Posle tri godine mraka – Novo Veće otvara sednice za javnost

Prva sednica novog  Gradskog veća biće održana u ponedeljak 7. septembra I biće otvorena za javnost. Posle tri godine skrivanja informacija od gradjana Valjeva, novo Veće svoj rad učiniće transparentnim.

Sednice Veća zatvorene su za javnost u aprilu 2017. godine, a po odluci samog Veća na predlog tadašnjeg gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića. U dopisu koji je tada stigao medijima je bilo navedeno da se sednice zatvraju zbog “efikasnosti” , ali I da će nakon sednica biti održavane konferencije za novinare I istovremeno dostavljana saopštenja za javnost . Nikada nijedna konferencija za novinare nije održana , a saopštenja su stizala sporadično I po svojoj sadržini bila su štura uz puko navodjenje tačaka dnevog reda I informaciju da je sve usvojeno.

Same sednice trajale su vrlo kratko pa su postavljeni I rekordi u brzini iščitavanja tačaka I podizanju ruku. A u poslednjih godinu dana telefonske sednice postale su česta pojava pri čemu je Većnicima saopštavano šta treba da potpišu.Zamisao da se od gradjana sakriju odluke prerasla je na kraju u samu degradaciju jednog važnog tela  s obzirom da je Gradsko veće praktično oblik gradske vlade.   Sami Većnici u većini su odbijali da daju bilo kakvu informaciju , kako su objašnjavali, strahujući za svoju poziciju, dok su pristajanjem na ovakav oblik rada praktično ovo telo udaljavali od gradjana derogirajući osnovne postulate demokratije I savremenog društva.

Ostaće zabeleženo I da je prethodno Gradsko veće svoj nihilistički odnos prema gradjanima Valjeva nastojalo da u najvećoj meri prikaže kao potrebu samih gradjana da ne znaju kakve se odluke donose iako donate odluke utiču upravo na život njih samih. Sakrivanje informacija I odluka išlo je  toliko daleko da su čak donošene nezakonite odluke kakav je slučaj bio po pitanju prodaje gradske imovine.  

Istovremeno ostaće zabeleženo I da je u trenucima kada je javnost burno reagovala na ovakav način rada , krivica bila svaljivana na valjevske medije uz nastojanje da se gradjanima prikaže iskrivljena slika stvarnosti I činjenica medju kojima je najvažnija bila da mediji I nisu prisustvovali sednicama , ali I mnogo važnija činjenica da nijedan medij informaciju ne želi zarad sopstvene informisanosti već radi informisanja javnosti.

Nakon tri godine mraka ovakav način rada biće ukinut I vraćen na nivo koji je postojao decenijama u Valjevu jer su sednice ovog tela bile otvorene za javnost čak I u vreme jednopartijskog sistema. Istini za volju, transparentnost u radu bilo je I predizborno obećanje SNS-a koji je I odneo pobedu na izborima. Otvaranje sednica Veća prvi je i znak  da će ovom telu biti vraćen dignitet I poštovanje koje je godinama imalo I zasluživalo, ali I nedvosmislen izraz poštovanja prema svim gradjanima Valjeva bez razlike.   

8 comments on “Posle tri godine mraka – Novo Veće otvara sednice za javnost

 1. Alal vera

  Svaka vam cast! Lazare ovo je potez koji je dostojan divljenja i vraca gradu dostojanstvo.

  Reply
 2. Jovan

  Nesto dobro se desava u Valjevu i to me raduje kao coveka. Nisam glasao za Lazara, jer su me svaki dan na mrezi bombardovali pricama da je samo marioneta, da ce biti sve isto i zao mi je sto sam poverovao, ali ispravicu to svojom podrskom od danas.

  Reply
 3. Hiram

  To što će novinari sedeti na sednici Gradskog veća nije nikakva transparentnost u radu lokalne samouprave. Te sednice su ionako samo unapred pripremljeno pozorište na kojem članovi Gradskog veća izdeklamuju ono što su pripremili. Osioni Konrad je to ukinuo, jer je bio toliko nesposoban da u njima nije video priliku za sopstvenu promociju. Transparentnost u radu je da građani mogu da budu informisani i učestvuju u procesu priprema raznih lokalnih dokumenata i javnih politika od važnosti za grad, da učestvuju u pripremi lokanog budžeta i odlučuju kako će on da se troši, da sve javne nabavke budu transparentne i da sve ponude budu objavljene na sajtu Grada.

  Reply
  1. Šajber

   Da li nekoga manje boli ova vlast od Aleksandra Djukića? Čoveče, imate svoj posao, cepajte to, ostavite se ove rabote pisanja komentara,koga to još zanima?! Pitaju li novinari zašto su u veću neka privredna lica i da li je to moralno, protivzakonito i sl.?

   Reply
 4. Luka

  Konrad sistem je prošlost. Da je bilo sreće tog sistema ne bi ni bilo. Samo nek svetlo ostane upaljeno.

  Reply
 5. Obdanica

  A hoće li gradjani ikada saznati šta su sve ovi prethodnih godina u tom mraku radili? Hoće li iko reći od njih javno – Krivi smo jer nismo ništa uradili osim što smo spletkarili i talili se ? Ikada ?

  Reply
 6. komesija

  @Obdanica, građani neće ništa saznati, zato što Gvoydine kabinetlije sad isključivo njega krive zbog gubitka svojih funkcija, pozicija i kinte od silnih komisija. Upropastio im karijeru hahahahaha, A ne prestaju ni da spletkare, samo to i umeju. Išlo je dotle da su stavljali na crnu listu imena članova stranke koji su bili na promociji Lazara Gojkovića. Baš će kazati šta su radili, ali juče,hahahaha

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.