Lažni iscelitelji

      Нема коментара на Lažni iscelitelji

Magnetni pojas, električni masažer i razni drugi uređaji sa navodno medicinskim efektima, samo su deo ponude koju naši sugrađani, kao i drugi širom Srbije; dobijaju telefonskim pozivom od sumnjivih trgovaca.

Trgovačke firme, kao što su Omnia Aqua, WT Group, Lupo Line Group, a ima ih još nekoliko, osim lakog i brzog “(iz)lečenja”, kupcima nude i “povoljne” cene, prihvatljive uslove plaćanja, a nađu se tu i primamljivi “pokloni”  .

Pod uticajem zdravstvenih tegoba naši sugrađani, naročito oni stariji, navedene ponude lakoverno prihvataju i neoprezno potpisuju unapred pripremljene ugovore ili narudžbenice kojima se obavezuju na velika zaduženja.

Kad se vrlo brzo uveri da od obećanog izlečenja nema ništa i shvati da uz kupljeni uređaj nije dobio garantni list niti bilo kakvu medicinsku potvrdu o zdravstvenim efektima, prevareni potrošač (odnosi se na oba rodna pola) se nađe u problemu kako da naknadi štetu koju mu je naneo lažni iscelitelj.

Srećna je okolnost što su rizici ove vrste prepoznati propisima o zaštiti potrošača i što je jednostavan postupak njihove primene.

Naime, prilikom svake kupovine na daljinu ili van poslovnih prostorija trgovca, a to je baš ovaj slučaj, potrošač ima zakonsko pravo da u roku 14 dana od dana kupovine, bez ikakvog obrazloženja kupljenu stvar vrati na adrsu trgovca i zahteva povrat celokupne plaćene sume koja je sadržana u računu ili kupoprodajnom ugovoru. U tu svrhu propisan je i obrazac Izjave o odustanku od ugovora zaključenog na opisan način, koji je trgovac (bio) dužan da potrošaču preda uz isporučeni proizvod, ali to skoro nikada ne čini.

Potrošač koji nije vičan “dopisivanju” sa trgovcima ima mogućnost da se za pomoć obrati udruženjima potrošača koja će mu besplatno dati potrebna uputstva.

Početak nove potrošačke godine pogodan je za to.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.