Jačanje zaštite potrošača

Posvećenost zaštiti prava i interesa građana kao potrošača i odanost dugoročnim ciljevima u toj oblasti, biće glavne odlike Udruženja valjevskih potrošača i u novoj, prestupnoj 2020. godini.

Učešćem u rešavanju više od 90 sporova između potrošača i trgovaca, Udruženje je nastojalo da se ti sporovi reše na miran, odnosno vansudski način, nepristrasno, delotvorno i pravično. U tome je najčešće i uspevalo čime je dalo svoj doprinos jačanju zaštite potrošača na teritoriji grada Valjeva i steklo je njihovo veće poverenje.

Redovnim objavljivanjem priloga na portalu Vamedia info i u listu Napred iz oblasti zaštite potrošača, ovo Udruženje daje doprinos informisanju građana o njihovim pravima i načinu ostvarivanja tih prava. Informisanjem i obukom (edukacijom) se podstiče  samopouzdanje potrošača i njihova odlučnost da preventivno deluju protiv nepoštene poslovne prakse onih trgovaca koji su tome skloni. Jer, pravom zaštitom se više ne smatra posledično reagovanje kada je potrošač već prevaren. Prava zaštita je kad potrošač zna svoja prava i kad trgovcu stavlja do znanja da je spreman da ih zaštiti.

Jačanju zaštite valjevskih potrošača doprineo je i ovogodišnji prijem udruženja VAPOT u savez Centra potrošača Srbije (CEPS), što je njegovim članovima dalo dodatni podstrek za nastavak volonterskih aktivnosti u toj oblasti. Osim toga, članstvo u savezu CEPS-a udruženju omogućava razmenu iskustava i saradnju sa drugim udruženjima, kao i saznanja o propisima i praksi zaštite potrošača u državama Evropske unije.

Unapređenju zaštite potrošača usluga od opšteg ekonomskog interesa, odnosno korisnika usluga koje građanima pružaju javna komunalna preduzeća čiji osnivač je grad Valjevo, doprineće i nedavno osnivanje Saveta čiji je zadatak da gradskoj Skupštini daje mišljenje na opšta akta pružalaca te trste usluga, da je izveštava o stanju u oblasti zaštite prava potrošača koji su korisnici njihovih usluga, i da Skupštini predlaže mere za unapređenje zaštite potrošača.

Najveće unapređenje zaštite potrošača u odnosu na postojeće stanje očekuje se donošenjem novog Zakona o zaštiti potrošača koje je najavljeno za početak 2020. godine. Naročita poboljšanja očekuju se u oblasti vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, u poboljšanju inspekcijskog nadzora na tržištu, i po osnovu daljeg usklađivanja domaćeg potrošačkog zakonodavstva sa propisima EU o putovanjima u paket aranžmanima koji se ugovaraju putem interneta.

Hoće li sve ove najave ojačati i unaprediti zaštitu domaćih potrošača, hoće li doprineti ostavarenju njihove želje “da im kupovina bude milina”, znaćemo već sa početkom nove, prestupne 2020. godine.

Dragan D. Popović

Udruženje VAPOT

1 comment on “Jačanje zaštite potrošača

  1. Slađana

    Preko interneta sam porucila robu koja mi nija stigla u trazenoj velicine. Povrat novca nisu hteli da izvrsne niti na tu temu da ra i zagovaraju. Adresa sa koje mi je poslata roba je sa vase teritorije. I bili su jako neljubazni cak i bezobrazni prepisku sam sa uvala kao i papir o porudzbine gde pise koju velicine mi salju. Sta mi je dalje ciniti?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.