Park pored jezera u Babinoj Luci

Zahvaljujući preduzimljivosti meštana i članova Zavičajnog društva ”Hadži Ruvim” iz Babine Luke u proteklom periodu, u ovom valjevskom selu, realizovane su brojne akcije.  Nedavno su pokrenuli kampanju, kako bi uz pomoć ljudi dobre volje, poštovaoca sela i ljubitelja prirode izgradili seoski park pored jednog od dva jezera, koliko ih ima u ovom valjevskom selu.

”Jezero je značajno kao akumulacija, odakle se voda koristila za različite potrebe stanovništva. Prošle godine očišćeno je dno jezera, što je urađeno prvi put posle nekoliko decenija, i sada u njemu može da se akumulira sedam hiljada kubika vode, koja je dragocena  u sušnom periodu. Sada nam je želja da uredimo prostor oko jezera, koji zajedno obuhvataju površinu od 14 ari i nalaze se najlepšem mestu u selu. Nekada je ovo mesto bilo veoma značajno za okupljanje lokalnog stanovništva, gde se i do danas prepričavaju lepe uspomene iz tih vremena”, kaže Nikola Spasojević, predsednik Zavičajnog društva ”Hadži Ruvim”.

Kako je planirano park bi se nalazio na uzvišenju sa kojeg se pruža pogled na panoramu sela i venac valjevskih planina Medvednik, Povlen, Jablanik i Divčibare. U Zavičajnom društvu ”Hadži Ruvim” kažu da su ”ovo mesto prepoznali kao biser sela Babina Luka” i da im je želja da uz pomoć volontera u dve akcije naprave mali seoski park i kasnije ga održavaju. Za realizaciju ovog projekta potrebno je da sakupe 100 hiljada dinara. Akciju prikupljanja novca sprovode putem patforme ”Dobri dabar”,  www.dobridabar.com/kampanja/mali-seoski-park/, koja je pokrenuta radi grupnog finansiranja i promocije dobrih, ekoloških, preduzetničkih , kreativnih i održivih projekata.

”Oko jezera će biti postavljene tri klupe za sedenje, dve kante za smeće, ložište za logorsku vatru, betonski roštilj, pečurka za sedenje i putokazi pored puta. U parku bi se okupljali mladi i provodili svoje slobodno vreme, starije genracije će imati mesto na kome uz razgovor mogu da vrate izbledele uspomene, ribolovci će imati još jedno mesto gde će uživati u svom hobiju, lovcima da obezbedimo novo stanište za divlje patke, planinarima i biciklistima mesto za predah, a svima ostalima da pokažemo da naša sela nisu zapustela ”, ističe Spasojević.

D.D.

 

2 comments on “Park pored jezera u Babinoj Luci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.