Koje su kazne za kršenje odluka Grada?

Ove godine izvesno bez manifestacije Duvan čvaraka, ali i drugih gradskih manifestacija. Novom odlukom Veća vreme održavanja gradskih manifestacija može biti pomereno i zavisiće isključivo od epidemiološke situacije i stava Zavoda za javno zdravlje. Suprotno od odluke Štaba kojom se zabranjuju sve manifstacije u Valjevu održan Zlatni opanak, a na Divčibarama pokušaj Di festa.

Novom odlukom Veća predvidja se da Veće može doneti odluku o vremenu održavanja manifestacije nezavisno od utvrdjenog kalendara već u skladu sa epidemiološkom situacijom i stavom Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

Pre donošenja ove odluke Štab za vanredne situacije grada doneo je odluku o zabrani održavanja svih manifestacija u gradu , a u skladu sa mišljenjem Zavoda za javno zdravlje.

Suprotno odluci Štaba i mišljenju Zavoda u Valjevu su deca kući  ponela pehare sa Zlatnog opanka i zahvalnice za učeše na Di festu. Kako?

U subotu 19. septembra brojni roditelji zaputili su se put Divčibara sledeći instrukcije iz dobijenog obaveštenja Studija M da u 15h deca budu kod odmarališta Stevan Filipović kako bi iz razloga što nije održan Di fest deca učestvovala u snimanju spotića. Ipak u prihvatu dece nakon ove aktivosti bilo je vidljivo da su deca dobila Zahvalnice za učešće na Di festu 2020. godine.

Za manifestaciju Di fest, Udruženju gradjana TIMS opredeljeno je po konkursu 700 000 dinara, a sama maniffestacija je čak u jednom trenutku bila najavljena na bilbordu ispred zgrade Gradske uprave. Ako je Štab doneo odluku da manifestacija nema i ako je u poruci roditeljima naznačeno da je Di fest izostao ove godine kako su deca dobila zahvalnice za učešće u Di festu 2020 kada manifestacija nije održana?

Objašnjenje za ovu pojavu mora biti dato u evaluaciji samog projekta koji će ovo udruženje morati da preda gradu.

Dok je Di fest ostao diskutabilan zanimljivo je da se istog dana na društvenim mrežama pojavila fotografija sa održavanja Zlatnog opanka koju organizuje Udruženje Zlatni opanak, a koju je grad u ovoj godini podržžao sa 230 000 dinara.

Od samih učesnika na ovom skupu saznajemo da je manifestacija održana u Tadića mlinu uz učešće samo 4 ansambla bez publike te i da je trajala dva dana , subota i nedelja. Nepoznato je kako je ikakva manifstacija pa i Zlatni opanak mogla biti održana u vreme zabrane održavanja manifestacija. Odgovor na ovo pitanje biće takodje vidljiv u evaluaciji projekta same manifestacije.

Zanimljivo je da je istovremeno sprečeno održavanje manifestacije koju su organizovali istraživači pa je više nego upitno da li će nadležni organi reagovati sada kada imaju informaciju o pomenuta dva okupljanja u vreme kada je to bilo zabranjeno?

Ono što je sigurno jeste da ukoliko manifestacije isu održane novac mora biti vraćen gradu. Istovremeno da bi se novac opravdao manifestacija, onda aktivnost mora biti održana. Ako je održana u vreme kada to nije dozvoljeno kolika je kazna zaprećena za same organizatore , a potom na osnovu koje odluke grada će biti postupano prilikom evaluacije projekta? Ako su u vanrednoj situaciji iznad svega važeće odluke Štaba za vanredne situacije kako bi uopšte moglo biti razmatrano bilo šta drugo izuzev povraćaja novca i naravno kaznenih mera za organizatore.

Javna je tajna da se u Valjevu održavaju svadbe i veselja i to na način da one koje se održavaju u skladu sa odlukama Štaba imaju epilog sa jednim rukom i malim brojem gostiju u nekom restoranu i onih koje se organizuju u dvorištima kuća pod šatrom, letnjikovcima, orkestrom  sa mnogo većim brojem gostiju.

Grad Valjevo ima čak 12 manifestacija tokom godine čije se finairaje predvidja budžetom i to :

-Svetosavska atletska trka koja se održava na Savindan

-Valjevski Jazz fest koji se održava u maju mesecu

-Letnja basket liga koja se održava u julu mesecu

-Tešnjarske večeri koje se održavaju u avgustu

-Memorijalna trka General Djukić koja se tradicionalnno održava u novembru mesecu

-Novogodišnji turnir u malom fudbalu u januaru

-Juniorski košarkaški turnir u martu

-Abro fest u septembru

-Memorijalni šahovski turnir Selimir Manojlović u martu mesecu

-Memorijalni rukometni turnir Nikola Jevremović Gužva u februaru

-Olimpijske seoske igre u periodu jun-avgust

-Festival duvan čvaraka u oktobru mesecu.

14 comments on “Koje su kazne za kršenje odluka Grada?

 1. НАША СЕЛА

  Како да ниједна манифестација које се финансирају из буџета града нема сеоску адресу а познато нам је да има манифестација и по селима које се одржавају. На финансирање из буџета имају право и манифестације из наших села али те манифестације мора да се пријаве на конкурсу јер нису сталне градске манифестације. Очекујемо исправку и да макар једна манифестација из наших села добије статус сталне градске манифестације. То би значило да и наша села припадају нашем граду Ваљеву. Дакле само једна селска манифестација да добије статус сталне градске манифестације која се финансира из буџета , па био би успех.

  Reply
  1. Mile Seljak

   Kako se ne finansira manifestacija „Dani malina“ u Brankovini ili za Petrovdan u Kamenici? Ima dosta manifestacija po selima koje grad finansira, nemojte biti takvi.

   Reply
   1. НАША СЕЛА

    Нисте ме разумели средства за Дан малина у Бранковини и Петровданске дане у Каменици добијају се на конкурсу. А градске манифестације добијају средства без конкурса, град Ваљево им одреди средства без конкурса јер су сталне градске манифестације. Дан малина и Петровдански дани нису сталне градске манифестације-прочитајте написани чланак које су сталне градске манифестације а међу њима нема Дана малина и Петровданских дана. Дакле предлажемо да ако је могуће само једна манифестација са села добије статус сталне градске манифестације- па доста и тако буде на списку манифестација које су пооменуте у горе написаном чланку.

    Reply
   2. СЕЛО

    Нисте у теми. Дан Малина и Петровдански дани нису сталне градске манифестације. Прочитајте чланак које су сталне градске манифестације. Градске манифестације се финансирају из буџета без конкурса а остале се финансирају конкурсом. Зашто међу сталним градским манифестацијама нема ниједне са села него су све из града. Нека буде само једна манифестација да се финансира из буџета без конкурса па остварен је успех.

    Reply
    1. Mile Seljak

     Ovo si, prijatelju, mogao da mi kazes i kroz jedan komentar, razumeli smo se. 🙂 Pomagace grad i desice se takve manifestacije, ne sumnjam.

     Reply
 2. Baš me briga

  Baš me briga za seljačke
  manifestacije ja nemam sela,uostalom Valjevo je i onako puno seljačkih manifestacija

  Reply
  1. Mile Seljak

   Imas i to poreklo sa sela, a to sto ga nemas kroz nasledje je zato sto ste ga prrodali kako biste dosli u grad da jedete leba preko pogace i da arcite ta imanja sto ste prodali.

   Reply
   1. valjevac

    Mile nemam selo.Majka Jermenka Baronijan,otac Valjevac rođeni,deda prešao Albaniju imao radnju u knez Miloševoj baba iz Loznice Šabačke Litvinenko, i baš me briga za seljake i kulove,a ti Mile traži pare za seljačke manifestacije

    Reply
    1. Mile Seljak

     A ko ti je bio pradeda ili si se svih iznad babe iz Sabacke Loznice odrekao da bi izigravao nekog mangupa?

     Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.