Povučen zakon o eksproprijaciji

Vlada Republike Srbije je na sinošnjoj sednici, održanoj u 20 časova, je donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

U javnom obraćanju gradjanima Vučić je najavio upravo povlačenje zakona o eksproprijaciji na ponovno razmatranje, zbog toga što zakon ne uređuje oblast na pravi način, kao i da je predložio izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. On je rekao da je Zakon o eksproprijaciji donet da bi se ubrzala gradnja infrastrukture, ali da su za njega problematični bili rokovi koji su ostavljeni onima koji poseduju imovinu nad kojom se vrši eksproprijacija.

printscreen/RTS

„Ovim su ispunjeni svi zahtevi naroda u protestima“, naglasio je Vučić i objasnio da će pravna procedura biti okončana do petka, kao i da je sve u skladu sa ovlašćenjima predsednika.

„U zakonu sam našao još stvari koje nisu dobre, video sam jednu stalnu maniju ministara da se mešaju u sve i da preuzimaju određene nadležnosti gde ne treba da ih bude. Nije njihova namera bila bilo šta sa ‘Rio Tintom’ već da budu još važniji i da brže i lakše reše problem“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je I dodao da  predlaže Vladi da ne donosi novi zakon o eksproprijaciji već da napravi najširu javnu raspravu kojom bi se došlo do širokog javnog konsenzusa.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu da li su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji neophodne i u kom obimu, i samo ukoliko se konstatuje da je zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Na društvenim mrežama moguće je pronaći najavu za blokadu koja će biti organizovana u subotu 13h decembra. Na fejsbuk profile  Inicijative Kreni-promeni se navodi: “Ispunjeni su svi zahtevi zbog kojih smo izašli na ulice! Ovo je prva pobeda građana od 2012.! Idemo dalje! Ovo je pobeda svih nas!”

fejsbuk/Kreni -promeni

Na istoj sednici Vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma. Prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine. Takođe, Narodna skupština Republike Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

 

5 comments on “Povučen zakon o eksproprijaciji

 1. Ana S.

  Elementarno poznavanje zakonodovstva!
  1. Zakon koji je donet na predlog vlade , izglasan u Narodnoj skupstini, salje se na potpis predsedniku, isti ga moze vratiti nazad na ponovno glasanje ili Narodna skupstina ponovo moze izglasat zakon i onda je vazeci!
  Ovde je u pitanju Zakon o eksproprijaciji koji nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije, ipak kao takav izglasan je u Narodnoj skupstini i ne moze ga predsednik ukinuti, vec Narodna skupstina sada u petak (sutra 10.12.2021.) , mora vecinom glasova odbaciti Zakon o exproprijaciji , i vratiti ga vladi Srbije na doradu!
  Dakle ovde nema pobednika ni porazenih, izigranih ima!
  Narodna skupstina na predlog vlade je usvojila zakon, predsednik ga nije verifikovao, ukoliko sutra Narodna skupstina Republike Srbije zakon odbaci on se skida iz procedure i vraca vladi na doradu, kako smo procitali vlada od njega nije odustala vec ce ici na izmeni i javnu raspravu, javna rasprava posto je epidemija Sars cov2 ne moze biti odrzana?
  Dakle izigrani!

  Reply
  1. sin anarhije

   Apsolutno ne znam o cemu pricas , ljudi ce opet na saobracajnice , a ti izgleda kao i vecina vas ispranih mozgova , ne shvatas da o svemu odlucuje voljeni dozivotni vodja vucko a ne skupstina , jer vam niko nije saopstio da smo u diktaturi odavno …. tako da za resenje ovog haosa postoji samo jedan ali siguran put …

   Reply
 2. Narodni poslanik

  Mihajlo Jokiću, Đorđe Milićeviću, recite narodu, građanima, biračima, kako ste glasali za Zakon o eksproprijaciji i objasnite zašto ste glasali tako kako ste glasali? Čije interese ste zastupali prilikom glasanja? Narodne svakako niste!

  Reply
 3. Laki

  Isto je i sa zakonom o Referendumu i narodnoj inicijativi, umesto dve godine moratorijum ce pomeriti na 4 godine, a konacnu odluku daje Narodna skupstina moze a i ne mora da odrzi novi referendum nakon 4 godine jer rezultati tog drugog referenduma nisu obavezujuci vec savetodavni (koga savet zanima), dakle podmladjujemo babu sminkanjem!
  Iz ovoga se jasno vidi da sad 5 zakona ceka da prodju izbori i ako sad stanete sa blokadama i protestima i oni pobede u martu, mozete da se selite sa ognjista a referendum macku o rep.Zakon o policiji, Zakon o Vodama, Zakon o Eksproprijaciji, Izmene i dopune zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, Izmene i dopune zakona o izborima i Ustavni amandmani o sudstvu.
  Jedno da znate, apsolutno nije bitno da li jesu ili nisu ovi zakoni na snazi, SNS sprovodi svoju politiku, usvojeno ili ne sve odgovara V.A., vi se uzdajte u snagu naroda cak 2/3 glasaca i simpatizera SNS je protiv ovih zakona!
  Dakle promena vlasti, promena sistema, da se osiguramo da nema glupavih Zakona!
  Zakon o eksproprijaciji moze i iskljucivo moze da ukine (jer je vec izglasan ) Narodna skupstina Republike Srbije i to samo sutra, da glasaju protiv njega jer je vracen, kao takav on je onda van snage a salje se na doradu, tamo ceka kao i pomenuti zakoni o vodama, policiji i td…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.