Prepolovljena naknada odbornicima-Sa 10 000 na 5 000 dinara

Gradsko veće donelo je odluku da naknada za rad odbornicima bude smanjena sa 10 000 na 5 000 dinara. Ovaj predlog  je , kako se moglo čuti potekao upravo iz skupštinskih redova.

U prethodnom skupštinskom sazivu početak odborničkih mandata bio je vezan za naknadu u visini od 3000 dinara Već u decembru te 2016. godine naknada je povećana sa tri hiljade koliko je bilo desetak godina unazad, na pet hiljada dinara. Ipak na tome se nije stalo. Na 18. sednici po redu, početkom novembra 2018. godine odbornici su sebi izglasali ponovo povišicu odborničke naknade , ovoga puta,  sa 5 000 na 10 000 dinara po sednici, dok je za šefove odborničkih grupa bilo predvidjeno 12 000 dinara.

Snežana Rakić , predsednica Skupštine grada, podnela je Gradskom veću predlog za izmenu visine naknade kojom se svim odbornicima pa I šefovima odborničkih grupa naknada smanjuje na 5000 dinara. Gradsko veće jednoglasno je usvojilo ovu odluku koja će se naći I pred samim odbornicima na narednom skupštinskom zasedanju.

Valjevski odborici  u prethodnom sazivu, za tri godine učešća u radu Skupštine inkasirali su oko 300 000 dinara . Za ovaj iznos Valjevac sa prosečnom statističkom zaradom  mora da radi 6 meseci.  Oni na minimalcu morali su da rade malo više od deset meseci.

Šta su gradjani plaćali proteklih godina?

Valjevska opozicija pa I javnost oštro su kritikovali svojevremeno podizanje naknade za odbornike I učešće u radnim telima, ali se na ove kritike pomenuti saziv nije osvrtao. Skupština je za to vreme postala mesto u kome je izostajao dijalog, demokratske principe zamenili su kršenje poslovnika, ismevanje govornika, uvrede, najprizemnija dobacivanja .

U skupštinskoj sali često nije bilo kvoruma za odlučivanje , ali je zato odbornička naknada redovno podizana. Uvrede I vikanje sa govornice nisu smetale dobro plaćenim odbornicima, ali su im zato smetali novinari, kucanje na tastaturi je narušavalo koncentraciju. Reagovalo se u Skupštini na mnogo toga , ali ne I na manipulacije informacijama, laži za govornicom,  obećanja u domenu fantastike s jedne I “Otpisanih” sa druge strane.

Sve pomenuto dovelo je do toga da su odbornici Demokratske stranke napustili rad u Skupštini I skupštinskim organima, a odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović bude nazivan, najogavnijim imenima.  

Novac za odborničke naknade dolazi iz budžeta grada , njime upravlja gradonačelnik. Šta je onda bivši gradonačelnik široko plaćao novcem gradjana? Da li je pomenutih 10 000 naknade bila satisfakcija za nemešanje u odlučivanje? Izostanak kritičke misli? Poslušnost? Mirenje sa situacijom?  

U Skupštinskoj Sali u aktuelnom sazivu sedi I jedan veći broj odbornika prethodnog saziva. Ali, nešto se očito promenilo. Šta bi to moglo biti?

5 comments on “Prepolovljena naknada odbornicima-Sa 10 000 na 5 000 dinara

 1. Sprdnja

  Pravi razlog je bankrot gradske kase. Kakva crna ušteda, a podelili milione na konkursu za informisanje. Trulo, baš trulo.

  Reply
  1. Sprdnja 2

   Nemas ti druze moj pojma. Kad ne znas sta da napises lose, nemoj da ispadas smesan ovako.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.