Jučerašnji dan nas podsetio na aerozagadjenje

Pored vanrednog stanja i epidemije korona virusa , Valjevo je juče bio jedan od najzagadjenijih gradova u Srbiji.

Tema koja je gotovo skrajnuta u situaciji vanrednog stanja je aerozagadjenje , a jučerašnji dan u Valjevu vratio nas je na nju s obzirom da je i sajt Agencije za zaštitu životne sredine pokazao „jako zagadjen vazduh“ za područje Valjeva.

Kako je objasnio Filip Radović direktor Agencije za zaštitu životne sredine do naglog skoka aerozagadjenja došlo je najverovatnije jer je nakon snega, vetar podigao čestice u vazduh.

„Najverovatniji scenario je da su snežne padavine spustile suspendovane čestice i prašinu na površinu tla, a onda je usled snažnog duvanja košave sve to podignuto iznad gradova. Kao indikator tog scenarija vidimo da je koncentracija zagađujućih materija bila najveća upravo tamo gde je duvao vetar“, rekao je Radović.

On navodi da drugih racionalnih objašnjenja jučerašnje situacije nema.

Proteklih dana zbog nižih temperatura ložilo se značajno više,a meteorolozi najavlljuju za ovaj vikend temperature do 17 stepeni . Zahladjenje nas očekuje ponovo od ponedeljka , ali ne u obimu kao što je to bio slučaj ove nedelje pa se i umesto snega najavljuje kiša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.