Tone spremljene ribe čekaju kupce kojih nema

Najmanje deset tona ribe u valjevskim ribnjacima koje su bile pripremljene za prolećna slavlja trenutno su pod znakom pitanja.

ilustracija :ribnjak

Zbog zabrane okupljanja ove godine izostalo je obeležavanje Mladenaca , izostaće i Lazareva subota kao prva prolećna slava, a kako sada stvari stoje isto će biti i sa Djurdjevdanom. Sva tri pomenuta slavlja su verska i samim tim bi trebalo da se sprovode po odredjenim pravilima. Jedno od njih je da trpeza tog dana bude posna.

Valjevci kao i većina stanovnika zapadne Srbije u svakodnevnom meniju više preferiraju prasetinu nego ribu , a brojna istraživanja inače pokazuju da nismo nacija u čijoj je ishrani riba dominanatna Veće količine ribe kupuju se i konzumiraju najviše za pomenute slave , ukoliko su posne.

Kako saznajemo valjevske ribarnice uglavnom su otkazale zagovorene nabavke , ali vlasnici ribnjaka u većem su problemu. Po rečima jednog od vlasnika samo za Mladence bilo je zagovoreno oko tone ribe , a prodato samo 50 kilograma. Praktično dakle, nije prodato ništa.

Oni navode da se riba u ribnjacima mora redovno hraniti što iziskuje troškove, a da neki primerci pastrmki već sada dostižu težinu od 400 grama. „Ko će to da kupi? Pastrmke uglavnom traže male zna se 250 grama je porcija i manju ne možete ni kupiti uglavnom. Ne znam šta će biti sa ovim. Kapaciteti su toliki koliki su, ovo je greota“, uglavnom su komentari vlasnika ribnjaka.

Brojni Valjevci se pak odlučuju da u trgovinama kupe smrznutu ribu i proizvode od ribe, proizvode koji praktično zahtevaju samo finalnu pripremu.

2 comments on “Tone spremljene ribe čekaju kupce kojih nema

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.