Umesto u karantin naši studenti iz Amerike poslati u kućnu izolaciju

Medju 236 studenata koji su u Srbiju prebačeni iz Vašingtona 9. aprila je troje dece iz Valjeva. Kako Vamedia saznaje , oni nisu testirani, čak im ni temperatura nije izmerena, a upućeni su u kućnu izolaciju  od 28 dana.

preuzeto:atv/teslic/screenshoot/

Država Srbija organizovala je poseban let iz Vašingtona za Srbiju u kom je bilo čak 236 studenata i drugih učenika iz Srbije, ali i Republike Srpske. Mnogi od njih do samog Vašintona morali su da promene let ili drugi vid prevoza , a jedan broj ih je i prenoćio u hotelima blizu aerodroma gde su iz svojih gradova i država čekali prevoz za Vašington.

Medju ovim studentma bilo je i 45 studenata koji su preko Flex programa razmene studenata poslati u Ameriku i prva informacija koju su  studenti imali , ali i roditelji studenata, bila je da će svi na aerodromu proći testiranje i potom u zavisnosti od rezultata biti upućivani u neophodan karantin, a govorilo se o studentskom domu u Beogradu. Ipak kako saznajemo od jednog od roditelja troje valjevskih studenata nije bilo tako.

„Deca su stigla na aerodrom i pritom im niko ni temperaturu nije izmerio već su roditelji obavešteni da dodju po svoju decu. Na aerodromu je bila zaista gužva jer je veliki broj roditelja to i učinio . Umesto testiranja oni u dobili papire od sanitanog inspektora ili već lica koje je za to bilo zaduženo na aerodromu da se upućuju u izolaciju na 28 dana. Problem je što to nije kolektivna izolacija već su tako netestirani bez ikakvih informacija o tome da li je neko zaražen poslati kućama. A kući ih očekuju porodice, možda i bake i deke“, navodi sagovornik Vamedie.

Dodatni problem u Valjevu je napravljen čnjenicom da su dvoje studenata koji su vraćeni u Valjevo deca valjevskih lekara koji u ovom trenutku biju bitku sa korona virusom u bolnici odnosno u Domu zdravlja .

Sagovornik Vamedie navodi da su za jednu studentkinju roditelji, inače lekari, organizovali karantin u stanu pored njihovog čiji vlasnici nisu u Valjevu, kako bi izbegli kontakt sa svojom ćerkom. Jedno od njih za Vamediu kaže: „To nije normalna situacija , insistirali smo da mi ne dolazimo po dete jer ne znamo njeno zdravstveno stanje , a svaki dan radimo sa pacijentima, gradjanima Valjeva i time bismo doveli u opasnost i nas i njih , a da ne govorimo o bakama i dekama o kojima se inače staramo. Zahvaljujući Flex-u ona je imala kombi prevoz do Valjeva“.

Roditelji studenata kažu da su mere morale biti značajno strožije na samom aerodromu , a da je za sve njih trebao biti organizovan karantin. Za razliku od Srbije , Republika Srpska  je prijem svojih studenata i učenika iz Amerike organizovala na sledeći način: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/prebaceni-u-karantin-u-teslicu-srednjoskolci-i-student-iz-sad-u-banji-vrucici/9klz8gr

4 comments on “Umesto u karantin naši studenti iz Amerike poslati u kućnu izolaciju

 1. Goran

  U Valjevu je odredjena Istraživačka stanica Petnica kao i Hotel Narcis za prijem pacijenata sa lakšim simtomima, a nema informacija da je do sada ijedan pacijent smešten u ove objekte. Zar nisu mogla deca da se smeste kad je već određeno, a i sami roditelji insistirali. Takođe se pronela vest da će lakše obolele iz Valjeva koji su na kućnom lečenju nasilno transportovati u Beograd. I opet pitanje čemu su određeni ovi objekti za smeštaj obolelih sa blagim simptomima?

  Reply
 2. Pjerili

  Poštovani, U konkretnom prilogu svaki komentar je suvišan. Šta reći za ovakve propuste sem BRUKA i SRAMOTA za srpsko zdravstvo i zdravstvene radnike koji su trebali i morali postupiti u ovakvim okolnostima po upustvima stručnjaka kada je u pitanju korona virus. Svaki dan preko elektronskih medija saopštava se građanima Srbije kako treba da se ponašaju u vanrednim okolnostima dok traje pošast zvana korona virus, ali baš oni zdravstveni radnici koji su trebali testirati studente,brukaju struku i urušavaju zdravstveni sistem Srbije. DALI ZA OVAKAV GROZAN PROPUST ZNA MINISTARSTVO ZDRAVLJA i DAL ĆE ŠTA PREDUZETI PROTIV ONIH KOJI SU TREBALI POSTUPITI PO PRAVILIMA STRUKE?!! Dalje nemam snage,ostaje bez teksta i samo da ponovim DA JE OVO VELIKA BRUKA I SRAMOTA i porazno za sve nas ,i na samom kraju dobronamerno se pitam dal je suština vašeg priloga validna?

  Reply
 3. Goran Markovic

  Jasno je da gvozdenovic pokusao da animira Beograd kako je spremno u Valjevu,a sta je spremno,jel spremno da deli novac za neke projekte dok za zdravstvo mora da se skuplja novac.Sto se tice objekata koja su opredeljena mogu da kazem za Petnicu da je dobar potez kao I za Poljoprivrrdnu skolu jer de nalaze van grada ,ali za Narcis u vreme epidemije u Centru grada pa to ne bi uradio neko ko nema pojma o medicini gde je nazalost gvozdenovic lekar .Dalje odvode se nasi gradjani pre svega Zdravstveni radnici za Beograd I da bukvalno nemaju nikakvih simptomima umesto da se koriste ovi kapaciteti I gde bi bila velika usteda u prevozu trosenjem novca za gorivo I vreme gde bi taj isti sanitet mogao da spase neki zivot.Zasto propust koji se nadamo mora ispraviti zbog svih daljih pisledica.Zasto cutis gvozdenovici ako I’ma neki drugi razlog teci,objasni gradjanima.

  Reply
 4. Igor Nedeljkovic

  Deca koja su stigla, nisu nuzno zarazena, samo zato sto su dosli iz inostranstva. Kucna izolacija je bolja od karantina. I u svojoj kuci moze da se sprovede izolacija bez kontakta sa drugim ukucanima, ako se dobro organizuju…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.