Valjevo, 22. put – grad flaute

Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“ su najstarije međunarodno takmičenje flaute na Balkanu,  koje više od dve decenije, krajem februara u Valjevu u organizaciji valjevske muzičke škole i Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije,  okuplja najtalentovanije učenike i studente flaute iz Bugarske, Mađarske, Poljske ,Crne Gore, Bosne, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Ove godine,  najveće balkansko takmičenje flaute, trajaće od 26. februara do 1. marta,  i u tom periodu, MŠ „Živorad Grbić“  ugostiće  preko 150 učesnika , učenika i studenata iz šest zemalja koje će ocenjivati najeminentniji pedagozi flaute ovog dela Evrope, predvođeni profesorom  FMU u Beogradu, mr Miomirom Simonovićem.

Pored takmičarskog dela, ovogodišnji susreti flaute posvećeni jednom od najvećih srpskih pedagoga i idejnom tvorcu festivala, profesoru Tahiru Kulenoviću predviđaju i koncerte, promociju muzičke kuće „Flavtelje“ iz Ljubljane i master class profesora muzičke akademije u Majncu,  našeg proslavljenog flautiste, Dejana Gavrića.

Svečano otvaranje ovogodišnjih susreta  zakazano je za sredu,  26. februar u 20 časova kada  će se valjevska publika „sresti“  sa ansamblom flauta „Flautino Lola Klasik“ i prof. Ljubišom Jovanovićem. Hor flauta Flautino Lola klasik nastao je 2010. godine u okviru AKUD Lola u Beogradu, kao jedan od tri ansambla klasične muzike pod umetničkim vođstvom Ljubiše Jovanovića. Ovaj nestandardni kamerni sastav se oslanja na tradiciju koju je izgradio u Srbiji Hor flauta, osamdesetih godina prošlog veka.
Sastavljen je uglavnom od studenata FMU, ali su pridruženi i najtalentovaniji mladi flautisti iz srednjih muzičkih škola. Repertoar sačinjavaju originali i transkripcije velikih dela Bach-a, Boismortier-a, Haydna, Mozarta, kao i savremena literatura napisana posebno za ovaj sastav.
Flautino Lola klasik je afirmaciju stekao vrlo brzo, nastupajući u najznačajnijim dvoranama u Beogradu i širom Srbije, kao i na internacionalnim festivalima poput BEMUS-a i BUNT-a. Posebno zapaženo gostovanje je imao na velikom medjunarodnom festivalu flaute u Qingdao, Kina, jula 2019. godine, gde je imao samostalni koncert uz najpoznatije svetske flautiste! Ansambl kontinuirano podstiče svaralaštvo savremenih kompozitora u regionu izvodeći premijerno veliki broj novih dela. Flautino Lola klasik promoviše izvodjenje kompozicija isključivo visokih stvaralačkih dometa i neprolaznih umetničkih vrednosti.

22. valjevsko zvučanje flaute biće zaokruženo koncertom najuspešnijih takmičara i proglašenjem apsolutnog pobednika ovogodišnjeg festivala koji će dobiti i novčanu nagradu porodice Tahira Kulenovića.

Generalni pokrovitelj najstarijeg valjevskog festivala posvećenog umetničkoj muzici i ove godine je Grad Valjevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.