Poljoprivredni proizvodjači oformili online pijacu u Valjevu

Valjevski poljoprivredni proizvodjači pronašli su odličan način da plasiraju svoju robu  s obzirom da su pijace zatvorene. Na fejsbuku je oformljena grupa „online pijaca Valjevo“.

Uvodjenje vanrednog stanja zateklo je poljoprivredne proizvodjače u situaciji da robe ima , ali nema mogućnosti prodaje. Mnogi od tih proizvoda su ograničenog vremenskog trajanja pa su odrejdene količine praktično bile osudjene na propadanje. Kako bi se to zaustavilo a robba ipak dostavila kupcima poljoprivredni proizvodjači iz Valjeva oformili su grupu na fejsbuku na kojoj objavljuju svoje oglase, razmenjuju informacije izmedju sebe i komuniciraju sa kupcima.

Na ovoj stranici pored onih koji prodaju robu, oglašavaju se i oni koji imaju odredjenu potražnju kojima se potom javljaju ponudjači . Razmenjuju se fotografije i dogovara način dostave. Pa tako na ovoj stranici možete pronaći gotovo sve od cveća, preko krompira do uredjenih pilića.

S obzirom da se bliži Uskrs, za koji je pak rečeno da ne treba planirati okupljanja i slavlja , što ne znači da Uskrs ne može biti obeležen u svakoj porodici koja to želi , na pomenutoj stranici sve je više oglasa za naručivanje jaja, ali i pitanja kupaca vezana za boje i recimo bela jaja.

Na društvenim mrežama poslednjih dana bili su vidljivi snimci i objave pojedinih gradjana koji se bave poljoprivrednom proizvodjom , a koji su sugerisali da se količine gomilaju, ali i da su veliki kupci dostavili dopise da snižavaju cenu otkupa.

Činjenica je da grad nije napravio nijedan korak prema poljoprivrednicima izuzev što je dozvoljeno da rade poljoprivredne apoteke, ali posebne mere i načini eventualne pomoći do sada nisu pominjani.

Kako je grad pomogao recimo gradjaninu koji je u snimku na fejsbuku rekao da je sramota da sada mleko u otkupu košta 16 ili 14  dinara za llitar, a da se u trgovinama prodaje za 120 dinara pa i više, niko ne zna.

Koliko je ljudi na ovaj način zbog same situacije vezane za vanredno stanje ostalo bez prihoda i našlo se u realnom problemu sa svojim proizvodima , ne postoji evidencija. Kako uopšte oni fukcionišu, nije saopšteno. Da li su imali nekih zahteva prema gradu, nije poznato. Ko je zadužen za brigu o ovom sektoru, nije poznato. Jedino što je poznato jeste da je grad ajpre zabranio rad pijace, pototm da je tu odluku preinačio u rad pijace u odredjenom režimu, a na kraju istu odluku povukao vrativši staru kojom se zabranjuje rad ponovo na snagu. Ipak, za svaku je pohvalu što su se sami organizovali, a gradjani Valjeva koji žele da nabave nešto od poljoprivrednih proizvoda mogu to učiniti na pomenutoj fejsbuk stranici.

1 comment on “Poljoprivredni proizvodjači oformili online pijacu u Valjevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.