Prigovori potrošača na komunalne usluge

U Nacionalnom registru potrošačkih prigovora godišnje pristigne više od 20.000 pritužbi građana. Ne samo da se reklamiraju proizvodi poput obuće, odeće, mobilnih telefona, već i razne usluge. Ono što je evidentno jeste da potrošači nisu dovoljno informisani o mogućnosti reklamacije u domenu komunalnih usluga.

Zoran Nikolić

Upravo sa idejom da informišu i obrazuju potrošače iz Valjeva o mogućnosti žalbe na usluge javnih komunalni preduzeća, Nacionalna organizacija potrošača Srbije priredila je tribinu u Gradskoj upravi Valjevo koja je održana krajem prošle nedelje. Zoran Nikolić iz ove organizacije je tom prilikom apelovao na građane Valjeva da se aktivnije uključe, jer je, kako je istakao, zaštita prava potrošača deo osnovnih ljudskih prava i ne može niko da nas zaštiti ako mi sami ne pokažemo bar malo interesovanja.

„Ovaj skup ima intenciju da idemo na informisanje i obrazovanje potrošača uz dodatni napor koji činimo ka komunalnim preduzećima. Zašto ka komunalnim preduzećima? Zato što potrošači vrlo često nisu svesni da su njihova prava i Zakon o zaštiti potrošača jednaki i u domenu pružanja komunalnih usluga, što znači kad imate problem da reklamirate visinu zaduženja, problem sa ugovornim odnosima i tako dalje, vi možete podneti reklamaciju na isti način kao kada reklamirate loše patike. Dolazimo iz Kragujevca gde je smešteo regionalno savetovalište za Šumadiju i Zapadnu Srbiju, što obuhvata i Kolubarski okrug. Takvih savetovališta u Srbiji ima ukupno devet. Mi godišnje obradimo preko 3.000 prigovora potrošača, oko 250 mesečno, što je zaista velika cifra i uglavnom su prigovori odnose na obuću, najviše patike, mobilne telefone, telekomunikacije, isporuku robe, pružanje usluga, mobilnu telefoniju, internet provajdere i tako dalje. Kada je u pitanju oblast komunalnih preduzeća, problema je jako puno. Osim problema sa računima, imamo problem kod obračuna kada je Vodovod u pitanju, nemogućnost potrošača da raskine ugovor za pružanje toplotne energije sa Toplanama u celoj Srbiji, sa pogrešnim obračunima naknade za iznošenje smeća i tako dalje. Potrošači treba da razumeju da za sve to imaju prava na reklamaciju. Vaše je pravo da podnesete reklamaciju tamo gde plaćate, a oni moraju da pruže odgovor u roku od osam dana. Nakon tog odgovora možemo pričati šta i kako dalje, ali to je prvi korak koji potrošač mora da napravi. “, naveo je Nikolić i dodao da je udeo reklamacija prema javnim preduzećima u ukupnom broju reklamacija iznosi između 15 i 18 odsto na godišnjem nivou za sve komunalne usluge (struja, voda, kanalizacija, grejanje, smeće, održvanje groblja), pri čemu se najviše pritužbi odnosi na grejanje. Na pitanje novinara kakva je realizacija reklamacija, odgovorio je:

„Gde god ima zakonskog osnova, realizacija je odlična u smislu da se pomogne potrošačima. Najbitniije je poštovati zakonske procedure, ali isto tako, ovo je poziv trgovcima i javnim komunalnim preduzećima da na isti način postupe, da poštuju zakonske procedure jer ako samo izostane odgovor potrošačima na reklamaciju predviđene kazne se kreću čak do dva miliona dinara. Bez obzira da li ima osnova za reklamaciju, potrošači zaslužuju odgovor. Ajde da ne pominjemo kaznu kao meru represije, nego da pominjemo kazne da biste bili bolji. Mislim da je poverenje ključna reč“, naglasio je Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije

3 comments on “Prigovori potrošača na komunalne usluge

 1. Potrošač

  Kakva prava potrošača,ljudi nemaju nikakva prava sve šatro na papiru ali ništa ne važi

  Reply
 2. Dragan

  Има права и те како. Обратите се удружењу потрошача и све ће бити објашњено.

  Reply
 3. Marijana

  Ja sam iz Bajine Bašte,moja ulica nema već mesecima vodu u kucama.. Pisali smo peticije i žalili se Komunalnoj ali nista nisu uradili po tom pitanju.. Da li neko može da mi pomogne kome treba da se obratim da moja kuća i kuće mojih komšija dobiju vodu??

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.