Bibliotekari na seminaru:Medijska pismenost za zrelo doba

U biblioteci „Ljubimir Nenadović“ u Valjevu, danas će se održati se prvi u nizu seminara za bibliotekare, koje realizuje udruženje Biblioteka Plus u okviru projekta Medijsko nasilje i medijska ekologija. 

Cilj ovog projekta da se bibliotekarima pruži stručna podrška da razvijaju znanja i ohrabre starije građane, korisnike biblioteka da se služe društvenim medijima, internetom, ali da uz pomoć bibliotekara pažljivije biraju, stvaraju i razmenjuju medijske sadržaje.

Posle uvodne reči Violete Milošević i Zorana Hamovića, o medijskom montoringu za bibliotekare govoriće Maja Vukadinović, koja će održati i radionicu, a uslediće predavanje i radionica „Medijska kreativnost za treće doba“ Ljiljane Manić. Polaznici seminara biće odabrani bibliotekari iz ustanova koje pokriva matična biblioteka.

U razgovorima sa bibliotekarima predavači će utvrditi kako razvijaju komunikaciju sa penzionerima i korisnicima u zrelijem dobu. Budući da im je osim knjiga potrebna i podrška u savlađivanju i upotrebi novih medija, javna biblioteka je pred novim izazovima unapređenja njihovih znanja i veština.

Projektne aktivnosti usmerene su na razmenu iskustva i stručnu podršku bibliotekarima za rad sa sa starijim korisnicima u oblasti medijskog monitoringa, medijske kritike, medijske kreativnosti i medijskog aktivizma. Predavači su prof dr Miroljub Radojković, dr Maja Vukadinović, dr Tamara Vučenović, dr Ljiljana Manić. dr Vesna Crnogorac, dr Marijana Matović i prof. dr Dalibor Petrović. a o svojim iskustvima u korišćenju interneta i društvenih mreža govore i  Neda Todorović, Gordana Zindović, Goran Marković, Ljubivoje Ršumović, Ratko Božović, Milan Vlajčić.

Od maja do septembra 2021. godine, seminari za bibliotekare biće održani u javnim bibliotekama u Subotici, Somboru, Kragujevcu, Valjevu, Kladovu i Vrnjačkoj Banji.Projekat podrazumeva i rad bibliotekara sa korisnicima, kao i predstavljanje rezultata i javnu debatu.

Udruženje Biblioteka Plus je aktivno na polju unapređenja medijske pismenosti. Dosadašnje aktivnosti obuhvatale su rad sa učenicima i nastavnicima u srednjim školama, a ovik projektom se nastavlja rad u javnim bibliotekama. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.