Grad dobija prvu slobodnu zonu

Grad Valjevo dobiće svoju prvu slobodnu zonu. Investitorima se na ovaj način omogućuje da posluje uz olakšice I povlašćeni poreski režim , oslobadjanje od PDV-a, carine na uvoz materijala namenjenih za dalju proizvodnju. U Srbiji  već postoji  15 slobodnih zona.

Na sednici Gradskog veća, prihvaćena je Odluka o pokretanju inicijative za proširenje područja slobodne zone „Šabac“ na područje grada Valjeva, a na osnovu dostavljenog pisma o namerama privrednog društva „Bizerba“ d.o.o. Beograd, u kome je iskazano interesovanje da posluju u režimu slobodne zone, u okviru slobodne zone „Šabac“, površine 11.80.00 ha, koja je u vlasništvu ovog privrednog društva i nalazi se u okviru Privredne zone u Valjevu. Proširenje slobodne zone „Šabac“ na područje grada Valjeva ima za cilj ekonomski razvoj Valjeva, kroz povećanje konkurentnosti grada, unapređenje poslovnog ambijenta stvaranjem dodatnih uslova za jačanje postojećih i privlačenje novih investicija, povećanje obima proizvodnje roba i usluga, zapošljavanja, transfera savremenih tehnologija i slično.

Slobodne zone su fizički ograđen i označen deo teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljen, gde se mogu obavljati proizvodne I uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti.

U Srbiji je trenutno aktivno 15 slobodnih zona. Podaci pokazuju da su aktivne slobodne zone samo u  2019. godini  ostvarile promet od oko 5 milijardi evra. U slobodnim zonama Srbije posluje preko 200 multinacionalnih kompanija sa više od 37.000 zaposlenih, dok obim investicionih ulaganja u zonama u 2019. godini iznosi tri milijare evra. Izvoz robe iz slobodnih zona se iz godine u godinu povećava i čini preko 13% ukupnog izvoza Srbije.

U slobodnim zonama se mogu obavljati sve vrste poslovanja i industrijskih aktivnosti uključujući proizvodnju, skladištenje, pakovanje, trgovinu, bankarstvo i osiguranje. Slobodne zone mogu osnivati i njima mogu upravljati i domaće i strane kompanije. Zarade i prihodi koje se ostvare unutar slobodne zone mogu se transferisati u bilo koju državu, uključujući Srbiju, slobodno bez prethodnog odobrenja, bez naplate poreza, carina ili taksi. Na ovaj način stvaraju se ogromne mogućnosti za saradnju domaćih i stranih industrija.

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim (oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala), navodi se na sajtu Razvojne agencije Srbije.

11 comments on “Grad dobija prvu slobodnu zonu

 1. Miki

  Bravo! Konacno, a decenijama su svi pre ovih lagali i nista konkretno, a uprkos svemu i negativnoj kampanji mogu da kazem da je velike stvari drzava za ovaj grad u poslednjih godinu dana uradila.

  Reply
  1. Nušić

   Bravo što si primetio da od 2012. u Valjevu nije urađeno ništa. Ko li je samo bio na vlasti od 2012. godine?

   Reply
 2. Dragan

  Bravo. Investitoru treba dati podsticaj..nije dovoljno samo 10000 evra po radniku i dzabe zemljiste nego mora jos nesto. Samo netreba se udruzivati sa sapcom jer ovo je smislio zelenovic i nije u redu da se prilkljucujemo projektu nekog iz opozicije koga smo jedva oterali s vlasti

  Reply
 3. Владица

  Зашто нека локална фирма не добије такву могућност, него странац се ослобађа такси и пореза од којих град може да живи ? Или фирма заиста има везе са Андрејом, како се прича по општинској управи ?

  Reply
  1. Miloš Marjanović

   firma u porodičnom vlasništvu, stara 150 godina da ima veze sa nekim???

   Reply
 4. Раде

  Sramota za Valjevo,grad koji izumire zadnjih 20 godina i nijedna vlast nije ništa uradila a ovi od 2012godine su katastrofa,nedao ih Bog nikome ni našem neprijatelju…

  Reply
 5. sin anarhije

  Svima dajte sve skoro dzabe , da im je profit sto veci a ova gologuzija sto veruje u bajke ce da rinta za 350 eura uz neprestani mobing … raspitajte se malo kako se radi u jedine dve vece valjevske fabrike koje su privatne , pitajte gorenjce koliko su primili zadnju platu a razvalise se od posla …. postali smo stvarno gori i od azijske jeftine radne snage ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.