Povodom Svetskog dana potrošača

Loš kvalitet industrijskih proizvoda, globalno širenje nepoštene poslovne prakse trgovaca i nepravične ugovorne odredbe pružalaca usluga bili su povod da Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1983. godine donese Rezoluciju o osnovnim pravima potrošača, a 15. mart proglasi njihovim danom.

Prihvatajući preporuke iz Rezolucine naša država se, kao i mnoge druge, Ustavom i zakonima  opredelila da štiti potrošače, odnosno da zabrani sve radnje usmerene protiv njihovog zdravlja, bezbednosti i privatnosti, kao i sve druge nečasne radnje na tršištu roba i usluga za ličnu i/ili porodičnu upotrebu. Od svih proklamovanih prava potrošača, kao što su bezbednost od proizvoda opasnih po život, zdravlje i imovinu, pravo na izbor između više ponuda roba iste vrste ili pravo na zdravu i održivu životnu sredinu, u praksi je najrasprostranjenije korišćenje prava na naknadu štete uzrokovane lošom robom ili uslugom.Za robu kupljenu u prodajnom objektu trgovca potrošač ima pravo da u roku od dve godine izjavi reklamaciju i zahteva opravku, zamenu za ispravnu robu ili povrat plaćenog iznosa, odnosno da raskine ugovor o kupovini te robe.

U slučaju daljinske kupovine (najčešće preko interneta), ili kupovine van poslovnih prostorija trgovca (najčešće na prodajnim promocijama ili telefonskim pozivom), potrošač ima pravo da se predomisli i u roku od 14 dana tu robu vrati trgovcu bez navođenja razloga.

 Prilikom rešavanja prigovora na lošu uslugu bilo koje vrste ili prilikom raskida takvog ugovora, potrošač nije dužan da trgovcu plati “penale” ili druge dodatne troškove koji su mu nametnuti nepravičnim ugovornim odredbama.

U svim navedenim situacijama potrošač treba da zna svoja zakonska prava i način njihovog ostvarivanja ili da se obrati nekom od udruženja potrošača koja su po svojoj prirodi dužna da mu pruže praktičnu i pravnu pomoć u rešavanju spora sa trgovcem. U nekim prilikama i Tržišna inspekcija može delovati preventivno, a sve u cilju zaštite potrošača i tržišta od prodaje loše robe ili usluga.

Obeležavanje 15. marta kao Svetskog dana potrošača ima za cilj da nosioce aktivnosti u toj oblasti, ali i sve građane, podseti na društveni značaj suzbijanja nepoštene poslovne prakse trgovaca koji su tome skloni, i da ih ohrabri  u borbi za poštovanje potrošačkih prava širom ove planete.

Dragan D. Popović

Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.