Veliki srpski protest protiv aerozagadjenja i u Valjevu

U sredu 5. februara od 18h na Gradskom trgu u Valjevu biće održan protest u okviru akcije „Borba za čist vazduh“. Aktivisti Lokalnog fronta pozivaju gradjane da s pridruže protestu koji će istovremeno biti održan širom Srbije. Lokalni front podseća i na godine ne činjenja aktuelne vlasti po pitanju rešavanja problema aerozagadjenja.

„Lokalni front već treću godinu uzastopno zahteva konkretne mere protiv aerozagadjenja u Valjevu . Zdravlje naših sugradjana ugroženo je brigom i neprestanim ignorisanjem upozorenja , merenja i analiza koje jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se sam od sebe neće rešiti. Na skupu ćemo naše sugradjane podsetiti na to kako se prema aerozagadjenju odnosi aktuelna gradska vlast. Njihovo neznanje, nečinjenje i izbegavanje odgovornosti predstavljaju prepreku na prvom koraku ove borbe“, rekla je Katarina Protić aktivista Loalnog fronta najavljujući protest u Valjevu.

Vera Marković LF je na konferenciji za novinare podsetila da je do sada gradonaenik Valjeva Slobodan Gvozdenović najpre tvrdio da PM 10 čestice potiču iz vulkanskih erupcija , potom da Valjevo nije Hirošima i Nagasaki iako merenja svakog dana pokazuju drugačije rezultate. „Dobili smo u proteklom periodu i šarenu lažu . Direktor Agencije za zaštitu životne sredine u junu prošle godine slikao se u Valjevu sa ambasadorom Velike Britanije . Iza njih je stajalo nekakvo vozilo, a aiznad slike naslov „Valjevo dobilo mobilnu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha“. Gde je sada ta mobilna stanica? Šta da Valjevo očekuje od Gorana Trivana aktuelnog ministra koji je u decembru 2017. godine nakon što mu je Savet za zdravstvo prezentovao porazne  rezultate uticaja aerozagadjenja na gradjane Valjeva rekao „Ako su ti podaci tačni vi ćete se pogušiti“. E pa tačni su ministre“, rekla je Marković.

Jedino što je do sada uradjeno podseća Lokalni front jeste katastar zagadjivača, pa sad kako navode bar znamo ko nas najviše truje.

Aktivista Fronta i odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović novinarima je pokazao fotokopiju pisma koje je direktor Krušika Vladan Lukić uputio gradu Valjevu i u kom priznaje da staro energetsko postrojenje troši niskokalorični lignit, ali i da Krušik nema finansijskih mogućnosti da sam reši ovaj problem pa se predlaže i zajednički nastup pred državnim organima kako bi se obezbedila sredstva. Takodje novinari su imali priliku da dobiju fotokopiju pisma koje je ministarstvu ekologije u julu prošle godine uputio gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović gde u istom gradonačelnik priznaje da Valjevo duži vremenski period ima problem sa aerozagadjenjem.

„Gradonačelnik je nedavno na Studiu B iskoristio izraz „ćudovi politike“. Da , baš su neobični ti ćudovi politike  što gradonačelnika Gvozdenovića nateraše da prizna da je Valjevo Hirošima , a pomalo i Nagasaki. Još detaljnije on izveštava ministra da su veoma ugrožena stambena naselja u blizini fabrike Krušik kao i ceo deo grada koji se nalazi istočno, jugoistočno i severoistočno od nje. Nigde pomena o 16 000 vozila dnevno, nigde pomena o zaustavljenim vetrovima izgradnjom sada ugroženog stambenog naselja . Ne pominje  ovde ni polupismene, a začudo ni neogovorne opozicione grupice koje temu aerozagadjenja eto koriste u čisto političke svrhe“, rekao jej Radović.

On se i izvinio gradonačeniku jer nije znao da pravo na korišćenje aerozagadjenja i govor o tome ima samo SNS u političke svrhe. „To je u Valjevu jasno demonstrirano u kampanji još u aprilu 2012. god kada je dr Aleksandra Milutinović samouvereno izjavila kako SNS za razliku od vladajućih partija zna kako treba rešiti aerozagadjenje. To sad vidimo“, zaljučio je Radović.

4 comments on “Veliki srpski protest protiv aerozagadjenja i u Valjevu

 1. Koeljo

  Lokalni Front izlazi na izbore, tako da su kvazi opozicija i deo su Sns opozicije. Nemaju ništa zajedničko sa onom pričom zbog koje su se i osnovali pre par godina. Samo kritikuju a rešenja ne nude. Aerozagadjenje im je jedina tema, kojom mlate već 2 godine, a mi se udavismo u smogu.

  Reply
 2. Miloš Marjanović

  za Koelja: “Samo kritikuju a rešenja ne nude. Aerozagadjenje im je jedina tema, kojom mlate već 2 godine, a mi se udavismo u smogu.” Da li mislite da bi neko rešenje pozicija prihvatila? Teeeško, ipak je sujeta jača od bilo čega

  Reply
 3. Obavestena

  Videlo je se večeras koliko građana podržava priču ove grupice koja ne zna ni gde je pošla ni odakle je došla!

  Reply
 4. Мама

  И критика је добар почетак ! Нису сви усапавани, не боре се сви само за своје ухлебљење, и не посматрају сви живот као верни следбеници потрошачког друштва.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.