje azbuke .

Učenje azbuke jeste jedan od prvih koraka u osposobljavanju dece da čitaju i pišu, pa su mnogi  zabrinuti da li će uspeti da lako savladaju ovaj izazov: ne samo da  moramo da naučimo sva slova azbuke već i poseban redosled po kome se javljaju.

Prvi korak koji treba da savladamo jeste da se upoznamo sa grafičkim izgledom svakog slova azbuke, a tek zatim dolazi i učenje njihovog redosleda napamet. Kasnije, kada počnemo da učimo da čitamo, počećemo praviti razliku između malih i velikih slova, između štampane i pisane azbuke. Međutim, za početak je dovoljno samo da naučimo koja sve slova postoje i da ih prepoznajemo, a zatim i azbučni raspored po kome se javljaju.
Važno je da  učimo azbuku na direktan i ilustrativan način, koji je najprijemčiviji svima nama.

Pored učenja same azbuke deca će se takođe upoznati sa velikim ličnostima naše istorije među kojima su : Vuk Stefanopvić Karadžić, Sava Mrkalj, Jernej Kopitar, Šafarik, Lukijan Mušicki, Filip Višnjić i druge znamenite ličnosti .

Predstrava je nastala kao deo borbe za opstanak ćirilčnog pisma, jer je ćirilica  stub srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta. Ona je pismo na kojem su napisana najvažnija dela srpske kulture od žitija Svetog Save, Nemanjića, preko Vuka i Dositeja do Ive Andrića, kasnije do savremenih srpskih pisaca. Do danas to pismo vezuje se za veliki slovenski svet i kulturu. Ćirilica je pismo koje je svojim ukupnim pa i likovnim osobenostima najpogodnije, čak savršeno za izražavanje najrazličitijih pa i najsloženijih misli, ostvarenja ideja nastalih na srpskom jeziku.

Predstava je duhovita i urađena vrlo prisna deci kako bi je razumeli i uživali u njenom sadržaju.

Predstava je premijerno izvedena na festivalu monodrame za decu u Novom Sadu u okviru Zmajdana . Festival je posvećen srpskom najvećem pesniku za decu Jovanu Jovanoviću Zmaju , a u organizaciji Zmajevih dečjih igara.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.