Možda skraćenje izolacije I za zaražene

Nacionalni mediji prenose da će nova odluka o skraćenju  izolacije zaraženih možda već danas stupiti na snagu. Ova odluka, kako navode , predvidja da će izolacija za zaražene trajati 10 umesto dosadašnjih 14 dana.

Poslednja zvanična odlka odnosila se na skraćenje broja dana izolacije za kontakte sa zaraženima , a novija odluka kako piše Blic dane u izolaciji trebalo bi da skrati I zaraženima . Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić je za Blic istakla da će kućna izolacija posle izlaska iz bolnice, koja je do sada bila 14 dana, biti ukinuta.

“Kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju lekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je reč o zaposlenom”, rekao je prof. dr Branislav Tiodorović.

Isti medij navodi da  ako neko želi ranije da je prekine može da uradi PCR test posle sedam dana i to o trošku države. Test mora biti negativan kako bi izolacija mogla da se prekine.

Blic prenosi I nezvanična saznanja po kojima će, trajanje karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte biti sedam umesto dosadašnjih 10 dana. Karantin će najverovatnije moći da se prekine posle sedmog dana uz negativan rezultat PCR testa, a uzorak za PCR test može se uzeti najranije šestog dana od početka karantina i radi se o sopstvenom trošku.

Podsetimo, cena PCR testa na lični zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.

1 comment on “Možda skraćenje izolacije I za zaražene

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.