Sve je spremno za malu maturu

Probni završni ispiti održani su 9. i 10. aprila, a prava provera znanja valjevske svršene osnovce očekuje ih 23.,24. i 25. juna. U KO osmi razred završava 1445  učenika , a njima je na raspolaganju  1588 slobodnih mesta za upis.

„Treba istaći da 23. juna učenici polažu gradivo iz srpskog jezika, 24. iz matematike, a 25. juna polažu kombinovani test koji je ispit znanja iz pet predmeta. Testiranje će sva tri dana biti od 9 do 11 časova . Ukoliko se slučajno desi da neko od učenika zakasni u prvih 30 minuta, dakle do 9.30 moguće je da se dozvoli ulazak učeniku uz saglasnost predsednika komisije, ali tom učeniku testiranje neće biti produžeo za vreme koliko je zakasnio već će završetak testa biti u vreme kad je to predvidjeno, dakle u 11h“, rekla je načelnica ŠU Zorica Jocić.

Kako se moglo čuti ŠU danas preuzima testove za Kolubarski i Mačvanski okrug u pratnji policije. Škole će testove preuzimati na punktovima od 23.juna, jedan od njih koji se odnosi na Valjevo je u Gimnaziji. Direktori preuzimaju zatvorene kese, a po testove najpre dolaze opštine koje su najdalje od Valjeva, a završetak podela biće u 6.30h ujutro.

„Posebno se preuzimaju testovi za sva tri dana. Kada direktori donesu kese u školu oni ih otvaraju u prisustvu dežurnih nastavnika . Učenici ulaze u 8.30h , a u 8,45 počinje podela testova. Sve do trenutka kada otvore test učenici mogu postavljati pitanja. Testiranje će se obavljati u učionicama i u njima može biti samo po 12 učenka , a na svakih 12 učenika dolaze po dva dežurna nastavnika. Manje škole mogu organizovati testiranje u sportskim dvoranama ukoliko imaju mali broj učenika. Škole su dužne da obezbede sve što je potrebno za osveženje i prijatan boravak u smislu provetravanja. Najavili su toplo vreme , ali očekujemo da će škole ispuniti svoje obaveze“, objašnjava Jocić.

Ona kaže da svi imaju svoja zaduženja i svi su za to obučeni. Razredni proverava da li dete ima sa sobom djačku knjižicu, a kada udje u učionicu onda dežurni nastavik proverava da li knjižica ima overenu fotografiju sa identifikacionim brojem. Oni takodje proveravaju i da li su učenici poneli potreban pribor, grafitna olovka, hemijska i gumica, a za matematiku dozvoljen je šestar, trougao i lenjir. Sve druge stvari deca ostavljaju ispred učionica , a o njima se staraju dežurni nastavnici.

„Vrlo je bitno da učenici izadju na završni ispit jer je to kraj osnovnog obrazovanja i tu dobijaju ključni dokument za upis u srednje škole. Sve je digitalizovano i svi mogu na portalu „mojasrednjaškola“ proveriti preliminarne i konačne rezultate , ali i liste želja i rasporede po školama. Testiranje nadziru i supervizori koji će prilikom otvaranja kesa sa testovima napraviti snimak otvaranja i isti poslati . Preliminarni rezultati se objavljuju 27. juna , a 2.jula su konačni rezultati“, kaže Jocić.

Učenici potom popunjavaju liste želja, sa 20 mogućih upisa zanimanja, a 11. jula biće potom objavljena lista rasporeda po školama. Jocićeva ističe da je popunjavanje liste želja ključno i da je to obaveza koju svi učenici moraju ispuniti. „Poželjno je da učenici popune liste želja što više moguće realno. Sa testiranja učenici donose maksimalno 40 poena dok iz šestog , sedmog i osmog razreda mogu imati najviše 60 poena. U skladu sa brojem ukupno osvojenih poena učinici mogu napisati svoja buduća zanimanja u listama želja. Popunjavanje obrazovnih profila trebalo bi da učenici izvrše u skladu sa osvojenim poenima i svojim željama. Ove godine se može elektronski popunjavati lista želja kroz korisničko ime i lozinku,  ali mogu to i u školi da urade . Od 12. do 18 . jula kreće upis učenika elektronskim putem, a 12 i 13. jula moguće je upisati se i u školi. Drugi upisni krug je predvidjen za 16. jul“, objasnila je načelnica ŠU.

Najviše slobodnih mesta u Valjevu za upis ima Tehnička škola gde je predvidjeno 240 slobodnih mesta ili osam odeljenja, u Gimnaziji 214 slobodnih mesta, a u Poljoprivrednoj, Ekonomskoj i Medicinskoj je po 180 slobodnih mesta.

Ona je podsetila na izjavu ministra prosvete koji je rekao da će ispiti biti laki u smislu toga da će imati više zadataka koji će se raditi po sitemu zaokruživanja . „Učenici treba da se opuste, da normalno završe testove , a svi mi im želimo sreću“, poručila je Jocić.

1 comment on “Sve je spremno za malu maturu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.