Mionica:Poseta izviđača zapadnog Balkana

Ove godine, Savez izviđača Srbije bio je domaćin  susreta, izviđača iz zemalja zapadnog Balkana. Sedmi susreti brđana i brđanki regiona, održani su u hotelu Vrujci. Potrudili smo se  da tokom trodnevnog boravka na teritoriji naše opštine, upoznaju i najzanimljivije turističke lokalitete.

Tako je u subotu, 22. februara organizovan zanimljiv izlet za grupu od preko 100 izviđača. Ruta je podrazumevala Rodnu kuću vojvode Živojina Mišića,  seosko turističko domaćinstvo Petrović i klisuru reke Ribnice.

Tokom posete muzeju u Struganiku , naši gosti su se upoznali sa istorijskim i etnološkim značajem ovog mesta a posebno su uživali u sjajnoj interpretaciji narodnih pesama u izvođenju Etno-grupe Miona.

„Mione“ su izborom pesama iz raznih krajeva Srbije,  tematski uskladile i upotpunile priču o etnografskoj postavci i načinu života zadružnih porodica.  Tako da se može reći da je vođenje kroz postavku imalo zanimljivu muzičku pozadinu, što je izazvalo posebno oduševljenje među posetiocima.

Po divnom sunčanom danu, putovanje izviđača se nastavilo dalje, prema domaćinstvu Petrović u Paštriću.  Domaćin Peca Petrović zajedno sa svojom suprugom Danom dočekao je goste, koji su posle kratkog predaha i degustacije domaćih proizvoda, posetili muzej kamena i čuli zanimljivu priču o ovim neobičnim prirodnim eksponatima.

Laganom šetnjom od domaćinstva Petrović, vesela izviđačka grupa spustila se sve do klisure reke Ribnice. U ovom prelepom prirodnom okruženju posetili su manastir Svetih apostola Petra i Pavla i prešavši preko visećeg mosta, uputili su se ka ribničkoj pećini. O značaju pećine kao spomeniku prirode, pričao je biolog Predrag Petrović.

Uveče  u hotelu Vrujci  organizovano je nacionalno veče, gde su predstavnici izviđača iz različitih zemalja prezentovali svoju nacionalnu kuhinju.

Tako su se mogli degustirati razni specijaliteti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Na trpezi „bratstva i jedinstava“ našli su se razni specijaliteti: dalmatinski Soparnik, pršuta od tune, razne vrste sireva i maslina, grafče na tavče,  pečeno prase na ražnju naravno u režiji srpskih izviđača.

Večeri je prisustvovao i predsednik Opštine Mionica gospodin Boban Janković.

Uz divnu muziku, veče se nastavilo u iskrenom   prijateljstvu ove jedinstvene grupe ljudi, kod kojih ljubav prema druženju i prirodi ne poznaje granice.     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.