Kreće novi potrošački zakon

Primena novog Zakona o zaštiti potrošača koji je Narodna skupština donela početkom septembra, bila je iz “tehničkih” razloga odložena do 20. decembra ove godine.

Tim zakonom su zadržana sva dobra rešenja iz prethodnog, a propisana su i nova kojima se oblast zaštite prava i interesa domaćih potrošača znatno unapređuje i usklađuje sa propisima Evropske unije. .

Među novim rešenjima najveću pažnju javnosti izazvalo je uvođenje telefonskog registra “Ne zovi”, kao i obaveza pružalaca usluga čija je vrednost veća od 5.000 dinara da prethodno sačine pisani proračun sa specifikacijom potrebnih troškova.

Navedena obaveza pružalaca usluga primenjivaće se već od 20. decembra, a njeno neizvršenje predstavljaće prekršaj sa mogućom kaznom od 50.000 dinara.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva u rešavanju sporova, udruženja potrošača očekuju najveći otpor pružalaca usluga popravke uređaja bele tehnike i drugih kućnih aparata u izvršenju navedene obaveze, a zna se i zašto – nisu navikli. Zato će njeno dosledno sprovođenje najviše zavisiti od upornosti korisnika usluge, odnosno potrošača i od Tržišne inspekcije, ako joj se taj prekršaj prijavi.

Domaći registar telefonskih brojeva sa oznakom “Ne zovi” još ne postoji, pa će za njegovu izradu i primenu u praksi biti potreban dodatni period od šest meseci. Propise o sadržini registra i načinu njegovog vođenja uradiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a prijem zahteva građana za upis u registar vršiće firme koje su izdale telefonske brojeve (na primer Telekom Srbija).

Registar “Ne zovi” biće u elektronskoj formi i  javno dostupan, a trgovci koji ga ne primenjuju, mogu biti prekršajno kažnjeni sa 50.000 dinara. Sva ova rešenja postoje kod nekih naših suseda, pa je na primer u Hrvatskoj za godinu dana u Registar bilo upisano više od 19.000 telefonskih brojeva.

Naravno, ne treba očekivati da će nepoželjni telefonski pozivi sa raznim primamljivim ponudama odmah prestati, ali će biti znatno smanjeni i prilično rizični za nasrtljive trgovce.

I druga nova rešenja zaštite domaćih potrošača treba da poboljšaju njihov položaj u odnosu sa trgovcima, kao što je zaštita putnika u oblasti turizma, ili postupak vansudskog rešavanja potrošačkih sporova. Tim rešenjima se povećavaju i obaveze udruženja potrošača, kao i drugih nosilaca aktivnosti u ovoj oblasti, a sve to u cilju bolje potrošačke budućnosti svih naših građana.

U očekivanju te bolje potrošačke budućnosti i s nadom u smanjenje opasnosti od virusne zaraze, našim sugrađanima i info portalu VAmedia želimo srećnu Novu 2022. godinu.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.