Još dva slučaja korona virusa

U Valjevu su u protekla 24h registrovana još dva slučaja korona virusa. Ostale opštine KO nisu imale novoobolele.

Na bolničkom lečenju trenutno se nalaze dve osobe dok je 11 lica u kućnoj izolaciji. Ukupan broj obolelih od početka epidemije u Valjevu je 1198.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je od početka školske godine koronavirus potvrđen kod 98 dece. Reč je, kako je dodala, o sporadičnom obolevanju i zaražavanju u tri klastera – jednom u srednjoj školi sa dvoje obolelih učenika, jednom u osnovnoj školi u Kragujevcu, gde je dvoje obolelih, dok je treći takođe u osnovnoj školi sa četvoro zaraženih učenika.

Kisić Tepavčević je pohvalila učenike i nastavnike što se pridržavaju propisanih mera, dodajući da se nastava izvodi nesmetano i kontinuirano sa sporadičnim obolevanjima, a bez značajnijeg širenja u školama.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović najavio je da će sledeće nedelje početi sa radom novi integrisani sistem državnih organa, čiji je cilj da komunikacija sa građanima bude što efikasnija i elektronska. To znači da ćemo omogućiti da rešenja sanitarne inspekcije i druga bitna rešenja koja treba da se primenjuju, budu elektronski kreirana i dostavljana građanima putem elektronskih portala i putem portala e-Zdravlje ili portala e-Uprava, objasnio je Jovanović.

On je dodao da je osnovni cilj da se različiti informacioni sistemi državnih organa međusobno povežu kako bi se epidemiološki nadzor učinio što efikasnijim.

Jovanović je kao primer naveo to da će se informacija o tome da je građanin prešao granicu, bez obzira na to da li je domaći ili strani državljanin ili da je zaražen koronavirusom, prosleđivati određenim državnim organima, a eventualne mere nadzora će se elektronski generisati, izricati i dostavljati građanima, precizirao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, novi elektronski sistem će omogućiti da se rešenje o određivanju mere izolacije ili o prekidu mere kroz sistem e-Inspektor kreira u elektronskom obliku i bude dostupno građanima putem portala e-Zdravlje i e-Uprava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.