Struka oborila izmenu plana Divčibara – Grad podržao mišljenje struke

Izmena plana regulacije Divčibara ipak će biti uradjena po mišljenju i stavovima struke, a ne po instrukcijama glavnog urbaniste Jasne Mićić, saznaje Vamedia. Izmena postojećeg plana ići će ipak u korist očuvanja vizuelnog i ambijenalnog identiteta Divčibara.

 

Već na kraju 2021. godine kada se na poslednjoj sednici Skupštine nije medju tačkama dnevnog reda našla izmena plana regulacije Divlibara postalo je jasno da je  mišljenje struke bilo presudno.

Razlog za izmenu plana regulacije je izgradnja infrastrukture na Divčibarama i najavljeno ulaganje države u iznosu od 11 miliona evra za kanalizaciju, vodosnabdevanje i putnu infrastrukturu. Posao je bio poveren preduzeću “Urban projekt” iz Čačka.

Kako se početkom decembra I na novembarskoj sednici Skupštine moglo čuti, glavne smernice vezane za izmenu plana davala je isključivo glavni urbanista Jasna MIćić. Na sam plan I izmene koje je urbanistkinja predvidela javno je reagovala struka , Društvo arhitekata Valjeva koje je svoje mišljenje  čak pretočilo u dopis gradonačelniku. Struka je burno reagovala, a identičnu reakciju imali su I meštani Divčibara , imaoci parcela na ovoj planini , ali I zainteresovani investitori. Ključna zamerka odnosila se na prevodjenje skoro 35 hektara zelene povšine u gradjevinsko zemljište, podizanje spratnosti objekata I druge izmene koje s druge strane niko nije tražio.

U novogodišnjem intervjuu za Vamediu gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković izneo je stav da plan neće biti usvajan dok ne bude uradjen na način da Divčibare budu sačuvane. On je tom prilikom ponovio da je jedini razlog tražene izmene bio infrastrukturni deo I spremnost države da uloži sredstva u infrastrukturu.

Kako Vamedia saznaje, plan nije podržala ni gradska Komisija za planove pa je I konačna odluka da se postojeći plan uredi kad je u pitanju infrastruktura , što je I bio osnovni cilj, a jedine izmene postojećeg plana u gradjeviskom delu odnosiće se uglavnom na  povećanje zelenih površina I detaljnija pojašnjenja vezana za  arhitekstonsko oblikovanje volumena krova kako bi se ograničila visina objekata zbog uklapanja  u ambijentalnu celinu.

Sagovornici Vamedie navode da će na ovaj način biti izbegnut i sprečen gradjevinski haos o kome se mnogo govorilo . Ipak kompletna izmena plana moći će da se radi tek kada budu ispunjeni svi ostali uslovi u smislu  studija i elaborata ukoliko se želi ozbiljno formiranje gradjevinskih celina.

„Kada budu uradjene infrastrukturne izmene koje su i bile potrebne uz pojašnjenja u gradjevinskom delu kojima se omogućuje da sačuvamo Divčibare uslediće uskladjivanje sa projektom CIP-a, još jednom će se ići na javni uvid i tek tada će se plan naći pred odbornicima i mogućnošću usvajanja“, navodi sagovornik Vamedie.

Nezvanična saznanja Vamedie ukazuju na to da glavna urbanistkinja Mićić nije bila zadovoljna obaranjem njenog plana. Pojedini izvori navode i da je njena reakcija bila burna , a da su se sa njene strane čule i reči pretnje uglavnom imenima vidjenijih funkcionera iz Beograda.

Ipak, bez obzira na ličnu reakciju urbanistkinje o kojoj se itekako govori u sivom soliteru, najvažnije od svega jeste da Divčibare dobiju infrastrukturu koja je potrebna i da sama priroda  Divčibara ostane prepoznatljiva , sebi svojstvena i pre svega sačuvana.

8 comments on “Struka oborila izmenu plana Divčibara – Grad podržao mišljenje struke

  1. Miloš Marjanović

    nekome će glava leteti, figurativno, zbog ne protivljenja i usvajanja tuđeg mišljenja

    Reply
  2. Istina

    Какав визуелни амбијент када се дрвеће суши све више и више. Нико не предузима ништа. Дивчибаре ће за неколико година бити једна обична голет где свако уринира где стигне и где фекалије неконтроисано теку на све стране…
    Туга и напредно за сву децу…

    Reply
  3. Novak

    Odavno ste zakasnili,sada možete da radite šta hoćete,Divčibare su izgubljene za samo dve godine

    Reply
    1. Анонимни

      Stevo Kosjerac 28.01.2022.

      Slazem se .

      Dok gospodo iz Uprave Valjeva igrate svoje igre , pokazujuci po ko zna koji put da ne znate sta cete sa Divcibarama, da niste dorasli vodjenja jednog malo ozbiljnijeg planskog dokumenta , Divcibare ostadose nikom potrebne ,zatrpane fekalijama , okruzene bolesnim borovima , bez zabavno-rekreativnog sadrzaja bez jasnog razvojnog programa.
      Morate se opredeliti , ili ce Divcibare biti atraktivan turisticki centar sa svojim osobenostima ili ih ostavite da budu vikend selo malo jace od Lipovice pod Beogradom , sto sada i jesu .
      Ko Vam je objasnio da mozete uraditi plan infrastrukture a da niste prethodno resili globalnu poziciju razvoja Divcibara , odnosno PGR?
      Ovde se ne radi o PGR-u naseljenog mesta koji ce dozvoliti ili nece nekim preduzetnicima da zarade pare , vec o PGR-u kao sastavnom delu razvojnog programa ekonomskog i privrednog subjekta iz resora turizma.
      Vi se bavite stvarima drugostepenog znacaja , koje se resavaju rutinski u okviru struke i predlozeni promasaji se isto tako kroz raspravu otklanjaju .
      Sta vuce Divcibare u razvoju?
      Sigurno ne rastrkane vikendice sa gostima penzionog uzrasta .
      Da li su to centri rehabilatacionog turizma na predivnom vazduhu za sve bolesniju naciju ; ili su to centri kompleksnog decijeg odmora i ucenja u prirodi sa sadrzajima koji decu utopljenu u razne monitore vracaju poznavanju prirode i sklada sa njom , ili su to etno centri koji bi da zastite od zaborava nasu duhovnu i stvaralcku kulturu i povezu jedinice seoskog turizma koji je razvijen oko Divcibara; ili su to lepa apartmanska naselja uredjena , (a ne “ ad hock“ sazidane arhitektonske perverzije) , do kojih se moze brzo doputovati i na par dana odmoriti i ponovo vratiti u prebukirane gradove ;ili su to objekti hotelsko-apartmanskog tipa sa sportskim terenima i centrima za odmor ljubitelja dvo i cetvorotockasa ; ili su to i poneki stilizovani hotelski objekti sa sadrzajima za goste domace i strane koji bi uz prethodne sadrzaje itekako mogli da obidju i upoznaju sirok krug Zapadne Srbije ?
      Dovoljno za razvoj Divcibara.
      Diskusijom da li visina slemena treba da bude 10 ili 11 metara , da li su dva ili tri nadzemna etaza , da li je zauzetost parcele 20 ili 25 %
      necete ni spasiti ni razviti Divcibare.To se cini drugim mehanizmima , na nivou dokumentacije , primene i kontrole resenja , postovanja zakonske i normativne regulative .Uostalom , zar im se moze dogoditi gore nego sto je sada i koliko vidim sa tendencijom nastavka ?
      Postovani , Vi ste izgubili godinu dana da bi ustanovili da niste dobro formulisali zadatak i pravilno vodili proces.
      DIVCIBARE NEMAJU VISE VREMENA ZA VASA PRENEMAGANJA.

      Reply
  4. sin anarhije

    Divcibare jedino moze da spase medjugalakticka konferencija o odrzivom razvoju , mada ce i tada uslov biti vodovod i kanalizacija … cak i vanzemaljci znaju za higijenu ….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.