Svetionik znanja – Mladi osmislili 15 ideja za unapređenje 15 lokalnih zajednica

Svetionik znanja je tradicionalno takmičenje srednjoškolaca koje okuplja mlade iz 15 gradova Srbije s ciljem osmišljavanja kreativnih projekata za unapređenje svoje lokalne zajednice. Mladi pišu projekte koji će direktno reagovati na probleme u lokalnoj zajednici, na jednu od unapred zadatih tema – ekologija, turizam, kultura, javno zdravlje i društveni aktivizam.

Svetionik znanja u okviru pete generacije projekta okuplja srednjoškolce iz Beograda, Valjeva, Vranja, Vršca, Zaječara, Zrenjanina, Kruševca, Leskovca, Novog Pazara, Novog Sada, Pirota, Sremske Mitrovice, Užica, Čačka i Šapca. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku generalnog sponzora Erste banke, dm drogerie markt u Srbiji i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Peta generacija je startovala početkom septembra trodevnim seminarom u Valjevu gde su timovi srednjoškolaca pored upoznavanja i druženja započeli rad na svojim idejama. Nakon seminara usledila je druga faza projekta – rad na idejama.

U toku ovog perioda, mladi su imali priliku da slušaju nedeljne vebinare koje prate razvojni tok jednog projekta. Paralelno s vebinarima orgnizuju se i provere napretka u toku programa dok se organizuju i partnerske provere gde se mladi međusobno pomažu i na taj način razvijaju timski duh.

Naporan rad nekih timova se već primećuje! Mladi iz Čačka i Leskovca su uveliko počeli sa implementacijom svojih projekata na temu ekologije sa projektima Florin kutak i Zeleni horizont. Dok projekat Kultura pod bregom predstavlja projekat tima iz Vršca na temu kulture i umetnosti u ovom gradu. U toku jedne generacije Svetionika nastane 15 projekata za unapređenje 15 lokalnih zajednica u Srbiji. Upravo ovi, ali i mnogi drugi projekti mladih imaju priliku da budu predstavljeni na završnom događaju pete generacije projekta Svetionik znanja ispred stučnog žirija.

Stručni žiri je sastavljen od predstavnika uspešnih društveno odgovornih kompanija, koje imaju programe podsticanja omladinskog aktivizma i preduzetništva. Bilo da njihova ideja odnese pobedu na Svetioniku znanja 5.0, ili ne, svi timovi će nakon završenog programa imati spremne projekte koje će moći da predstave kao lokalnu inicijativu mladih u svom mestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.