Do čistijeg vazduha uz odgovornu privredu

Poslednjih meseci, sve češće smo svedoci pojave gustih oblaka smoga, naročito kada temperatura padne, a nivo vlažnosti vazduha se poveća. U tim trenucima, pažnja svih usmerena je u najvećoj meri na one koji se smatraju odgovornim za zagađenje vazduha, međutim – svako od nas nosi deo odgovornosti kada je reč o zaštiti životne sredine, a ne samo država ili lokalna samouprava.

Rešavanjem pitanja individualnih kotlarnica i vozila sa euro 3 motorima, koji predstavljaju neke od najvećih zagađivača, do čistijeg vazduha možemo doći i uz odgovornu privredu. Jedan od primera dobre prakse iz privrede koji doprinose očuvanju životne sredine već 14 godina posluje u našoj zemlji.

Od samog otvaranja prve valjevske fabrike 2006. godine, Gorenje pokazuje kako jedna fabrika može da proizvodi širok spektar različitih uređaja, a da ne zagađuje ni vazduh ni okolinu. „Kako bismo sprečili negativan uticaj na životnu sredinu, koristimo najsavremenije filtere, koje menjamo dva puta godišnje. Redovno merimo emisiju štetnih gasova, čime se iz godine u godinu potvrđuje da prekoračenja propisanih granica nema ni u zimskom, ni u letnjem periodu“, navodi Aleksandra Kandić, vođa odseka Kontrola kvaliteta u ovoj valjevskoj fabrici.

U fabrici koja se bavi proizvodnjom velikih kućnih uređaja, nisu samo filteri za praškaste materije otpad. Valjevsko Gorenje generiše značajnu količinu čvrstog otpada, ali se taj otpad selektuje odmah u proizvodnim pogonima, koji zbrinjavaju firme akreditovane za rad sa svim kategorijama otpada.

Gorenje takođe namerava da podstakne sve proizvođače da brinu o svojim proizvodima odgovorno – i onda kada ti proizvodi postanu otpad. Iniciranjem i sufinansiranjem projekta “Ka boljem upravljanju elektronskim i električnim otpadom” i plaćanjem eko taksi u vrednosti od oko 3 miliona evra na godišnjem nivou, Gorenje nastoji da pomaže državi u borbi za unapređenje kvaliteta životne sredine. „Zdrava životna okolina je tema od najvećeg značaja u Srbiji i zbog toga je na nama, kao ekološki odgovornim kompanijama, da doprinesemo ne samo poštovanju zakona i propisa, već i da odemo korak dalje u očuvanju životne okoline i zdravlja naših sugrađana“, zaključuje Aleksandra Kandić.

2 comments on “Do čistijeg vazduha uz odgovornu privredu

  1. ivan djokovic

    treba ugraditi ruske filtere za preciscavanje vazduha za pm2.5 cestice kako na fabrike tako i u stanove

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.