Deca kreću u školu uz tri modela nastave

Na sednici Kriznog štaba Srbije odlučeno da će u ovoj školskoj godini škole moći u zavisnosti od epidemiološke situacije da primene tri različita modela nastave.

Ministar prosvete Branko Ružić je nakon sednice pomenutog štaba objasnio da će modeli zavisiti od epidemiološke situacije i ukrštanja podataka o  broju vakcinisanih, broju zaraženih, procentu pozitivnih testova i kako se primenjuju mere prevencije u samim školama, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

On je naveo da će prvi model pripadati potpuno sigurnom okruženju, gde obrazovno-vaspitni rad može da se odvija u školi, za sve učenike u odeljenju istovremeno. Čas traje 45 minuta, deca sede zajedno u klupama, nose masku samo dok razgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku sve dok ne priđu učeniku na 1.5 metar rastojanja.

Drugi  ili kombinovani model, predstavlja organizaciju nastave putem neposrednog rada i onlajn. Ovaj model sličan je prošlogodišnjem – za učenike od 1. do 6. razreda nastava je u školi, a za učenike 7. i 8. razreda, kao i za srednjoškolce – nastava se odvija kombinovano.  Odeljenja su podeljena na grupe do 16 učenika, jedan dan su u školi, a drugi dan nastavu slušaju na daljinu, preneo je Ružić.

Treći model, kako je precizirao, rezervisan je za najugroženije opštine, odnosno one koje po pomenutim faktorima predstavljaju veliki stepen rizika po zdravlje opšte populacije u toj konkretnoj sredini.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao da će redovna nastava krenuti u najvećem broju škola, uz napomenu da će epidemiološku situaciju u  školama sagledavati i Tim za škole, koji čine predstavnici Instituta za Javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” i resornog ministarstva.

Prema njegovim rečima, na osnovu kriterijuma u lokalnim samoupravama primenjivaće se određeni model ili kombinacija modela, gde će se opštine svrstati u zelenu, žutu ili crvenu zonu.

On je predočio da zelena zona zapravo predstavlja nizak rizik zaražavanja od koronavirusa, žuta za srednji rizik, dok je crvena zona simbol visokog rizika zaražavanja.

Ukoliko dođe do promene modela, škole će o tome obavestiti roditelje do petka, do 12 časova, precizirao je Ružić i dodao da će u slučaju dvoje ili više učenika zaraženih ta grupa/odeljenje preći na onlajn nastavu na 10 dana.

Kada su u pitanju predškolske ustanove, tu važe preporuke iz jula, gde deca ne nose maske i dalje, kao ni vakcinisani vaspitači, potvrdio je prvi potpredsednik Vlade.

Na sednici Kriznog štaba, kako je istakao, bilo je reči o kovid propusnicama i obaveznoj vakcinaciji, ali nikakve odluke u vezi sa tim temama nisu donete.

1 comment on “Deca kreću u školu uz tri modela nastave

  1. Забринути отац

    На основу мог прошлогодишњег искуства, “Други модел” је најгори. По том моделу, половина ученика иде на наставу, а половина не иде. Тој половини ученика, који не иду на наставу, наставници нису држали наставу, нити су се бавили њима. Препуштени су сами себи и препуштени су доброј вољи школских другова, да им пренесу информације из школе и евентуално неки материјал са наставе. Другим речима, њима наставу не држе наставници, већ њихови школски другови, што је апсурд образовног система. Чак је и “Трећи модел”, бољи од “Другог модела”, јер по том моделу наставници држе наставу преко Интернета.
    Уколико наставници не буду имали обавезу да се баве и оном половином ученика који су, како се то каже, на онлајн настави, ученици ће добити половину наставе, а од њих ће се очекивати да покажу знање из целе наставне области.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.