2020 – Korona godina u Valjevu – Treba li da zaboravimo?

Jednoglasna ocena svih jeste da će 2020. godina ostati zapamćena kao godina korona virusa. Kako smo se kao grad borili sa ovom situacijom i kako je Valjevo postalo Konrad grad u kome vlada Konrad virus najbolje ilustruje upravo osvrt činjenicama na dešavanja. Odluke o postupanju vezano za epidemiju donosio je Štab za vanredne situacije ili se to bar tako zvalo.

15. marta Štab za vanredne situacije je zasedao i potvrdio informaciju da je jedna osoba u Valjevu zaražena krona virusom , formiran je Stručno operativni tim (SOT).

U Valjevu u datom trenutku oči su bile uprte upravo u ova dva tela kao jedina dva merodavna tela u novonastaloj situaciji. Poverenje je isprva postojalo .

Ali, za pomenuti period  koji je usledio, gradjani su mogli da čuju:

– da nije u pitanju korona virus nego konrad virus,

-da pijace čas rade čas ne rade,

-da je zaraza u gradu krenula sa žurke i iz parohijskog doma gde su bili neki Italijani,

-da je situacija pod kontrolom u trenutku kada je broj zaraženih u Valjevu pretio da prestigne i Beograd kao milionski grad.

– da se hipohlorit prosipa

-da se pare od privrednika troše nenamenski

-da dolazi provedravanje

 Za sve to vreme gradjani su teško dolazili do pravih zvaničnih informacija  od strane struke jer ih nije ni bilo. Umesto epidemiologa , infektologa u Valjevu je mogao da govori samo komandant Štaba Gvozdenović koji je srpskoj javnosti predstavio Valjevo u svetlu konrada I čak dve maske koje nosio u trenutku kada u Valjevu maske nije bilo ni za lek I kasnije kada je cena maski bila limitirana na 120 dinara

Dok je struka ćutala broj žaraženih je rastao, a na mestu predsednika Stručno operativnog tima predsedavajući su se smenjivali kao na traci. Valjevo u nacionalnim medijima biva predstavljeno kao Vuhan.

Na čelu SOT-a najpre je bila dr Marija Gavrilović.Ubrzo po njenom odlasku javnost je saznala da je razlo ostavke njeno neslaganje sa načinom trošenja novca privrednika. Zamenjuje je dr Branka Antić direktor Doma zdravlja . Ali ni ona se na ovom mestu nije dugo zadržala.Isprva kooperativa I saradnja prerasla je u priču o neslaganju sa komandantom Štaba.  Najkraće na tom mestu ipak se zadržao  dr Zoran Živković ujedno jedini koji se obratio javnosti u ime struke . Mešanje struke odmah je bilo kažnjeno opscenim prozivanjem i blaćenjem od strane gradonačelnikovog portala pa se Živković povukao sa mesta predsednika SOT-a. Na to mesto postavljena je Branka Miholjčić koja se nalazi I trenutno na čelu ovog tima.

U Valjevo je u jednom trenutku upućen I tim sa nivoa Republike kako bi bila izvršena inspekcija . Vamedia i list Blic preneli su tu informaciju koja je stigla iz krugova republičkog Kriznog štaba , a komandant GVozdenović je istu demantovao kroz skaredne I uvredljive napise na njegovom portalu koji je plaćao novcem gradjana. Komandanta je na žalost samo dan kasnije demantovao predsednik države Aleksandar Vučić izjavivši na nacinalnoj televiziji da će kao što je to uradjeno u Valjevu poslati ekspertske timove I u još neke gradove.

U Valjevu smo na žalost imali priliku da najpre čujemo da su se privrednici koji su donirali novac za rad zdravstvenih ustanova pobunili I burno reagovali na nenamensko trošenje novca , ali isto tako da čujemo da se na iste vrše pritisci I istima preti dolaskom svih inspekcija.

U Valjevu na žalost nismo mogli da čujemo da je Sremska Mitrovica uputila u dva navrata humanitarnu pomoć Valjevu. O tome se u gradu ćutalo, ali je ta vest bila medju udarnim vestima na RTS-u. Razlog ćutanja bila je činjenica da je Mitrovica poslala hipohlorit , a komandant Štaba je to već prosuo I osudio u Valjevu.

Sa dolaskom lepih dana I ukidanjem vanrednog stanja u Valjevu je organizovano nekoliko protesta gradjana koji I nisu bili preterano posećeni. Valjevci su u većoj meri svoje nezadovoljsto iskazivali na društvenim mrežama. 

Dolazak drugog talasa korona virusa nije bio u većoj meri turbulentan , a izbori koji su održani na proleće sklonili su glasnogovornika sa mesta komandanta Štaba .

Dolazak trećeg talasa uglavnom je gradski Štab za vanredne situacije propratio pre svega potvrdjivanjem mera koje donosi republički Krizni štab I apelima da se mere poštuju, nalozima da se pojača inspekcijski nadzor, zabranom sportskih I svih drugih manifestacija . Iako je broj zaraženih premašio brojeve iz prvog talasa bar konrad izjava nije bilo.

Sada smo zakoračili u novu godinu u kojoj se nadamo da će korona virus jenjavati I u kojoj nas očekuje imunizacija. Ipak kada se osvrnemo na prethodnu godinu možemo li da konstatujemo da smo shodno činjenicama možda imali mnogo više sreće nego što  smo imali ozbiljnog rukovodjenja situacijom?

Iako će neko reći da je to bilo pa prošlo, sigurni smo I da sve navedeno ne treba zaboraviti jer ako bismo zaboravili kako bismo onda mogli da sprečimo da se isto ponovi?

6 comments on “2020 – Korona godina u Valjevu – Treba li da zaboravimo?

 1. Savan

  E, neće da može da zaboravimo, šta je ko radio u Gradskoj upravi grada Valjeva
  sa gradonačelnikom Konradom na čelu, i na funkciji komandanta Štaba za
  vanredne situacije!!!
  Kome nije poznato, sada treba da zna, da je grupa Valjevskih privrednika na početku
  pandemije Korona virusa UPLATILA u Budžet grada Valjeva D O N A C I J U u ukupnom iznosu
  oko 11, 5 MILIONA DINARA!!! Taj novac su isključivo namenili za potrebe finansiranja mera
  za suzbijanje ove pandemije.
  Sada je nastao problem, jer niko ne zna KO JE, ZA ŠTA, i GDE, potrošio te , ne male iznose novca!
  Ni ti ko od lokalnog rukovodstva grada Valjeva to NEĆE da saopšti javnosti, ni ti ima traga gde je
  toliki novac završio!!! Ipak, to najbolje zna bivši gradonačelnik Konrad, njegov zamenik Klonfer,
  načelnica Gradske uprave Panjković(nije ona bez razloga podnela ostavku na funkciju), kao i onaj
  lepi Mića poreklom iz NEVIDLJIVIH projekata grada Valjeva…
  Narode, NIŠTA zaboraviti ne smemo, jer, pomenuti likovi su arčili novac privrednika Valjeva, i iz
  Budžeta grada Valjeva! Nešto novca je završilo u njihovim privatnim džepovima, kroz NEZAKONITO
  povećanje plate, bez namere da to vrate u gradsku kasu, a takođe, dobar deo je proćerdan za terevenke
  CELE GRADSKE UPRAVE u restoranu PLATANI, gde se domaćinski žderalo i lokalo na teret gradske kase!!!
  Za ove zloupotrebe MORA saznati Policija grada Valjeva, i Osnovno Javno Tužilaštvo u Valjevu, jer neće biti
  da su lokalno rukovodstvo i Gradska uprava premazani STELT tehnologijom, pa se nije videlo šta rade!
  Dakle, nisu oni bili PREMAZANI, no su bili NAMAZANI ki Indijanci…

  Reply
 2. Budjet

  Daliće neko odgovarati (neće),dalije neko za nešto odgovarao (nije).Dalije gradonačelnik lazar pokrenuo krivičnu prijavu protiv nekoga nije..Zaključak je može svako u vlasti dase razbacuje sa državnim parama a da neodgovara..

  Reply
 3. Demencija

  Sve će se zaboraviti,kao što smo zaboravili,Miloševića,ratove, inflaciju, ubistva, lopove,uništavanje privrede, Poćutu,Kaplara, Klombera, Krsmanoviće, Miće i ostale razbojnike,Korona dodje kao mala vremenska nepogoda koja se brzo zaboravi.

  Reply
 4. Анонимни

  Za sveo dgovore obratite se Jelici Panjkovič Tešič. I Đenički.Kad su videle da je gusto, jedna podnela ostavku ali ne zato što nije htela da potpiše javne nabavke , nego zbog mnogobrojnih prijava protiv nje, a druga pobegla u penziju – naprsno! Ostade mladi gradonaćelnik da se snalazi kako zna i ume….

  Reply
 5. Dođoš

  Došao je novi načelnik iz Šapca,čisto sumnjam da gaMazar zna,što pokazuje ko je gazda u Valjevu o da nije iz Valjeva

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.