Nadoknada štete u skladu sa mogućnostima-Kolike su nam mogućnosti???

Grad Valjevo pozvao je gradjane da prijave štetu nastalu poplavom prethodnih dana. Štab za vanredne situacije navodi da će šteta biti nadoknadjena u skladu sa mogućnostima I pomoći Vlade. Da li su mogućnosti sada manje jer je od 5 miliona iz stalne budžetske rezerve već potrošeno 4,1 na izveštavanje (o konradu) ?

Štab za vanredne situacije grada je konstatovao da postoje štete od polave na na infrastrukturi i pojedinim ekonomskim i stambenim objektima. Istovremeno Grad poziva gradjane da štetu prijave I u Saopštenju naavodi da će ekipe izaći na teren radi procene štete. Medjutim u Saopštenju se navodi da će nastala šteta biti nadokanadjena u skladu sa mogućnostima I pomoći Vlade Srbije.

“Stručne ekipe „Erozije“ i „Vidraka“ će obaviti posao na otklanjanju nanosa, a komisije će uskoro izaći na teren i proceniti štete, koje će biti nadoknađene građanima u skladu sa mogućnostima Grada i pomoći Vlade Srbije koja se očekuje.”

Grad Valjevo u budžetu za 2020 godinu je na poziciji stalne budžetske rezerve predvideo 5 miliona dinara. A u Zakonu o budžetu se u članu 70 navodi:

Stalna budžetska rezerva

“Član 70

U budžetu se planiraju sredstva za stalnu budžetsku rezervu, koja se iskazuje na aproprijaciji namenjenoj za budžetske rezerve.

Stalna budžetska rezerva koristi se za finansiranje rashoda i izdataka na ime učešća Republike Srbije, odnosno lokalne vlasti, u otklanjanju posledica vanrednih okolnosti, kao što su zemljotres, poplava, suša, požar, klizišta, snežni nanosi, grad, životinjske i biljne bolesti, ekološka katastrofa i druge elementarne nepogode, odnosno drugih vanrednih događaja, koji mogu da ugroze život i zdravlje ljudi ili prouzrokuju štetu većih razmera.Stalna budžetska rezerva opredeljuje se najviše do 0,5% ukupnih prihoda i primanja od prodaje nefinansijske imovine za budžetsku godinu.

Rešenje o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve donosi Vlada, na predlog ministra, odnosno nadležni izvršni organ lokalne vlasti, na predlog lokalnog organa uprave nadležnog za finansije.Izveštaj o korišćenju sredstava stalne budžetske rezerve dostavlja se Narodnoj skupštini, odnosno skupštini lokalne vlasti, uz završni račun budžeta.”

Zakon dakle predvidja da se u slučaju poplave iz stale budžetske rezerve mogu nadoknaditi štete. Ali, se grad Valjevo već u saopštenju ogradjuje rečima da će šteta biti nadoknadjena u skladu sa mogućnostima.

A kolike su zapravo mogućnosti nije poznato . Ipak ono što je poznato jeste da je u vreme vanrednog stanja grad doneo odluku da se iz stalne budžetske rezerve shodno poverljivom , ali strogo poverljivom, ugovoru sa Vujić televizijom I Radio Valjevom istima isplati 4 122 000 dinara za obaveštavanje. 

Naime, Štab za vanredne situacije najpre je naložio da se Vujić televiziji uplati  1.641.600 dinara za izveštavanje od 18. marta do 6. maja, da bi potom usledio još jedan  nalog da se Vujić televiziji plati još 950.400 dinara iz stalne budžetske rezerve za izveštavanje tokom vanrednog stanja i to za period od 18. marta do 17. aprila. Na istoj sednici Štaba za vanredne situacije naloženo je i da se iz stalne budžetske rezerve plati 1.530.000 dinara Informativnom preduzeću Radio Valjevo d.o.o. Beograd za izveštavanje tokom vanrednog stanja u periodu od 18. marta do 6. maja. Razlog uplate jeste izveštavanje u vreme pandemije , a po osnovu poverljivih ugovora koje niko od smrtnika ne može videti zaključenih prošle godine. 

Pitanje za komandanta Štaba I još uvek aktuelnog gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića jeste : Kolike su zaista mogućnosti grada kada ste od 5 miliona koliko ste predvideli budžetom na poziciji stalne budžetske rezerve , već potrošili 4,1 milion?

Da li sada treba kao Grad čiji je budžet predvidjen na 3,7 milijardi dinara treba da čekamo pomoć Vlade Srbije da bi šteta gradjanima bila u potpunosti nadoknadjena , a ne u skladu sa mogućnostima?

I na kraju svakako :

Jel mogu Vaši mediji sada da izveste te iste gradjane kako da se ponašaju ako im štetu ne nadoknadite u potpunosti? Ako Vam mogućnosti recimo budu baš male?

2 comments on “Nadoknada štete u skladu sa mogućnostima-Kolike su nam mogućnosti???

  1. Као и до сада

    Штета ће бити надокнађена члановима снс-а, па за остале ако буде било….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.