Broj zražene dece u školama za sada nije alarmantan

Školska godina u Valjevu odvija se po modelu kombinovane nastave za srednje škole , dok osnovci nastavu prate iz školskih klupa. Odluka o eventuelnoj promeni modela nastave je na Timu za škole koji je oformilo Ministarstvo prosvete, a promena će zavisiti isključivo od broja zaraženih.

Štab za vanredne situacije na jučerašnjoj sednici apelovalo je na gradjane Valjeva da se pridržavau postojećih mera , ali I konstatovao da se situacija sa brojem zaraženih svakodnevno pogoršava.

“Što se tiče načina održavanja nastave u školama, odluku od tome donosi republički Tim za škole na osnovu podataka koje dobija iz svake lokalne samouprave. Do kraja nedelje će se znati da li će biti promene modela nastave u valjevskim osnovnim i srednjim školama”, navedeno je u izveštaju sa sednice .

Kada su u pitanju valjevske škole situacija je za sada može se reći stabilna I još uvek nije zabrinjavajuća , bar na to ukazuju podaci o broju zaraženih učenika kojima raspolaže Zavod za javno zdravlje u Valjevu, a potvrdjuje I sagovornik Vamedie iz valjevskog Doma zdravlja.

Kako saznajemo kada su u pitanju srednje škole u Tehničkoj školi su do sada registrivana samo 2 zaražena učenika, u Gimnaziji 3, Ekonomskoj 1, Medicinskoj 3.

Situacija je slična I u osnovnim školama: Prva 1, Treća 6, Četrvrta 2, Peta 3, Sedma 1.

U odnosu na činjenicu da poslednji podaci Zavoda pokazuju da je u Valjevu u jednom danu registrovano 168 slučajeva korona virusa , jasno je da na svu sreću broj zaraženih učenika nije veliki. Za sada nije objašnjeno da li Tim za škole posmatra samo podatke iz škola ili pak iste sagledava u okviru  celokupne epidemiološke situacije u gradu.

Ne treba zaboraviti da se protivepidemijske mere u školama sprovode onako kako je propisano I da se deca tih mera pridržavaju.

S obzirom da u Valjevu proslave I veselja ne jenjavaju još uvek , a kako se može videti u objavama na društvenim mrežama niko od prisutnih čak ne nosi masku , jasno je da su valjevska deca umnogome odgovornija. Možda je ovo prilika da odrasli nauče nešto od njih ili bar zarad njihove bezbednosti I normalnog odrastanja , odrasli u Valjevu promene svoje ponašanje.   

2 comments on “Broj zražene dece u školama za sada nije alarmantan

  1. prolaznik

    Da li se deca uopste i testiraju ako je Covid potvrdjen kod roditelja? Verovatno ne, sto znaci da ne ulaze u statistiku obolele dece….

    Reply
  2. Prolaznik 1

    Proverite ove podatke,neko Laže i to Dobroo,ne poklapaju se podaci sa podacima iz skola, budite objektivni.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.