Tadić o kredibilitetu Anketnog odbora

„Anketni odbor formiran da otkrije tajne grobnice ubijenih nakon Drugog svetskog rata, ima sve preduslove da uspe u svom radu“, rekao je na konferenciji za novinare Nebojša Tadić , odbornik u Skupštini grada i  predsednik Anketnog odbora.

Kako je na prvoj konferenciji za novinare objasnio ciljeve Anketnog odbora Nebojša Tadić nije se osvrtao kako kaže na različite komentare koji su potom usledili. „Smatram da je hrišćanska obaveza svih nas da se sve žrtve isto tretiraju“, rekao je Tadić.

Ukazujući na kredibilitet Anketnog odbora u sastavu : Milena Dosković sekretar, Milorad Belić  stručni saradnik , Slobodan Gvozdenović i Ljubinko Andrić  zaduženi za uvid u arhive , Dragan Bogdanović zamenik predsednika , Miroslav Tomić drugi zamenik predsednika, predsednik Anketnog odbora Tadić je rekao da je Anketni odbor pre svega formirala skupštinska većina što znači da postoji politička volja da se ovaj značajan posao uradi do kraja.

„Član Odbora je i profesor istorije u penziji Milorad Belić koji je 2018. godine objavio knjigu „Žrtve Drugog svetskog rata iz valjevske opštine – pripadnici porađenih formacija , streljani, nestali“. Knjigu je štampao Muzej žrtava genocida iz Beograda, a delom ju je finansirao i Grad Valjevo. U knjizi su navedena imeena osoba iz valjevske opštine i drugih opština , koje su partizani streljali neselektivnim likvidacijama krajem 1944. godine i početkom 1945.god. Svako ime je potvrdjeno istorijskim izvorima . Takodje navedena su i najveća stratišta. Podsećam da je profesor Belić bio saradnik Državne komisije za tajne gorbnice  i više od jedne decenije se bavi ovom tematikom“, rekao je Tadić navodeći da je upravo rad profesora Belića dobar polazni osnov za rad Anketnog odbora.

„Zahvaljujući dokumentaciji možemo započeti podnošenje zahteva da se na lokacijama podigne prigodno spomen obeležje“, rekao je Tadić.

Na pitanje Vamedie koliko je daleko stigao Odbor u radu , Tadić kaže da su do sada uglavnom bile u pitanju organizacione stvari, ali potvrdjuje da Anketni odbor još uvek nije izlazio na teren.

Kako u ovom odboru nema stručnih lica iz oblasti medicine koja bi mogla uz prethodno pribavljene saglasnosti zaočeti otkopavanja i provere da li se na nekom neobeleženom mestu nalazi grobnica, Vamedia je zatražila i odgovor na pitanje zašto takva licu nisu u ovom Odboru?

„Oni će biti naknadno angažovani kada budemo sakupili svu dokumentaciju. Za sada nam se gradjani javljaju imaju svoje informacije i ja ih evo i sada pozivam da svi koji imaju saznanja o ovakvim grobljima i mestima gde su ljudi ubijeni , da se jave Anketnom odboru kako bismo počeli sa ozbiljnijim radom na lokacijama“,   odgovorio je Tadić.

3 comments on “Tadić o kredibilitetu Anketnog odbora

  1. Pop Jordan

    Pravi policajac,nije sporan profesor Belić zna ga Valjevo odlično,nego ti Ljubinko lažni četnik i Dosković

    Reply
  2. Profesor

    predsednik anketnog odbora,prvo zamenik predsednika,drugi zamenik predsednika ? Gde zive ovi ljudi? kakvi bakraci,kakav anketni odbor? Ima ko treba da se bavi ovakvim stvarima,to sigurno nisu ovi zaludni ljudi,koji dokoni glume neki istorijske licnosti ili kao u onom filmu „Tragaci blaga“ !!! Narodu u Valjevu je potreban posao,nova radna mesta.bolja sansa za njihovu decu,bolji vazduh,bolji i lepsi putevi i ulice,da budu ponosni gde zive,a ne neke trice i kucine,kojima se glupa zaludnih cirkusanata zabavlja sa tzazenjem grobnica i ljudskih ostataka . Pustite vi gospodo ljude i drzavne organe da rade svoj posao!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.