Susreti Abraševića po treći put

Susreti Abraševića proteklog vikenda održani su treću godinu za redom. Zbog epidemiološke situacije ove godine u gostima Valjevu bila su tri KUD-a.

Kada su sureti Abraševića prvi put pre tri godine održani u Valjevu , u gostima je bilo čak deset društava iz različitih gradova Srbije. „Na žalost ove godine smo Susrete održali u nešto manjem obimu , tri grada su nam došla , a u poslednjem trenutku otkazali su neki čiji je dolazak već bio dogovoren, zbog epidemije korona virusa. Morali smo da ispoštujemo i zakonsku obavezu vezanu za broj gledalaca , ali sigurna sam da su deca imala šta da pokažu“, kaže Katarina Bogutović predsednica Društva „Kosta Abrašević“ koje je i bilo organizator susreta.

Iz pomenutog razloga Susreti su se ograničili na učešće mladjih foklornih grupa , a svoje igračko umeće na sceni su pokazali gosti iz Arandjelovca, Pančeva i Bačke Palanke.

„Nadamo se da ćemo sledeće godine moći da sve vratimo kako je bilo jer su ovakve manifestacije prilika da se ne samo društva pohvale svojim radom već i da se razmene iskustva, ostvari dugoročnija saradnja Svi radimo i postojimo sa istim ciljem , a to je da očuvamo srpsku tradiciju i folklor“, rekla je Bogutović i dodala da  upravo iz poznatih epidemioloških razloga nije održan audio vizuelni koncert Zaveštanje 2 koji je ranije bio naajavljen i pripreman:“Ne odustajemo do tog drugog dela koncerta naročito jer je prvi deo zaista naišao na odličan odziv publike s obzirom da takav koncert folklora u Valjevu ranije nije održan“.

Na sceni je tako publika mogla videti igre iz Šumadije, Valjeva, Pančeva, Leskovca i mnogih drugih delova Srbije, a igrači su bili uzrasta od čak 4 godine pa do 15 godina.   

KUD „Kosta Abrašević prethodne večeri održao je čak dva memorijalna koncerta u čast prijatelja društva Aleksandra Obradovića koji je preminuo od posledica korona virusa. Na samim suretima posebna počast odata je Goranu Mitroviću prvaku narodnog ansambla Kolo i umetničkom rukovodiocu Abraševića iz Pančeva koji je iznenada preminuo samo par dana pred pomenuti koncert.

 

1 comment on “Susreti Abraševića po treći put

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.