Veliki petak na pijaci: Cene takve da jagode zastaju u grlu

Uskršnji i prvomajski praznici uobičajeno znače bogatiju trpezu. Na valjevskoj staroj zelenoj pijaci tezge su prepune, ali su kažu problem novčanici.

Na valjevskoj staroj pijaci uobičajena gužva za Veliki petak , a tezge su prepune. Najvažnija namirnica koja se kupuje jesu jaja čija se cena kreće od 11 do 14 dinara za komad. Boja za jaja  kesica , na pijaci se može kupiti i po ceni od 5 dinara. U ponudi su i nešto skuplje boje čija se cena u zavisnoti od vrste i proizvodjača, odnosno da li se radi o uvoznim bojama, kreće i do 550 dinara za pakovanje od pet boja .   Cena boje za jaja u marketima je nešto viša . Već našarana jaja na pijaci se mogu pazariti po ceni od 30 dinara za komad.

Razllika u ceni poljoprivrednih proizvoda izmedju marketa i pijace je prilična , na žalost proizvodjača , u korist marketa. Izuzetak su pojedini proizvodi poput jagoda gde se cena u pojedinim marketima kreće i do 600 dinara za kilogram. Na pijaci je pak cena značajno niža i kreće se od 350 do 400 dinara za kilogram.

cene jaja na pijaci prethodnih godina za Uskrs

Ako već jagode iz marketa zastaju u grlu ni cene ostalih proizvoda na pijaci nisu tako niske:

Salata 50 dinara/kraljica 70

Kupus od 110 do 130

Listina 100 dinara veza

Paradjz od 250 do 280

Krastavac od 180 do 200 dinara

Rotkvice 50 dinara veza

Mladi luk 50 dinara veza

Stari luk 1kg od 60 do 70 dinara

Krompir stari 150 dinara za 10 kg

Krompir novi 250 dinara

Paprika 300 dinara

Jagode 350 do 400 dinara za kg

Poljoprivredni proizvodi kažu dolaze još uvek iz plastenika ili pak inostranstva pa im je cena zato viša. Istini za volju ako bismo pogledali cene na pijaci tokom prošlog leta one nisu bile dramatično niže čak ni za najprodavanije proizvode u tom periodu poput paradjza , paprike , krompira. Prodavci se žale na pijaci na slabu kupovnu moć, a kupci na visoke cene, ali iza svega stoji još jedna istina, a to je da se na pijaci nalazi sve manje i manje pravih i direktnih poljoprivrednih proizvodjača već su prodavci u najvećoj meri piljarnice koje postoje u gradu i prekupci. Možda je upravo to jedan od razloga što cene nisu za svačiji džep.

Ali, praznik je praznik i gotovo običaj nalaže da trpeza na dan Uskrsa bude nešto bogatija pa za one koji su se odlučili da kao glavno jelo za Uskrs posluže pečenje treba da znaju da se cena svinjskog pečenja u valjevskim pečenjarama kreće oko 1000 dinara dok je jagnjetina tradicionalno skuplja i kreće se oko 1200 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.