HK Krušik: Perfidno obmanjivanje javnosti zarad destabilizacije fabrike

„Medijski napadi na HK Krušik od strane dnevnog lista Danas, portala Nova.rs i još nekolicine medija nastavljaju se nesmanjenom žestinom. Poslednji napad je neobjektivno, neistinito i neodgovorno plasiranje informacija o navodnom pritisku na sindikalne lidere prilikom nedavnog potpisivanja kolektivnog ugovora.

 Istina je da su predsednici tri reprezentativna sindikata nakon više od dva meseca razgovora i preko 30 održanih sastanaka postigli kompromis sa menadžmentom fabrike i potpisali kolektivni ugovor. Ne smemo zaboraviti da je prethodni kolektivni ugovor naneo ogromnu štetu fabrici jer nije adekvatno vrednovan rad, rezultati rada i stručnost.

Budućnost fabrike i opstanak na svetskom tržištu su nezamislivi bez ovih elemenata u sistemu vrednovanja. Iznošenjem dezinformacija u pomenutim medijima, zdušno potpomognutim pojedinim nezadovoljnim sindikatima koji nisu uspeli da obezbede reprezentativnost, te neistinitim objavama Udruženog sindikata Srbije „Sloga” na svom portalu, učinjen je još jedan neuspeli pokušaj destabilizacije stanja u HK Krušik.

U kontekstu negativne medijske kampanje menadžment je dana 01.03.2021. godine organizovao sastanak sa predsednicima tri reprezentativna sindikata u nameri da preispita tok pregovora i validnost usaglašenih stavova unetih u tekst novog kolektivnog ugovora. Od predsednika sindikata „Sloga” i predsednika preostala dva sindikata u HK Krušik dobijena su čvrsta uveravanja da je kolektivni ugovor usvojen u tolerantnoj i otvorenoj atmosferi maksimalno uvažavajući ambijent u kome fabrika posluje. Da li je ovo pokušaj perfidnog obmanjivanja javnosti i zaposlenih od strane lidera sindikata „Sloga” u HK Krušik i predsednika Udruženog sindikata Srbije „Sloga” ili je na pomolu raskol u njihovim redovima pokazaće vreme.

 Kako god bilo, evidentna je nervoza u centrali tog sindikata izazvana smanjenjem očekivanog sindikalnog budžeta. Tu je i propali pokušaj još jednog od sindikata da plasiranjem medijskih neistina o fabrici i davanjem lažnih obećanja pridobije radničke mase i na taj način obezbedi reprezentativnost u narednom trogodišnjem periodu.

No, ne ljutimo se mi toliko na taj sindikat koliko na površno i neprofesionalno izveštavanje Dnevnog lista Danas iz srca Šumadije čiji izveštač već treću godinu pomno prati dešavanja u valjevskom gigantu, a još uvek nije u stanju da zapamti ni ime direktora.

Usvojenim kolektivnim ugovorom topli obrok iznosi 200 dinara neto, regres na godišnjem nivou iznosi neto 56.811,11 dinara, minuli rad iznosi 0,5%, što je daleko iznad zakonskog minimuma i daleko povoljnije od mnogih fabrika u Srbiji.

Cena radnog sata je povećana za 57,00 dinara i biće predmet kontinuiranog usaglašavanja shodno ostvarenim rezultatima na nivou fabrike.

Nakon novog kolektivnog ugovora prosečna neto zarada za 57 NK radnika sa najnižim grupama iznosi 47.620 dinara (najniža zarada u toj kategoriji je 41.939 dinara, a najviša 55.471 dinar za lica koja su efektivno radila ceo mesec) sa tendencijom daljeg rasta. Prosečna neto zarada na nivou kompanije u januaru iznosi 54.587 dinara. Istovremeno, predmetnim ugovorom akcenat je dat na politiku podsticaja kroz ličnu stimulaciju, napredovanje i stručno usavršavanje. U narednom tromesečnom periodu u okviru dijaloga sa sindikalnim liderima pristupiće se detaljnoj analizi i reviziji prava na otežane uslove rada koje u fabrici trenutno ostvaruje preko 1400 zaposlenih.

Ovo pravo nije ukinuto kako pomenuti nedobronamerni mediji to prenose već će nakon revizije pripadati samo onim radnicima koji zaista rade u otežanim uslovima. Uštede ostvarene u ovom segmentu omogućiće značajnija ulaganja u poboljšanje uslova rada. Krušiku je zbog negativne medijske kampanje u prethodne dve i po godine naneta velika štete.

Očigledno je da vam je jedina namera da ovu državnu fabriku dovedete na najniže grane, a potom da to stanje obilato koristite za političke obračune sa vašim neistomišljenicima. Još jednom želimo da vam ukažemo da ovakvim činjenjem štetu ne nanosite samo Krušiku već i njegovim kooperantima kojih ima preko dve stotine i koji zapošljavaju više hiljada radnika.“

21 comments on “HK Krušik: Perfidno obmanjivanje javnosti zarad destabilizacije fabrike

 1. Predrag Savić

  Ne znam ko je u „Krušiku“ (ili drugde) ovo sročio. Ne verujem da autoru nije poznato kako „Krušik“ NIJE državna fabrika, već akcionarsko društvo u kojem i gradjani Valjeva poseduju kapital vredan 825 miliona dinara. Uskoro se može dogoditi da ovaj kapital bude uvećan ako i novi gradonačelnik (po ugledu na dvojicu prethodnika) potpiše ugovor o pretvaranju dugiova „Krušika“ prema „Vodovodu“ (na primer) u akcije koje će se opet proknjižiti kao imovina od koje grad (pa ni gradjani) očevidno nemaju nikakve koristi.
  Zlatno doba,zar ne?

  Reply
 2. Petković

  Svima, sem autoru ove izjave, je jasno da Krušik godinama u nazad destabilizuju razna partijska rukovodstva, kao i pok. Stefanović i njemu slični, svojim delovanjem.

  Reply
   1. Дверјанин014

    Не, истина је лек који се мора узети кад тад. Александре, издржи.

    Reply
 3. Đo

  Gde nestaše stimulacije proistekle iz kolektivnog ugovora? Kad budu krenule tužbe mnogo će đubreta odneti Ljubostinja

  Reply
 4. Djoka

  Al koja smesna prica sa ovim prosecima plata.. iato kao sto Bajatovic i na imamo prosek 17.150€ mesecno… On 34000 ja 300.

  Reply
 5. DJi Siping

  Novi direktor proizvodnje i budući generalni došao iz Koceljrve novi i kolektivni ugovor, što garantuje stabilizaciju propasti,mora da se vrati lova od nove kapislane i nove alatnice, novi pogoni koji nisu radili nikada

  Reply
 6. Ivan

  za radnike Krusika,napustite sve te lopovkse sindikate,koji rade samo za sebe i interese svojih rodjaka,brace,ljubavnica

  Reply
 7. Koza i rog

  Samo vi otpuštajte narod , idu izbori, za sva neispunjenja obećanja bićete sankcionisani od strane naroda. Šta da radite sa radnicima koji su vas tužili jer posle dve godine neprekidnog posla nisu primljeni za stalno.

  Reply
  1. Duško

   Neka te bude sramota. Znači ako nema otkaza ti ćeš glasati i za crnog đavola samo da tebe ne dira. I treba da vas očiste sve

   Reply
 8. Toza

  Muka mi je više od ovih radnika Krušika, dok nisu ušli u firmu hteli su bubreg da daju a sada kukaju. Vidim da je od 4.stepena SS pa na gore plata povećana, tako i treba da bude, normalno je da NK poslovi nisu plaćeni a vi sa više škole ko vam je kriv što ste pristali da radite NK poslove. Svi znate kako ste došli i zato ne kukate. Hteo sam i ja u Krušik ali mi tarifa nije odgovarala…

  Reply
 9. Pjer

  Ne znam kako je sada pošto na svoje zadovoljstvo više nisam u Krušiku ali sam kao školovano lice najveće poniženje doživeo kada sam bio kod direktora i rešavali neke probleme i kasnio kada mi je njegova sekretarica davala svoje „stručno“ mišljenje, pa joj to nije bilo dosta već zove drugu sekretaricu da pita šta ona misli o tome. Neverovatno, toga se i dan danas sećam. U jedno vreme su sekretarice vodile firmu…

  Reply
 10. Sanja

  Da li je autot ovog saopstenja pao s Marsa ili zamislja da smo svi mi… ruši vss i destabilizuje to što ste poligon za igranje razne ološi sa ćlanskom kartom. Caruje nepotizam, partijsko zapošljavanje i pokušaj privida blagostanja. A istina boli… sve osim „druga člana“

  Reply
 11. sin anarhije

  Krusik je firma koja se raspala tokom godina , onda vestacki ozivljena i primila duplo vise nego sto treba , a sad kad se stvari dovode u red i opao posao zbog globalnog trzista mnogi placu …. otpustanja i smanjenja plata , to je trend trenutno u Krusiku i kovackom centru i to govore moji ljudi koji tamo rade , licno nikad ne bih usao u takvu sns fabriku … a , to sto se pustaju buve , pa to je normalno , sns masinerija radi punom parom u svim smerovima , isto kao i Nemacka 38 i 39 -te pod znate vec kim …. ovladas onim delom proste radnicke klase i posle su ti svi putevi otvoreni ….

  Reply
 12. Radnik

  Svima je jasno da je Krusik u dugovima do guse? Petkovic i deca koja su dosla da se igraju fabrike. Igraju se ali sa tudjim parama bez ikakve odgovornosti, odnosno dovedeni su da rade za Partiju i Bratiju. Jos jednom da ponovim. Partijsko i ne sturcno vodjenje fabrike ima svoju cenu koja polako izlazi na videlo. A oficir iz BGD pise saopstenja u koja tesko ko ima i 2 grama mozga ili poznaje biloi koga iz Krusika, moze da poveruje.

  Reply
 13. Sugrađanin

  Krušik danas mesto gde prestaje logika. Fabrika koja nastaje 39 godine zahvaljujući maš inž Zoranu Stankoviću. Čoveku sa talentom za preduzetništvo i dugoročnost polovanja proširuje proizvodne kapacitete svoje fabrike u Višegradu bira lokaciju u Valjevu zbog blizine pruge koja je prolazila obalom Ljubostinje. Proširuje kapacitete proizvodnje inicijalnih eksplozivnih sredstava i naziva je Vistad registruje za proizvodnju kapisle No8 osvajaju proizvodnji manje avionske bombe 12kg. Drugi svetski rat i dešavanja nastaje vojno tehnnički zavod a 23.1. 1948 fabrika pod imenom Krušik koja je svojim razvojem pomagala i zavisila od grada Valjeva ii samih Valjevaca sa okolinom kačo i razvojem mašinske industrije. Od 75 do 85 nastaje ekspanzija ove fabrike usavršavanjem i kocepcijom fabrike na minski program sa osvajanjima i proizvodnje za civilnu upotrebu. Kopiranjem ruske tehnologije i mogućim unapređenim modifikacijama. Dolaskom 90 dolazi do odliva kvalitetnog kadra i ostaje to što ostaje. 2000 ih dolazi do potražnje minobacačke municije za koju je proizvodnja skupa i relativno isplativa. Pojavom potražnje za ovom municijom dolazi i do potražnje za radnom snagom jer delovi ovog proizvodnog programa su nekom igrom slučaja ostali sačuvani. Nove radnike od 2008 dočekuje tehnologija iz 80 ih godina. Dočekuje ih i kadar koji se dokazao u proizvodnji maline,poljoprivredi i trgovine na buvljoj pijaci. Neko ko je preživeo u Krušiku a nije zavisio od njega ili jednostavno nije imao gde na drugo mesto. Vrednovanje i napredovanje u Krušiku zasnivalo se na rodbinskim vezama i geografskim poreklom.Mentalitet ljudi koji su došli na pozicije zahvaljujući odlasku i proterivanju stručnih i kvalitetnih preneo se na pridošle iz ekspanzije dokaska od 2015 . Sada jeu Krišiku bolje nebiti lice iz mašinske ili elektro struke jer ćete sigurno biti na mesecnom ugovoru o radu do beskonacnosti i voditi se kao lice bez zanimanja. Ukinuti nekome dodatak za posebne uslove rada ko radi sa eksplozivom sa tehnologijom iz 70 i 80 godina naliva tnt ili druge hemikalije vrši remont eksplozivnih srestava iz 8oih godina a pritom eadi 10 godina i više na ugovor o radu kao lice bez zanimanja je totalno kriminalno. Krajnja nesposobnost menadžmenta fabrike i tehnološke strukture, unižavanje školstva i tehničke struke. Raketni program u Krušiku o kojem menadžment govori zahteva 40 procenata uposlenosti. Program za navođene projektile zahteva sofisticiranu tehnologiju i mehatroniku i usavršavanje tehnološkog kadra a ne omašenu opremu i tehnologiju iz 80ih. Ali krušik je ogledalo države Srbije Valjeva sa okolinom samog naroda koji izgrađuje sistem vrednovanja društvenih i socijalnih vrednosti.

  Reply
 14. Tehnolog razvoj

  Sve će to rešiti novi generalni sada direktor proizvodnje iz Koceljeve čuvenog mesta crne metalurgije, teška industrija krastavaca i paprika

  Reply
 15. Miki

  Krivite i dalje Petkovića, on ako je uzimao sebi davao je i radnicima a vi samo uzimate a radnicima nedate ni naknadu za otežane uslove. Teraćemo se do Strazbura i za stalno zaposlenje posle dve godine i za otežane uslove.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.