SSP: Moramo sprečiti “ekološki masakr”

GrO SSP-a na novoj konferenciji za novinare nastavio je sa iznošenjem informacija vezanih za park Pećinu I kako navode nameru vlasti da u pomenutom parku sprovede “ekološki masakr”.

Na konferenciji je novinarima  predočen snimak izjave direktora Agrorazvoja Dragutina Kuzmanovića data lokalnoj televiziji u kojoj navodi da će u prvoj fazi biti posečeno oko 290 stabala , u drugoj 127 obolelih stabala, dok je analaiza pokazala da će oko 417 stabala ostati jer je zdravo.

Priznaćete da je jako teško razumeti šta je direktor navedenog preduzeća uopšte želeo da kaže. Ipak, sasvim je jasno da elaborat o zdravstvenom stanju stabala, koje izrađuje privatno preduzeće ”Foresting ” iz Beograda, ne samo da još uvek nije završen već se isti sada dopunjava nekakvim planom pošumljavanja i da im je za to ostavljen dodatni rok. Istovremeno, navedeni direktor zna koliko će stabala biti posečeno, navodeći broj od njih ukupno 417, zna koliko zdravih stabala ima i na koliko stabala će biti smanjena njihova ”težnja”, ma šta to bilo!?”, kaže Stefan Jakovljević, član GrO.

Jakovljević je potom izneo I podatak da je u međuvremenu je Gradska uprava Valjevo, dana 30. 07. 2021. godine raspisala javnu nabavku za projekat pošumljavanja. Dana 20. 08. 2021. godine doneta je i Odluka o dodeli ugovora, kojom je ovaj posao u vrednosti od 3.155.520 dinara, dodeljen preduzeću ”Rasadnik Green In” d.o.o. Rumenka.

Kao što smo čuli od direktora preduzeća ”Agrorazvoj – valjevske doline” planirano je da se preko ove javne nabavke obezbedi pošumljavanje tri parka u našem gradu (Park Pećina, Park Vide Jocić i parkovski deo Naselja Oslobodioci Valjeva) kao i Ulice Mirka Obradovića. Naravno, direktor preduzeća ”Agrorazvoj – valjevske doline” se ne izjašnjava koliko će sadnica biti posađeno na ove četiri navedene lokacije ali tobož zna da će se na taj način pošumiti Park Pećina, pominjući sada broj od 600 stabala koje će, kao što je naveo, ”iskoristiti” za pomušljavanje!? Imajući u vidu potpuno nejasne izjave direktora preduzeća ”Agrorazvoj – valjevske doline” logično je da se zapitamo – koliko oni uopšte stabala planiraju da poseku u Parku Pećina? Da li se radi o broju od 400 ili 600 stabala ili možda sva postojeća? Znaju li oni uopšte šta govore ili ovakve nemušte izjave služe samo da bi se prikrile njihove prave namere?”upitao je Jakovljević.

Navodeći strukturu  javne nabavke koja sadrži spisak sadnica gde se navodi ukupan broj od 400 sadnica pojedinačno opredeljenih. Jakovljević konstuje I da je nejasno – na osnovu čega je Gradska uprava Valjevo napravila prikazanu strukturu sadnica obzirom da oni o procesu pošumljavanja, kako kažu, ništa ne znaju, niti je plan za pošumljavanje u izvedbi privatnog preduzeća ”Foresting” iz Beograda završen?

 “Dakle, u konkretnom slučaju imamo situaciju da je postupak javne nabavke već u potpunosti okončan u momentu kada elaborat o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina nije završen a plan pošumljavanja je tek naručen! Ako je i od njih, mnogo je! Samo dvadesetak dana nakon izjave direktora preduzeća ”Agrorazvoj – valjevske doline, tačnije dana 30. 08. 2021. godine, na sednici Skupštine Grada Valjeva, za govornicom se našao i odbornik Dragomir Vitorović, pripadnik lokalne vladajuće klike, koji je govorio na ovu temu i izneo nešto sasvim suprotno u odnosu na ono što smo čuli od Kuzmanovića”.

Član GrO SSP-a Stefan Jakovljević kaže I da nikog ne treba da zavara “ruralno – kozerski nastup” Vitorovića jer je posve bilo jasno da je isti glasnogovornik Agrorazvoja.

Ne treba sumnjati da ima informacije iz ”prve ruke” šta se to sprema u Parku Pećina obzirom da je upravo u to preduzeće zaposlio svog sina pa je, shodno tome, svakako upoznat sa ovom temom. Odbornik Vitorović je bio sasvim jasan u svom izlaganju navodeći ( i to dva puta) da je u Parku Pećina označeno 1085 stabala za seču! To znači da će od Parka Pećina ostati samo obična livada jer će faktički sva stabla biti posečena! Govor odbornika Vitorovića samo potvrđuje ono što smo tvrdili na našoj prvoj KZM posvećenoj ovoj temi – da za njih između revitalizacije Parka Pećine i krčenja obale u nekom od okolnih sela nema nikakve razlike! Oni o Parku Pećina govore kao o običnoj drvnoj masi, govore o najpovoljnijim ponudama, o licitacijama, seči i prodaji 1085 stabala! Oni ponos našeg grada shvataju kao običan šumarak na vrhu nekog ćuvika u njihovom selu, koji treba iskrčiti i potom ugurati pod kazan za pečenje rakije!”rekao je Jakovljević.

GrO Stranke Slobode i pravde Valjevo insistira na strogoj primeni zakona kako bi se sprečile sve zloupotrebe i nastanak nenadoknadive štete. Zakon o šumama, ali i niz drugih zakonskih i podzakonskih propisa iz ove oblasti, vrlo jasno su definisali okvire u kojima se ovakav proces može odvijati. Po njihovom mišljenju neophodno je prethodno doneti dva strateška dokumenta koja predstavljaju nužne uslove za preduzimanje bilo koje radnje, desetogodišnji program gazdovanja šumama pod nazivom ”Osnova gazdovanja šumama Grada Valjeva” i to od strane Skupštine Grada Valjeva, a na koji saglasnost mora dati i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na osnovu tog dokumenta, pristupa se donošenju godišnjeg programa gazdovanja šumama pod nazivom ”Program gazdovanja šumama Grada Valjeva za 2021. godinu”, a koji donosi preduzeće ”Agrorazvoj – valjevske doline”, kome je Grad Valjevo poverio gazdovanje valjevskim šumama.

“Na prethodnoj konferenciji za medije, javno smo postavili pitanje – kada su ova dva navedena dokumenta doneta od strane nadležnih organa? Odgovor na ovo pitanje građani Valjeva nisu dobili! Da rezimiramo – svaka radnja koja se sprovodi u šumama i park – šumama na teritoriji našeg grada morala je biti predviđena navedenim strateškim dokumentima, uključujući i naručivanje elaborata o zdravstvenom stanju stabala i plan pošumljavanja u Parku Pećina. Dakle, samo tako i nikako drugačije! U svakom javnom nastupu direktor preduzeća ”Agrorazvoj – valjevske doline” poziva na hitnost u postupanju imajući u vidu štetu koja je u nekoliko navrata nastala usled pada stabala u Parku Pećina. Jedan takav slučaj se desio i sredinom meseca jula prošle godine, kada je povodom toga izjavu za dnevni list ”Blic” dao i tadašnji direktor ”Agrorazvoj – valjevske doline” Bojan Bošković, ukazujući na zakonske prepreke usled kojih nije moguće preduzeti bilo koju radnju u šumama na teritoriji Grada Valjeva kao i u Parku Pećina pre usvajnja strateških dokumenata o kojima smo danas govorili a postupanje suprotno tome bi predstavljalo kršenje zakona”, podsetio je Jakovljević.

“Poštovani sugrađani, dužni smo da sprečimo te štetočine da naprave masakr u Parku Pećina jer se oni neće zaustaviti dok ga potpuno ne zatru! Zato, kada se bude čulo zavijanje motornih testera iz pravca naše ”svete šume”, zaboravimo naše različitosti, manimo se pisanija po društvenim mrežama, upornog okretanja glave od ovog zla i svi zajedno pod barjakom Valjeva branimo ono što je naše! Park Pećina će toga dana biti mera vrednosti za svakoga od nas, jer kakvi budemo tada, takvi ćemo biti i doveka!”, poruka je SSP u Valjevu.

20 comments on “SSP: Moramo sprečiti “ekološki masakr”

 1. Slobodan

  Ne bih glasao za Djilasa makar posolio glasacki listic i pojeo ga pred birackom komisijom.

  Reply
 2. Sta je sa mozgom

  Sta treba da urade, da ostave da popada drvece ili da ubije ne daj Boze nekoge? Neozbiljni ste.

  Reply
  1. Joca Kontras

   Zamena bolesnih stabala. Sto pre se to odradi, to ce se pre zanoviti park, ali vi to ne znate, pa samo se ovde pravite pametni. Nisam rekao da ste glupi, ali niste nesto ni narocito pametni. Sta treba, da padne drvo na nekoga ili da ostanemo bez parka za koju godinu?

   Reply
  1. Sramota

   Sta da branis? Da se zameni bolesno drvo koje moze da padne i ubije nekoga? Pa valjda je ok da se menjaju stabla i zanavlja park, da sutra nemamo tu pustos. Imate pi vi pameti nekad se pitam ili mrzite vlast, a volite one koji su ucestvovali u losim vlastima kao sto je Djilas?

   Reply
   1. Pecisnki covek

    Nista nemam protiv uredjenja parka, ali ne moze se tamo seci sta se kome prohte. sve rade van zakona, prodaju i uzimaju pare u svoj dzep. Koliko stabala na kraju seku, znas li ti ili samo pises onako bezveze? gde je taj elaborat o kome tupite tolko? Ne, verovacu da cete sve uraditi kako treba, zato sume po Srbiji nestaju, sram vas bilo

    Reply
 3. Beks

  Secate se one akcije dok su Djilas i njegovi vladali “ocistimo Srbiju”? Ocistili su oni lepo nase kase i privredu, sram ih bilo.

  Reply
 4. Imate li stida

  Prica stranka ciji je predsednik ojadio Beograd za one podzemne kontejnere koji su bruka nad brukama, a pare uzete.

  Reply
  1. Znamo se

   Oni tripuju da nekoga zanima sta pricaju. Da se oni pitaju to bolesno drvece bi istrulilo i ne bi se ni zanavljalo, verovatno bi tu bile ozidane zgrade njihovih sponzora?

   Reply
  1. Najgori je Djilas

   Djilas je ojadio ovaj narod i treba da ga pominju, ne sme se cutati nikome, pa ni njemu. Necu izlaziti na izbore, ali vas zbog Djilasa ne mogu da smislim.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.