O ljudskim pravima na sastanku sa predstavnicima ministarstva

U Valjevu je održan sastanak predstavnika ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sa predstavnicima institucija, udruženja gradjana  I nosiocima vlasti u Valjevu. Gradonačelnik Gojković najavio mogućnost imenovanja lica na mestu gradskog ombudsmana.

foto: Grad Valjevo

 „Tema današnjeg sastanka u Valjevu je sagledavanje stanja u ovim oblastima u Kolubarskom okrugu. Što se grada Valjeva tiče, mi smo nasledili zaista jedan dobar sistem, naročito kada je položaj Roma u pitanju, ali i podrška drugim ugroženim socijalnim kategorijama. U Valjevu je izražena ta građanska svest i postoje mnoga udruženja građana koja se bave raznim temama života. Lokalna samouprava je tu da im bude kvalitetan partner i da zajednički unapredimo sve to, kako bi se u Valjevu dostigli evropski standardi u ovim oblastima“, izjavio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Državni sekretar Ninoslav Jovanović je podsetio da je jedan od ključnih zadataka, a u cilju pridruživanja EU upravo poštovanje ljudskih prava.

Ninoslav Jovanović /Vamedia

„Danas razgovaramo o opštem stanju ljudskih i manjinskih prava, govorimo o društvenom dijalogu, za koji smo mi kao Ministarstvo zaduženi. Zahvalan sam načelniku Kolubarskog okruga, ali i svim predsednicima i predstavnicima lokalnih samouprava koji će danas sa nama razgovarati. Mi govorimo o više različitih tema, od opšteg stanja ljudskih i manjinskih prava do svega onoga što su nadležnosti Ministarstva, odnosno nadležnosti lokalnih samouprava. Ono što jeste važno kada pogledate proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, odnosno našeg puta ka EU je preko 80 procenata stvari koje treba da uradimo kao država, odnosno na nivou lokalnih samouprava”, rekao je Jovanović I dodao :”Mi smo zapravo servis građana i to predstavnici lokalnih samouprava moraju da znaju, da moraju biti servis građana”.

Obaveza lokalnog ombudsmana, zakonska je obaveza svake lokalne samouprave. U Valjevu se jedno vreme intenzivno govorilo o tome , ali ova institucija nikada nije uspostavljena pa je na kraju postala samo tema lokalne opozicije. Na pitanje Vamedije da li grad sada namerava da tu činjenicu promeni gradonačelnik Gojković je odgovorio pozitivno.

“Ne postoji razlog da tako ne bude I današnji sastanak prilika je da dobijemo sve informacije o postupku, ali I da čujemo na koji način su to polje uredile druge lokalne samouprave”, rekao je Gojković.

12 comments on “O ljudskim pravima na sastanku sa predstavnicima ministarstva

 1. Predrag Savić

  Dečak smešten u fotelju gradonačelnika bio je izgleda jako mlad kada je 22.jula 2016. u „Službenom glasniku grada Valjeva“ objavljena „Odluka o zaštitniku gradjana grada Valjeva“. Od tog trenutka do danas vlast Srpske napredne stranke nije učinila doslovno NIŠTA da ta odluka bude realizovana, da zaštitnik gradjana bude izabran i da počne da radi svoj posao.
  Zahvaljujući njihovom neradu valjevska opozicija ima pune ruke posla: nema zaštitnika gradjana, ne primenjuje se Plan kvaliteta vazduha, ne primenjuje se Lokalni antikorupcijski plan i mnoge druge odluke. Nedavno je u Skupštini grada postavljeno pitanje o obavezi javnih preduzeća da od gradjana jednom godišnje traže mišljenje o kvalitetu svojih usluga. Jedan od odbornika SNS je tu zakonsku obavezu ismejao tako što nam je objasnio da su se gradjani izjašnjavali 21.juna prošle godine. Ukratko, oni gradjane vide samo kao glasače. Ne pada im na pamet da budu njihov servis-oni su servis svoje stranke i ništa više..

  Reply
  1. Lep pozdrav

   Nije Lazar kriv sto njegov predhodnik nije uradio sta je trebao. Sve ce to biti dobro, ne brinite se.

   Reply
  2. Slobodan

   Lazar je dobar momak i on ce sve to resavati. Ne moze sve za par meseci da urade ljudi, jednu po jednu oblast, a evo sad je ova i to znaci da ce se resavati.

   Reply
 2. Miki.

  Za tu ulogu staviti malog Radojicu iz Tubića. Falsifikator starog kova. A uz to i jako iskompleksiran čovek koji ljudima koji imaju platu 30000 se hvali kako je kupio jaknu od 70000.E moji dragi naprednjaci koliko vam štete pravi taj čovek niste svesni

  Reply
  1. Radoica rules

   Sta ste napali Radoicu? Ruzno je sto to radite, a on covek radi na sebi i verovatno ste i ljubomorni sto se kvalitetno oblaci i ima stila za razliku od vas?

   Reply
  2. Do koske

   Radoica je jako jedna velika dusa. Iskren covek i govori ono sto misli i ne laze, a to je danas u politici jako bitno i Radoica je, moram priznati, simbol postenog politicara, bez repova iza sebe i jednostavno dobro je da je tu i zasluzili smo ga, ali onako iskreno jesmo ga zasluzili.

   Reply
   1. Misko

    Bez repova kazes,kako da ne..Istina je jedna i svi znaju o kakvoj se moralnoj gromadi radi

    Reply
  3. Roki

   Nemojte tako jer je Radoica jedan divan covek i ceo grad zna koliko je on posten. Covek je omiljen i svi to znamo.

   Reply
 3. Невидљиви лопов

  Е мој дечко, када ће се причати о правима невидљиве деце?

  Reply
 4. Teta Nada

  A kad pričate o Rstiću, elem a šta je sa Jelenom Lekić, Brankom Vukovićem, Milutinovićem, oni su trebali da verno služe Lazaru i da mu drže tron kako partijski tako i gradski. Internet tim jedini radi svoj posao.

  Reply
 5. Mod

  А шта је са једним од основних права, а то је право на рад? Гази ли локална самоуправа ово право, ако прави своје спискове и запошљава преко везе свастике, куме, продавачице?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.