5000 evra za ar zemljišta?

Kako Vamedia saznaje, ar zemljišta u industrijskoj zoni dostiže i 5000 eura. Na Divčibarama cena po aru gotovo identična.

Kako će se promet nekretninama i zemljištem odraziti na poreze koji se obračunavaju na kraju godine za narednu za sada nije sasvim poznato , ali da neće ostati na istom nivou sve je izvesnije, upravo zbog iznosa koji se dostižu već ovih dana kada je u pitanju promet .

Kako Vamedia saznaje, u zavisnosti od lokacije, visina naknade za eksproprijaciju koja je trenutno u toku za izgradnju puta M4 kreće se do 2400 evra za ar. Veći iznosi pak izdvajaju se za ar u privrednoj zoni . Izvori Vamedie navode da je nedavno kupljeni plac u privrednoj zoni imao cenu od 5000 evra po aru. Na atraktivnost lokacije sada izvesno utiče činjenica da je u toku izgradnja saobraćajnice u novoj zoni, a i najavljeni dolazak nemačkih investitora. Upućeni tvrde da će  cena ara i dalje rasti , s obzirom da postoje zainteresovani za trenutnu kupovinu i potom čak preprodaju.

U Valjevu poslednjih par godina stambene zgrade gotovo “niču kao iz vode” pa pojedini delovi grada više i ne liče na ono što su nekad bili. Dok se jedni protive takvoj vrsti urbanizacije drugi pak investitorima sami nude placeve i kuće u zamenu za stanove i lokale u budućim zgradama.

Cene stanova u novoj gradnji, kako saznajemo, kreću se od 900 do 1200 evra po kvadratu. Potražnja je velika, naročito za manjim stanovima, a sve češće gradjani izdvajaju novac unapred, za stanove koji će tek biti izgradjeni. Stanovi u novoj gradnji interesantniji su nego ranije jer , kako kažu, na tu zainteresovanost utiču i olakšice prilikom kupovine prve nekretnine, povraćaj PDV-a.

Potražnja za placevima na Divčibarama ne jenjava, a dostignute cene po aru za zemljište na ovoj planini kreću se od 3000 do 5 000 evra po aru. Cena varira u zavisnosti od atraktivnosti lokacije, odnosno da li je bliža centru ili ski stazi. Kako se visina poreza obračunava na osnovu ostvarenog prometa , veliko je pitanje koliki će porezi biti za ljude koji žive u selima ispod Divčibara, s obzirom da se njihove parcele nalaze uglavnom na Divčibarama, a poseduju parcele koje nisu atraktivne za prodaju. Pre nekoliko godina oni su se već žalili i pokušavali da umanje poreske iznose tvrdeći da veliki broj njihovih parcela zapravo jesu kamenjari i teško pristupačni delovi planine, ali su i kao takvi obuhvaćeni velikim porezima. Podsećanja radi, neki od njih tada su predlagali gradu otkup, ali grad nije bio zainteresovan , s obzirom da se radi o delovima zemljišta koje je gotovo neupotrebljivo.  

Prosečna zarada u Valjevu niža je od republičkog proseka i na nivou je od oko 60 000 dinara . U privatnom sektoru još je niža . Ipak trgovina nekretninama i zemljištem evidentno je porasla. Odgovor na pitanje kako je takav raspon izmedju ulaganja i zarada moguć možda se krije u potpunom raslojavanju društva i nestanku srednjeg sloja.

5 comments on “5000 evra za ar zemljišta?

 1. Pasina ravan

  Kao neko ko je u Svajcarskoj radio godinama, do penzije, ne vidim problem da se ar placa ni 50000 franaka!
  Tamo smo imali slucajeva gde drzava nije htela da odugovlaci proces, pa se shodno tome islo na placanje i 10 puta vece cene, a onda bi taj predmet dolazio u poresko.
  E tu je Republika Svajcarska sa svojim Zakonodavstvom resavala problem.
  Ako je realna procena drzavnog procenitelja da je vrednost te klase zemljista i na toj lokaciji pre otkupa bila trzisno 400 franaka, i republicki (drzavni procenitelj je doneo procenu da se za opsti interes gradjana otkupljuje zemlja sa vrednoscu od 1500 franaka po aru, razliku izmedju drzavne procene i isplacene cene se gledala kao extra dobit ( 70% osnovica) + na razliku se placa i porez na dohodak (preracunata vrenost ~13%), Zatim imate provere poresih organa davam se smuci zivot kad od onoga sto vam je preteklo “extra” , kupite automobil, camac, plac, stan, vikendicu!
  Sve u svemu Poreski organi odrade svoj posao potpuno legalno vas oporezujuci za extra dobit (1500 franaka procena / 5000 franaka dobijena vrednost) tako da na kraju ispadne ono sto je drzava i planirala placeno vam je 1500 franaka a usli ste u kolo gde drzavi godinama placate enormnu dobit i porez na dohodak, pa sami pristajete na cenu.

  Problem kod Republike Srbije sto procenu ne vrsi DRZAA vec privatni procenitelji, u tom slucaju savetovao bih gradonacelnika i Ministarstvo da tu istu zemlju ponudi prodavac banci pod hipoteku da vidi koja je to realna osnova koju banka priznaje!
  Problem je dogovor, precutni izmedju prodavaca i privatnog procenitelja gde kasnije se “podkusuraju” sto bi mi rekli?
  Dakle problem se resava prosto ili kroz Porez na dobit + porez na dohodak, ili da se dovede Republicki procenitelj uzme realna trzisna vrednost , ne otkupljujete cele njive vec samo neophodne povrsine, kao u Svajcarskoj, zabrani se izlaz sa preplacene njive na brze saobracajnice jer je opasno po bezbednost, Dovedu se sudski organi, katastarski, notari, geometri, i revizori i izvrsi exproprijacija, tacno u onom obimu kojem je potrebna.
  Sta dobija drzava sprecavanjem ukljucenja direktnog na put? Bezbednost, a ko zeli mora sebi da uradi po projektu dodatnu traku i placa drzavi godisnje penal od 1000 franaka ( takve slucajeve imate kod nas firme uz autoput ka Cupriji, Jagodini i td. placaju naknadu za vezu sa autoputem…

  Reply
  1. penzioner

   Postovani, jel ostade u Svajcarskoj da trosis penziju il dodje ovde ? Koje si stuke ? Kolik je penzija ovde , prosecna ? ZA PAMETNOG DOSTA!

   Reply
 2. Radnik

  Pojedini privatnici radnik,vode na minimalcu što prikazuju u isplatama..Drugi iznos isplate daju na ruke zbog toga statistika prikazuje dasu plate male u privatnom sektoru..

  Reply
 3. sin anarhije

  Pasina ravan isprica gomilu praznih prica , pocev od toga da on ima pare jer je iz svoje vukojebine i siromastva pobegao tamo , ali se vratio jer je tamo toliko sjajno da je lepse ziveti ovde i hvaleci se parama sto inace ne bi trebao da radi , uzimajuci u obzir gde zivi , a te stvari ovde nece zaziveti NIKADA , jer ovo je Srbija medj sljivama, mada je i njih sve manje kao i mestana od Pasine ravni do Gmile prisjeke i dalje do Makovista … ludilo sa cenama vlada jer se u BG i Novom Sadu nakotilo mnogo sumnjivih sa velikim novcem , a siromastvo je sve vece pa se prodaje sve od seoskih domacinstava do parceta livade u nekoj vrtaci ….

  Reply
 4. Samo pitam

  Zar naprednjaci na jednoj Skupstini ne rekose da se nista ne kupuje bla bla? Sta je sad ovo? A da, lupetaju kao i uvek.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.