Za deset meseci ove godine hospitalizovano 613 onkoloških pacijenata

Dok smo i ove kao i prethodne godine više fokusirani na epidemiju korona virusa gotovo da zaboravljamo na bolest koja takodje odnosi brojne živote, ali to ne znači da ona ne postoji. Za deset meseci ove godine u Opštoj bolnici Valjevo hospitalizovano je čak 613 onkoloških pacijenata.

Odeljenje onkologije sa palijativnom negom se sastoji od 3 organizacione jedinice: ambulantni deo /Kabinet za onkologiju/ se nalazi u u prizemlju Poliklinike, u prostorijama nekadašnjeg Prijemnog odeljenja. U svom sastavu ima kartoteku, previjalište i 3 ambulante.
Dnevna bolnica se nalazi u novoj zgradi i sastoji se od prostorije za pripremu hemioterapije i prostorije za pacijente I stacionarni deo se nalazi na spratu u zgradi Centra za rehabilitaciju.

Ovo odeljenje radi punim kapacitetom bez obzira na epidemiju korona virusa pa je tako za deset meseci ove godine hospitalizovano 613 onkoloških pacijenata, anajveći broj hospitalizovan je u maju I junu ove godine.

Posmatrajući po mesecima porazna statistika je sledeća:

-januar 40

-februar 49

-mart 62

-april 55

-maj 84

-jun 86

-jul 63

-avgust 65

-septembar 49

-oktobar 60 pacijenata.

Za pomenutih deset meseci u dnevnoj bolnici sprovedeno je 2 511 hemioterapija , a na samom odeljenju onkologije 835. U okviru interog konzilijuma pregledano je 75 pacijenata dok je u okviru ostujućeg konzilijuma IORS-a pregledano 363 pacijenta.

Ovo odeljenje raspolaže sa 10 mesta u dnevnoj bolnici, a u stacionarnom delu sa 20 postelja. Od toga 6 postelja je za pacijente koji moraju da primaju hemioterapiju u hospitalnim uslovima, 2 postelje su za pacijente sa izraženim toksičnim efektima hemioterapije i zahtevaju izolaciju, dok je ostalih 12 postelja za pacijente u terminalnom stadijumu bolesti i za pacijente kod kojih se zbog lošeg opšteg stanja ne mogu ambulantno sprovesti dijagnosticke procedure.  Na žalost vrlo često kapaciteti su gotovo ispunjeni.  Šest lekara I 19 sestara koji brinu o onkološkim pacijentima, u protekle dve godine rade punim kapacitetom uz otežane uslove koje nameće epidemija.

Poslednji podaci  zvanične statistike su pokazali da u Srbiji godišnje zbog nekog oblika karcinoma umre I do 20 000 ljudi.

1 comment on “Za deset meseci ove godine hospitalizovano 613 onkoloških pacijenata

  1. Nikola

    Koliko jezivi podaci. Naježio sam se od glave do pete. Neka nam je svima Bog (ili kakva god sila) u pomoći i da nikoga ne pogodi teška sudbina ovom opakom i užasnom bolešću.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.