Na današnji dan umro je Tito

Na današnji dan pre 41.godinu umro je Josip Broz Tito, predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i Saveza komunista Jugoslavije .

Mnogi gradjani Srbije I danas veruju da je najbolje vreme u Srbiji bilo vreme vladavine Josipa Broza. Na čelu Jugoslavije bio je od 1945. do smrti 4. maja 1980. Ipak većina će se složiti oko toga da se zapravo po pitanju Tita neće složiti . Njegova uloga bila je značajna u održanju države više naroda ipak isttorijski spisi svedoče da je Tito prognozu o raspadu federacije imao još 1962. godine .

Ipak, ne treba zaboraviti da je istorijski udeo prilično velik .Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

Zahvaljujući međunarodnom ugledu Jugoslavije koji je dobrim delom Titova zasluga, jugoslovenski pasoši bili su jedni od najcenjenijih i s njima se moglo putovati gotovo po celom svetu. Za razliku od ostalih istočnoevropljana, Jugoslovene nije pogađala restriktivna procedura prilikom putovanja u inostranstvo, što je takođe, između ostalog, doprinelo kosmpolitizaciji zemlje. Samoupravljanje kao zvanični privredni obrazac bilo je efikasnije od primenjenih  komandnih ekonomskih modela na Istoku, i podsticajno je delovalo na tržišnu opredeljenost privrede.

„Mi nismo dogmatičari.Svakodnevni život, praksa i konkretne potrebe zahtevaju od nas da preduzimamo one mjere koje daju najefikasnije rezultate… Kod nas su samoupravljanje i decentralizacija, koja je dala više inicijative preduzećima, jedan od bitnih elemenata koji omogućavaju tako brz ekonomski razvitak”.Tito 1980.god.

Istoričari se slažu da je Tito svoju sudbinu vezao za razvoj I održanje ideologije socijalizma, a generalna ocena je da bio vrstan državnik, političar I strateg. Ipak , ostaje činjenica da je i pored brojnih istorijskih dokumenata, zapisa , zvaničnih objava i svedočenja , život pa i sama ličnost Josipa Broza do kraja ostala kontroverzna.

Josip Broz Tito rodjen je 7.maja 1892.godine, ali se kao njegov rodjendan obeležavao 25. maj poznatiji kao Dan mladosti.

Sahranjen je u Kući cveća u Beogradu, a njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 delegacija iz celog sveta, predsednika, premijera, kraljeva i vladara i lidera stranaka iz 107 zemalja. Televizijski prenos sahrane preuzele su televizijske stanice u više od 40 zemalja. Bio je to dan opšte žalosti , a godinama nakon njegove smrti svakog 4.maja u 15h I 5.minuta oglašavale su se sirene koje su bile poštovane zaustavljanjem svega za vreme trajanja njihovog zvuka. Sirene su bile deo kampanje pod nazivom “I posle Tita – Tito”. Ipak, ova kampanja nije potrajala kao ni sama SFRJ.

1 comment on “Na današnji dan umro je Tito

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.