Sve posećeniji Povlen , vrela, kugle, alka

Godina korona virusa I zatvaranje granica gradjanima Srbije učili su interesantnima dve lokacije nadomak Valjeva. Više nego ikad posećena su bila Taorska vrela, a mnogi su na Povlenu potražili misteriozne kamene kugle. Ipak put do vrela nije rešen.

foto: TO Valjevo

Više nego ikad ove godine turisti sa svih strana , ali I sami Valjevci zaputili su se put Povlena u potrazi za interesantnim I lepim lokacijama. Jedn od brojnih lokaliteta koji je privlačio pažnju bila su Torska vrela  u Donjem Taoru, nedaleko od puta za Makovište. Vrela se ulivaju u reku Skrapež, kojoj je izvorište ispod planine Povlen.

“Interesovanje je bilo ogromno zaista , interesovanje za Povlen postji par godina unazad , ali je ove godine poseta bila preko svih očekivanja. Mi smo uradili projekat obeležavanja Povlena kako bi se turisti lakše snašli na terenu I u narednom perodu plan nam je da postavimo signalizaciju. Nešto smo već po tom pitanju I uradili”, kaže direktor TO Valjevo Ana Marković.

Ona navodi da su čak ovog leta za brojen turiste organizovali posetu vrelima uz asistenciju vodiča , ali da je očit problem sam prilaz, odnosno put. .Do vrela se može doći iz Valjeva putem koji ide preko Lelića i Mravinjaca. “Put je veliki problem I razvijanje ove turističke destinacije se mora povezati sa izgradnjom puta. Nekima ne smeta što automobile moraju da ostave dosta niže od lokacije , a neki su upravo put istakli kao problem”, objašnjava Marković.

Na samoj lokaciji turisti su ove godine zahvaljujući “Udruženju gradjana za razvoj turizma I zaštitu prirode Donji Taor” mogli I da se odmore I okrepe , a u blizini su registrovana I dva seoska domaćinstva , ali I Dom na Povlenu u kojima se može pronaći smeštaj.

U TO kažu da je turistima zanimljiva I pećina koja se nalazi nedaleko odatle , a pripada kosjerićkoj oblasti. Na samoj lokaciji zahvaljujući domaćinstvu porodice Jovanović moguće je organizovati I poslovne ručkove I druženja . Njihova vodenica ovog leta mlela je kukuruzno brašno pa se na meniju po cenama dostupnom svakom našao I srpski specijalitet kačamak.

S ruge strane zbog nedostatka table obaveštenja mnogi su ovog leta uzalud tražili čuvene kugle na Povlenu. Domaće stanovništvo tvrdi da su lekovite , ali I vanzemaljske , ipak nauka kaže da se radi o stenama nastalim vulkanskom aktivnošću.

“Kugle su vrlo zanimljive turistima , ali ih bez naše pomoći teško pronalaze. Ništa manje nisu zanimljive ni čuvena alka za sidrenje brodova I čuvena “Burma”, zapravo ostatak morskih puževa. I alka I kugle I Burma su podjednako zanimljivi I pričaju mnogo priča što sve čini još zanimljivijim . Povlen je velika šansa za Valjevo u pogledu turizma I na tome se mora raditi . Mi imamo brošure koje delimo turistima I na sajamskim manifestacijama , ali na samim lokacijama moramo sve urediti da bi zaokružili doživljaj”, objašnjava Marković.

Za ovu godinu ostaće zabeleženo da su brojni Valjevci prvi put posetili neku od pomenutih prirodnih atrakcija  koje postoje nadomak Valjeva vekovima. Ipak, Valjevcima je bilo mnogo lakše u samoj organizaciji jer su se ako ništa drugo po povratku vraćali svojim kućama . Činjenica da u Valjevu postoji samo jedan hotel već je ozbiljniji problem. Ovog leta to su nadomestili brojni stanovi koji se izdaju na dan, ali to ne menja činjeicu da Valjevu nedostaje ozbiljan hotelski smeštaj koji bi mogao podržati I dopuniti organizovani dolazak turista.

foto: TO Valjevo/AS media/Kneževo polje

Povlen

Povlen je najuočljiviji i najveći masiv u lancu valjevskih planina. Udaljen je pola sata vožnje od Valjeva putem prema Bajinoj Bašti. Drugi put do padina i grebena Povlena vodi pored poznatih manastira Ćelije i Lelić.

Ova planina, dinarskog smera pružanja, sastoji iz dva dela pomalo neprikladnog naziva – Mali i Veliki Povlen. Neprikladnost je u tome što je Mali Povlen (1347m) viši od Velikog Povlena (1271m) i predstavlja najvišu tačku čitavih valjevskih planina. Oba Povlena leže jugozapadno od Valjeva, a zapadno od Magleša i Bukova. Od njih se menja pravac Valjevskih planina: umesto uporedničkog, one (Povlen, Jablanik, Medvednik, Sokolska planina, Jagodna i Gučevo), zadobijaju dinarski pravac. Izuzetak čini samo Boranja, koja se pruža pravcem jugozapad-severoistok.

5 comments on “Sve posećeniji Povlen , vrela, kugle, alka

 1. Turista

  Potpuno normalno kada Divčibare smrde i zatrpano smećem,a cene kao u Sent Moricu i nema ništa, osim nekih ružnih gradjevina koje se grade na sve strane.Jednom bio i nikada više

  Reply
 2. Ode i Povlen!

  Znači sad je na redu i ovo da se uništi. Isekli su pola šume ispod Srednjeg Povlena. Izgradili makadam širi od Ibarske magistrale tako da manijaci voze a od prašine ne može da se živi. A posebna je priča o banderama koje su postavili kao paukovu mrežu tako da u svakom kadru one upadaju. Za podzemne kablove nisu čuli. A krenula je i gradnja kao i značajna kupovina zemlje bud zašto. Od kvadova i kros motora ne može da se živi!

  Reply
  1. Sin anarhije

   Seljana je davno pobegla iz tih suma i nabila se u stanove , a sad se vraca misleci da ce uspeti kao na Zlatiboru i Kopaoniku …. NIKAD , samo ce nagrditi prirodu …

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.