Skupa pijaca smanjuje zimnicu

Sutrašnji dan kalendarski će doneti jesen , a valjevske domaćice već od 1. septembra poččele su pripremu zimice. Na ruku im ne idu cene povrća koje su ove godine prilično visoke.

Valjevske pijace prepune su voća i povrća , jednom rečju svega onoga što je potrebno za pripremu zimnice. Ipak, za veće količine potrebno je izdvojiti i više novca. Tako se na valjevskim pijacama paprika prodaje po ceni od 100 do 120 dinara, paradajz od 70 do 100 dinara, krastavčići oko 120 dinara, plavi patlidžan do 100 dinara, krompir od 30 do 50 dinara za kilogram, luk od 50 do 70 dinara. Cene ostalih vrsta povrća kreću se do 100 dinara za kilogram.

Cene ulja , neophodnog dodatka za pripremu ajvara je iznad 120 dinara i cene zavise od trgovine u kojoj se kupuje.

U zavisnosti gde se odlučite za kupovinu i cene su različite pa su tako marketi i pojedine veće trgovine ponovo jeftinije od pijace. Na pijaci tvrde da se kupuju manje količine  nego prethodnih godina i potvrdjuju da kupci imaju prigovore na cene. Ipak na valjevskim pjacama robu prodaju većinom prekupci dok pravih poljoprivrednih proizvodjača ima sve manje i oni se uglavnom mogu pronaći van pijačne kapije. Sa njima je još i moguće popularno cenkanje dok oni koji trguju voćem i povrćem na veliko, cenu ne menjaju bez obzira koja je količina koja se kupuje u pitanju.

3 comments on “Skupa pijaca smanjuje zimnicu

 1. Domaćica

  Cene voća i povrća na valjevskoj pijaci su uvek mnogo više nego u skoro celoj Srbiji. Ne znam zašto je to tako, da li je kod nas skuplja proizvodnja? Evo pozivam ovaj portal da proveri moje navode i da ispita ovaj zanimljiv fenomen. Ni siromašnijeg grada, ni skuplje pijace!

  Reply
  1. ekonomista

   Potpuno ste u pravu, svi kukaju da nemaju para, ali niko neće da radi! Probajte da nađete nekog za ispomoć u poljoprivrednim radovima…..

   Reply
 2. Sin anarhije

  Kako skupo , kad Srbija velikog vodje ima vece zarade nego neke zemlje EU citiram velikog vodju …. ma molim vas , to su dezinformacije u cilju uzbunjivanja vec zastrasenog i istreniranog naroda ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.